Оксана Бучко

Що потрібно, щоб на Тернопільщині запрацювали госпітальні округи?

5587e516dcc63-72214

Цьогорічним нововведенням в медицині задля підвищення якості та оперативності надання допомоги стане організація госпітальних округів. На Тернопільщині таких запланували чотири  – у Бережанах, Чорткові, Кременці та Тернополі.

Про те, яким чином відбувається їх організація інформує medsprava.com.ua.

  1. Визначають межі об’єднання. До госпітального округу з найвіддаленішого пункту на дорогу повинно йти не більше 60 хвилин. Радіус округу не може бути більшим 60 км. Проект подають в центральні округи виконавчої влади, де їх затверджують остаточно.
  2. Органи місцевої влади мають створити Госпітальну раду, яка здійснюватиме управління госпісами.
  3. Госпітальна рада розробляє плани діяльності округу. Кошти на функціонування будуть надаватися з кількох джерел: внесків міжнародних організацій, бюджетів територіальних місцевих громад, недержавних інвестицій та благодійних внесків.

Основні складові плану наступні:

- Базові елементи стратегії: мета, аналіз, основні цілі, прогнозовані досягнення діяльності ,маршрути пацієнтів під час переміщення до медичних закладів у межах госпітального округу , види та обсяг медичної допомоги, які вони надають, заклади охорони здоров’я, які в подальшому планують удосконалити до рівня вимог МОЗ, плани розвитку медичних закладів, а також прогнозовані ризики і потреби в інвестуванні (інформація має бути подана окремо про кожен заклад)

- Перелік реорганізаційних заходів для переорієнтування (чи перепрофілювання) ресурсів з метою їх використання перспективними медичними закладами: для переобладнання, програм перекваліфікації

Окрім того, для повноцінного функціонування госпітальних округів будуть впроваджувати додаткові заходи щодо оптимізації найважливіших аспектів медичної допомоги, а саме: переговори з компаніями-перевізниками для покращення можливостей транспортування хворого до лікарні з округів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео