Успіх Тернопільщини у створенні територіальних громад

decentr

В Україні триває реформа децентралізації, і Тернопільщина в ній займає одну з лідируючих позицій — на нас рівняються сусіди, за нами «підтягують» тих, хто відстав.

Уже 36 діючих об’єднаних територіальних громад є в Тернопільській області. Торік існуючі громади отримали понад 141 млн грн на розвиток інфраструктури – до часу реформи таких коштів взагалі не було. Таким чином саме в громадах було реалізовано майже 200 проектів, і це вдалося зробити саме завдяки децентралізації.

Завдяки коштам, які виділялися минулого року з Фонду регіонального розвитку, а також субвенціям на соціально-економічний розвиток, на Тернопільщині у 2016 році відбувся справжній бум з будівництва та реконструкцій, вдалося завершити чимало довгобудів.

Зокрема, готуються до здачі радіологічний корпус Тернопільської обласної лікарні, реконструйовані будівлі геріатричного відділення Шумського центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, очисні споруди у Ланівцях продуктивністю 800 м3/добу.

Також завдяки ДФРР вдалося вирішити проблему в селі Горигляди Монастириського району. Там діти молодших класів навчалися в колишній колгоспній конторі, а решта – в аварійному приміщенні школи, збудованої ще у 30-их роках минулого століття.

В силу різноманітних причин повністю використати усі надані кошти зуміли не всі  громади. Зокрема субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад в області використали лише на 95%. Найкраще по освоєнню коштів проявили себе Байковецька об’єднана територіальна громада, Великогаївська та Шумська. У Байківцях впроваджено енергозберігаючі заходи у ЗОШ I-II та будівництво повітряних ліній електропередач.

Яскравий приклад успіху реформи децентралізації

Байковецька територіальна  громада, що об’єднала села Дубівці, Стегниківці, Лозова, Курники, Шляхтинці і Гаї Гречинські – яскравий приклад успіху реформи децентралізації. Адже, спостерігаючи за щоденними позитивними змінами у цих населених пунктах, стати частиною громади хочуть навіть села з інших районів.

-Якщо перед об’єднанням скептики говорили, що децентралізація – це новий метод комунізації, мовляв, у селах зникнуть школи і ФАПи, а багато-хто і зовсім не розумів суті даної реформи, то сьогодні ситуація кардинально змінилася. Люди переконалися, що об’єднання – це не чергова мильна бульбашка, а реальний шлях підвищити комфорт життя та зберегти село. Тим паче, що ми самодостатні, бо маємо на території громади підприємство ТОВ «СЕ «Борднетце-Україна». А це – сотні робочих місць та основа нашого бюджету, - розповів Анатолій Кулик.

Розвитку інфраструктури області сприяє децентралізація.

У селах громади люди їздять новими дорогами, отримують якісне медичне обслуговування, відчувають захищеність.

 -На будівництво внутрішніх доріг ми виділили 8 млн грн.  Нині від  крайнього села громади до Байківців  повністю відновлена дорога. Крім того, ми  запустили новий маршрут Дубівці- Байківці, який забезпечує доїзд людей до центральної садиби.  Також відновили одну з найгірших доріг у Стегниківцях. Через жахливий стан дороги сюди не хотів їздити навіть громадський транспорт, - наголосив Анатолій Кулик.

547-60fc43a0b17070cc6f5cfb4c31532dc8
547-60fc43a0b17070cc6f5cfb4c31532dc8

Наразі ініціативу щодо співфінансування проявили дві громади. Завдяки рішенню депутатів зремонтують частину доріг Тернопіль-Козівка-Хоростків й Ігровиця-Дубівці- Смиківці. На останній, до слова, роботи проводили у минулому році. Служба автомобільних доріг виділила 2,5 мільйонів гривень.

Перший досвід співфінансування продемонстрував: завдяки співпраці вирішити проблему місцевих доріг можна комплексно.

Шляховики виконали на відведеній ділянці капітальний ремонт покриття, ліквідували ямковість, тріщини та інші деформації. Також узбіччя, водовідводи та кювети.

Цьогоріч депутати Байківецької громади передбачають 2 млн. грн. на ремонт наступної ділянки дороги Ігровиця-Дубівці- Смиківці. Служба в свою чергу перераховує на ту ж ділянку 3 млн. грн. А з казни Великогаївської громади на автошлях Тернопіль-Козівка- Хоростків виділять 4 млн. грн., дорожники – 6 млн.грн.

Служба автомобільних доріг у Тернопільській області звертається до лідерів громад: стати партнерами можна вже сьогодні. З бюджету громади лише необхідно оплатити 10 або більше відсотків вартості робіт.

Джерела для розвитку

Досить важливим джерелом ресурсів для розвитку пан Кулик назвав проекти міжнародної технічної допомоги, спрямовані на підтримку децентралізації та місцевого розвитку. Зокрема він зазначив, що громада подала заявку на участь у програмі DOBRE, що розпочала роботу у семи областях України, серед яких і Тернопільська.

У Байківецькій громаді розуміють, що це – лише початок, що попереду нова цікава історія громади, яка об’єдналася заради розвитку.

«Перехідні» кошти громад

Але не всі села справді знайшли кваліфікованих фахівців, як в Байківецькій громаді і ефективно використали кошти, як показує практика, вдається це далеко не завжди. Наприклад, торік у деяких сільських радах бюджетне перевиконання сягнуло мільйона гривень, а те й більше. Однак, кошти там так і не спромоглися використати, і вони перейшли на наступний рік як «перехідні».

Як повідомив голова Тернопільської ОДА, близько 6 мільйонів повернуто до державного бюджету.

– Маємо невтішну інформацію з коштами, які, за підсумками 2016 року не вдалося освоїти. Головами деяких територіальних громад було допущено повернення значних коштів до держбюджету, а саме: Теребовлянської ОТГ – 2,115 млн. грн., Золотниківської – 1,449 млн. грн., Шумської – 801 тис. грн., Почаївської – 703 тис. грн. Виявляється, не було потреби будувати дороги, освітлювати вулиці, міняти дахи в школах. Ті голови, які не освоїли коштів, просто позбавляють людей можливості жити в кращих умовах. Та слід пам’ятати, що їм же відповідати перед громадою, – заявив Степан Барна.

maxresdefault
maxresdefault

Задля уникнення цих та інших проблем, при утворенні об’єднаної громади треба враховувати такі аспекти, як мінімальні кількість населення – від 8-ми тисяч, інфраструктурні і кадрові ресурси, джерела наповнення бюджету громади, наголосили експерти. Попри завершення проекту, вони пообіцяли продовжити моніторинг, аби децентралізація на Тернопіллі не наштовхувалася на значні перешкоди.

З іншого боку, варто розглянути й випадки, а вони дуже поширені, коли у селах немає підприємств з реальними робочими місцями. Отож, залишай їм відповідні податки чи не залишай – бюджети не будуть наповнюватися. Тобто отримаємо ситуацію, коли сильніші села стануть ще міцнішими, а слабші залишаться на тому ж рівні. А метою децентралізації – є об’єднання громад в міцні осередки, і через них пропорційне підвищення добробуту громадян.

На Тернопільщині завдяки децентралізації зросли доходи

Але децентралізація має багато плюсів.  Координатор з питань фінансів Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Яніна Казюк розповіла про результати фінансової децентралізації 2016 року: доходи об'єднаних громад зросли більше ніж у 7 разів.

1461591337_img_80251
1461591337_img_80251

У півтори рази - на 48,5 млрд грн зросли надходження власних доходів місцевих бюджетів України у 2016 році у порівнянні з 2015 роком.

- Плюс 49,3% або 48,5 млрд грн – таке зростання надходжень власних доходів місцевих бюджетів року, що завершився. Загалом власні доходи місцевих бюджетів склали 147 млрд грн. Ці дані свідчать, що фінансова децентралізація, попри шквал критики і популізму, дозволила місцевим бюджетам значно зрости, а територіям – отримати можливості свого розвитку, - прокоментувала експерт.

Якщо влада дійсно хоче провести децентралізацію, то має відійти від правил тоталітаризму і дати можливість людям створити самодостатні громади. З питанням децентралізації не потрібно квапитись, щоб не спровокувати численні конфлікти на місцях. Проведення неякісної децентралізації може викликати невдоволення громадян і погіршення надання послуг на місцях.

За оцінками аналітиків, для України і областей цей тернистий шлях триватиме впродовж найближчих десяти років.

Вибір читачів за тиждень

Відео