Віра Олександрович

Чим Дмитро Вовк не вгодив тернопільським депутатам? (фото,відео)

Сесія4 (Copy)

Тарифів на електрику на рівні собівартості просять у керівництва держави для міського електротранспорту тернопільські депутати.

На першому засіданні 14-ї сесії підтримали кілька звернень – про захист української мови, і про Степана Бандеру. Але було і таке, яким намагалися захистити тролейбуси. Надіслали його Президенту України Петру Порошенку, Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману і Голові Верховної Ради Андрію Парубію. Але – не тільки їм.

Доповідав із цього питання голова постійної комісії міської ради із питань економіки, промисловості, транспорту і зв’язку, контролю за використанням комунального майна, зовнішніх зв’язків, підприємницької діяльності, захисту прав споживачів та туризму Михайло Ібрагімов.

[embed]https://youtu.be/FykdAgamnvA[/embed]

Щось довго пояснювати депутатам не довелося. Вони підтримали звернення 37 голосами «за». Втім, внесли у нього правку, яку запропонував міський голова Сергій Надал.

Пропоную ще до переліку адресатів додати прізвище голови НКРЕ, - каже мер. – Адже саме він ухвалює тарифи.

Додамо, головою Національної комісії регулювання енергетики (НКРЕ) наразі є Дмитро Вовк. Саме через зміни у тарифах, які він погодив із 1 січня 2017 року, у Тернополі (і не тільки) подорожчав проїзд у тролейбусах – із 2 грн до 3-х. На цьому тлі підняли ціни і перевізники у маршрутках – із 3-х до 4-х грн (докладно про це читайте ТУТприм.)

Цитуємо текст звернення: «…24 листопада 2016 року Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), прийнято постанову № 2021 «Про внесення змін до постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України від 11 березня 2010 року № 218». Зазначені зміни постанови призвели до того, що КП «Тернопільелектротранс», як і інші підприємства міського електричного транспорту, проводить закупівлю енергоносія за комерційною ціною, не будучи комерційним підприємством. Усі підприємства міського електричного транспорту є соціально орієнтованими підприємствами, які забезпечують перевезення всіх пільгових категорій пасажирів на безоплатній основі, право на пільговий проїзд яким надано діючим законодавством України. І отримує компенсацію за виконану роботу з перевезення пільгових категорій громадян від органів місцевого самоврядування, а не від органу, що надав пільгу.

У ситуації, яка склалася, підприємства міського електричного транспорту змушені пропонувати підняття вартості проїзду, що може спричинити додаткову соціальну напругу серед населення. Вказані кроки Національної комісії та уряду породжують відчуття незахищеності підприємств міського електротранспорту, що підриває довіру до влади та її авторитет, а також ставить під сумнів проведення реформування та розвитку екологічно-чистого транспорту в містах України. Згадана вище постанова вже привела до того, що КП «Тернопільелектротранс» почало працювати у збиток і скорочувати транспортну роботу. Закликаємо призупинити дію згаданої постанови у частині міського електротранспорту, в подальшому її скасувати, а також встановити тариф на споживання електричної енергії для підприємств міського електричного транспорту на рівні собівартості. Це дасть можливість зберегти і надалі розвивати екологічно чистий вид транспорту, який, зокрема, забезпечує перевезення соціально-незахищених груп населення, і зберегти робочі місця».

Ібрагімов (Copy)
Ібрагімов (Copy)

Про найцікавіше, що сталося на сесії, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео