Бути воїном – спізнати відвагу і честь

IMG_9352-750x400

Зустрічі з Героями Революції Гідності та війни на сході України – надзвичайно цікаві, захопливі й зворушливі, адже додають упевненості, натхнення, віри в перемогу й кращу долю українців, надихають на добрі й сміливі вчинки.

Така зустріч нещодавно відбулася в Бережанах із сучасним Героєм, мужнім вояком, артилеристом, відомим учасником АТО, тернополянином Дмитром Мерзлікіним, нагородженим орденом Богдана Хмельницького 3-го ступеня, повідомляє Золота пектораль.

У Бережанському об’єднаному міському військовому комісаріаті боєць виступив перед сільськими головами району, а в районному центрі зайнятості – на інформаційному семінарі для безробітних з орієнтації на службу в Збройних Силах України, залюбки розповідаючи про свої успіхи й перемоги, насичене пригодами життя.

Дмитро Мерзлікін – із родини військових. Народився 8 березня 1984 року в селі Середньобіле Іванівського району Амурської області (Російська Федерація), де й провів свої дитячі роки. Згодом родина переїхала в м. Жовква Львівської області. Дмитро навчався тут у середній загальноосвітній школі №2. Вирішив піти слідами батька, присвятити життя військовій справі.

У 2005 році закінчив Сумський військовий інститут ракетних військ та артилерії імені Богдана Хмельницького. До 2013 року служив у 11-ій Окремій гвардійській артилерійській бригаді. Після розформування частини продовжив службу в 24-й механізованій бригаді (м. Яворів Львівської області). У складі другого батальйону тактичної групи військовик Дмитро у червні 2014 року разом із побратимами, пройшовши бойове злагодження в Дніпропетровській області, поїхав у зону проведення АТО. Спочатку були в Амвросіївці, потім для прикриття кордону, захисту від проникнення бандитських угруповань із території Російської Федерації – під Зеленопіллям, де вояк отримав важкі поранення.. У ніч на 11 липня 2014 року у складі підрозділу батальйонно-тактичної групи, де були дві колони 72-ї та 79-ї бригад, прикриваючи державний кордон України, Дмитро Мерзлікін потрапив під вогонь реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» (із боку РФ). Тієї ночі він, на щастя, вирішив ночувати не в наметі, а біля своєї бойової машини. На жаль, у його товариша, який спав на сусідньому ліжку в наметі, влучив снаряд та розірвався…

Дмитро відчув сильний удар і знепритомнів. Коли отямився, пробував намацати очі, ніс, рот. Тішився, що все було на місці, що чудом вижив. Він отримав більше десяти осколкових поранень. Один осколок влучив у голову. Коли вже не міг самостійно рухатися, щоб відповзти, солдати знайшли його, підбігли, перев’язали ногу джгутом, щоб зупинити кровотечу, віднесли в пшеничне поле й таким чином врятували йому життя. Дмитро щиро вдячний їм за надану допомогу. Бійця госпіталізували (гелікоптером переправили до Дніпра).

Переніс він більше сорока операцій (поєднана вогнепальна травма, забій головного мозку, вогнепальне сліпе осколкове поранення середньої зони обличчя, перелом правої вилицевої кістки, стороннє тіло в лівій привушно-жувальній ділянці, множинні вогнепальні поранення м’яких тканин, сліпе лівого стегна, посттравмтична невропатія правого ліктьового та малогомілкового нерва, посттравматична анемія важкого ступеня). Провів у госпіталі 110 днів, нога довго не гоїлася, була загроза ампутації. Тричі на день йому робили перев’язки. Наш Герой дуже вдячний лікарям, адже вони робили все для того, щоб поставити його на ноги.

Офіцерові властиве особливе сприйняття таких понять, як честь, відвага, вірність обов’язку, віра й патріотизм. Навіть опинившись на лікарняному ліжку, Дмитро був переконаний, що повинен і далі служити своїй країні, українському народові. Хоробрий боєць Дмитро Мерзлікін не захотів звільнятися з лав Збройних сил України в запас, і його перевели служити в Тернопільський обласний військовий комісаріат на посаду старшого офіцера відділу обліково-мобілізаційної роботи. Одружений, виховує донечку.

За мужність і високий професіоналізм у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Президент України Петро Порошенко під час робочого візиту на Тернопільщину 2 квітня 2015 року нагородив пораненого у зоні проведення АТО артилериста, капітана Дмитра Мерзлікіна орденом Богдана Хмельницького 3-го ступеня. Глава держави навідався до домівки офіцера й особисто вручив йому нагороду. Присутніми від час цієї особливої церемонії були й дружина та донечка нашого героя.

У Бережанах разом із військовим комісаром Бережанського ОМВК Володимиром Богдановим, провідним спеціалістом відділення комплектування ОМВК Михайлом Леськівим начальник відділення Тернопільського обласного військового комісаріату, наш славний Герой Дмитро Мерзлікін ознайомив учасників зустрічей із порядком відбору громадян на військову службу до ЗСУ за контрактом та умовами її проходження, вимогами до претендентів на військову службу, процедурою відбору громадян, матеріальним і соціально-правовим забезпеченням військовослужбовців. Військовики також відповідали на запитання щодо мобілізації, соціальних гарантій учасників АТО, грошового забезпечення. Дехто з присутніх серйозно замислився над питанням служби в Збройних силах України.

Як зазначалося, контрактна служба – це один із видів легального працевлаштування, що забезпечує гідну працю зі справедливими доходами й перспективою розвитку. Перевагами військової служби за контрактом є можливість вибору місця проходження військової служби та посади, гарантоване грошове забезпечення та його підвищення в ході просування по службі (7 – 14 тисяч грн. в місяць), можливість отримання вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем “бакалавр” у ВВНЗ за рахунок держави без відриву від служби, безкоштовне проживання в гуртожитках або грошова компенсація за піднайом житла, вищий, ніж у цивільному секторі, розмір пенсійного забезпечення та можливість його отримання за вислугою років.

Контрактникам надається соціальний пакет (медичне обслуговування, пільги). За працівниками, прийнятими на військову службу за контрактом, зберігаються місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування і форми власності та в фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову (ст. 119 Кодексу законів про працю України № 1769-VIII від 06.12.2016).

Як під час Революції Гідності, так і в жорстокій війні з російсько-терористичними військами на сході нашої держави українські чоловіки та жінки здатні проявляти сміливість і мужність, адже бути воїном – означає спізнати відвагу і честь.

Тетяна Бідзіля

Вибір читачів за тиждень

Відео