Будівельники почали залякувати тернополян (лист в редакцію)

2xiGq6O_kRs

«Всьо схвачєно» або гра в «містечкове гестапо» - з таким заголовком в редакцію «Терену» прийшов лист від  Юрія Грицини. 

Чоловік з розпачем описує ситуацію, в якій один з місцевих забудівників залякує та шантажує людей, що живуть поруч з будівельним майданчиком.

Пропонуємо читачам лист без скорочень та редакційних правок.

     "Мова піде не про Другу світову війну, а про сучасних забудовників. Ніхто не оскаржує право людей на власне житло. Однак, досить часто забудовники не зважають на сусідів, завдають їм, щонайменше, незручностей, прикрощів, а інколи новобудова є причиною пошкодження майна сусідів. Мета пайовиків — якомога швидше отримати свої омріяні квадратні метри. А яким чином ведеться забудова — це, звичайно, їх не хвилює. Тим має займатись інша людина — голова житлово-будівельного кооперативу або ж її заступник.

     Отож, мова про будівництво по вул. Глибока,24. Триває ця історія довго. Колись деякі ЗМІ навіть називали забудову “Тернопільським “Еліта Центром”. Минули роки, будівництво відновилося й просувається шаленими темпами. Однак, дії забудовників призводять до створення сусідам повітряного підпору, що є небезпекою для здоров'я і життя, сусідні помешкання руйнуються.

uW9MbTsqrXs
uW9MbTsqrXs

   І тут на обрії з'являється підприємливо-талановитий заступник голови ЖБК Едік, який любить повторювати, що у нього “всьо схвачєно”. “Створюється повітряний підпір? Вирішимо! Замінимо ваше пічне опалення на сучасне”. Едік замовляє підрядників, ті у сусідньому помешканні “відрізають” газ і... зникають. Пізня осінь. Температура на вулиці близько 0° С, у помешканні не набагато вища. Живе у помешканні жінка, якій за сімдесят. І з'являється “благодійник” Едік. “Ось підпишете папір, що не маєте претензій до забудовника — отримаєте своє опалення. Ні? Замерзнете”. Така собі гра в “містечкове гестапо”. Невесела гра. Звертається власниця помешкання до тих підрядників, а вони розводять руками: гроші за роботу і за матеріали замовник, тобто ЖБК, не проплатив. Тривають ці тортури тиждень. Доти, поки підрядники самі не звертаються до Едіка й кажуть, що на таке “не підписувалися” й, що відповідальності на себе брати не будуть. І Едік відступив. Та ненадовго.

   Встановив Едік камеру спостереження на новобудові і спрямував її на сусідське подвір ' я. А через якийсь час сусідам поштою приходить лист, у якому флешка із відеозаписом і погроза на адресу сина сусідки, мовляв, запис про твої незаконні дії потраплять куди треба, якщо будеш, м ' яко кажучи, “надокучати”. Звичайно, викликали поліцію, щоб зафіксувати факт погрози. Дали хід справі й поліція віднайшла відправника погрози. Ним виявилась... шістдесятирічна мешканка Шумського району. Така собі бабця-хакер, яка не знати яким чином здобула відеозаписи з камери спостереження Едіка. З цією бабцею поліція провела бесіду “про недопустимість таких дій і неповторення їх у майбутньому”. Пам ' ятаєте фразу Едіка: у мене “всьо схвачєно”? Складається враження, що щось таки “схвачєно”. Адже не знати, що він ще назнімав на свою камеру. На цьому подвір ' ї влітку маленькі діти голенькі бігають. А може цей “оператор-аматор” ще й педофіл?

20160608_102935
20160608_102935

   А ще вирішив Едік знести стару будівлю, що з ' єднана із сусіднім будинком. Викликав тракториста. Разом з трактором.  І коли почали руйнувати цю стару будівлю, у сусідньому будинку обвалився шмат стелі,  на стінах з ' явились тріщини.  Коли мешканці цього будинку звернулися до Едіка, той “включив дурня”, мовляв, зносив стару будівлю ще попередній забудовник.

   Звернулися сусіди вже до суду. Третє засідання, а відповідач — представник житлово-будівельного кооперативу ще жодного разу не з'явився. Одного разу надіслав листа, “що не можуть з ' явитися, бо... не можуть”. Пам ' ятаєте: у мене “всьо схвачєно”?

a-MYxVbiuZo
a-MYxVbiuZo

   Тоді звернулися сусіди у Відділ державного архітектурно-будівельного контролю. Вказали на очевидні порушення забудови по вул. Глибока, 24. Начальник твердо відповів: “ Порушень  не допустимо! Створимо комісію і все перевіримо!” Минає час. Комісії нема. На запитання “Чому нема?”, відповідь: “Ніяк не можемо віднайти голову ЖБК, а без неї на територію будівництва зась”. Отож,  працівники відділу можуть взагалі не потрапити на будівництво? Може ж таке статись, що вони ніколи не віднайдуть голову ЖБК.  Пам ' ята єте фразу Едіка:  у мене “всьо схвачєно”?"

Вибір читачів за тиждень

Відео