Марія Хомів: «Жіночність – це мудрість та знання»

Mariya-Homiv

Жінка – не лише зовнішність, фігура, вигляд. Як дорогоцінну посудину наповнюють вишуканим напоєм, так і жінці слід наповнюватись знаннями, душевністю, історією, харизмою, собою. Так вважає Марія Хомів, лікар психотерапевт, автор жіночих проектів, ведуча груп, тренер, повідомляє Про.те.

– Жіночність – це мудрість та знання, це розуміння здоров’я, це знання про своє тіло, здібності, баланс у житті, знання про спілкування, виховання, психологію щоденного життя, якими ти користуєшся і життя, яким ти живеш, і як ти себе в ньому відчуваєш. – розповідає Марія. – Це я й маю на увазі під розвитком жінки.

– Що відчуває жінка, яка розвивається? Як змінюється її життя?

Така жінка знає саму себе: свій темперамент, свої особливості, здібності. Знає, коли добре. Вміє зберігати цей стан наповненості. Знає, як його повернути, якщо раптом втратила. Знає свої бажання і вміє бажати. Знає і відчуває коли, що, як і скільки їсти. Знає і розуміє, яке і коли навантаження та в якій кількості слід підібрати для себе і свого самопочуття. Вдячна світові за те, що вже має. Вміє просити і дякувати за допомогу. Вміє відмовляти і говорити «ні» тому, що їй категорично не підходить. Вміє бути мудрою і бачити перспективу своїх дій. Вміє працювати із своїми негативними думками. З її рук виходять смачні страви.

Вона знає, що можна бути і почуватись здоровою та щасливою. Знає, що може навчити і бути прикладом для інших. Вміє прощати помилки близьких. Вміє прощати самій собі свої помилки. Вміє вибачатися, якщо заподіяла комусь біль. Вміє висловлювати всі свої почуття – і хороші, і погані – безпечним для оточуючих способом. Вміє чекати і відпускати. Любить бути із собою наодинці і завжди знає, чим себе зайняти. Вона вірить і духовно наповнена.  Коли їй щось не подобається – вона змінюється сама, знаючи, що так ефективніше. Вона вміє вибрати основне та другорядне. Вона ніжна. Вона вміє творити найбільші Дива – народжувати.

Бути поряд з такою жінкою – задоволення. І не тільки для чоловіка. Але і в першу чергу для неї самої. Такий цілісний образ всередині не складеться у вас за два тижні.

–  З чого і коли починається розвиток жінки? Ще з утроби, з дитинства?

– Мама звісно є прикладом і важливою фігурою в житті жінки, і коли жінці погано, вона йде до мами. Якщо мама здатна  її прийняти, не судити, бути просто бути поруч, то жінка  наповнюється самим основним, і вона готова жити далі, долати труднощі і боротися. Якщо ж ні – тоді жінка шукатиме подруг, тіток, бабусь або ж жіночі групи, які їй допоможуть знайти себе та свою ідентичність.

– Коли жінка розвивається, а коли деградує? З внутрішніх причин чи із зовнішніх чинників?

Розвиток жінки триває усе життя. Як на мене, для цього треба мати ціль, щоб розвиватись, незалежно від того чи це внутрішні, чи зовнішні чинники. Кожна з нас хоче бути трішки кращою, ніж просто звичайною. Для цього треба дати собі дозвіл, мати певні амбіції і приймати виклик, щоб досягнути мрій.

Тільки жінка-муза здібна йти назустріч волі свого серця, шукати своє призначення, власними руками створювати те, що приносить радість, турботливо берегти важливе та плекати віру і додавати надію тоді, коли важко. Нема нічого неправильного в мозку чи тілі. Є щось неправильне в наших теоріях. Просто закохайтесь в себе, прислухайтесь, відчуйте. Спробуй черпати радість в собі, розпочніть танцювати, якщо вам хочеться танцювати, або розпочніть співати, якщо вам хочеться заспівати пісню. Але не забувайте, що джерело всього цього – ви самі.

Яка ви: коли мрієте, дієте, помічаєте та цінуєте хороше навколо? Коли востаннє ви щось творили, допомагали іншим запалитись? Наскільки нудно вам жити? Як виглядає стан вашого натхнення? Що вам допомагає увійти в цей стан? Наскільки важко його утримувати?

Натхнення – це поєднання розуміння свого шляху, віри в себе і сил, щоб йти у вказаному напрямку.

Кожна жінка чекає у своєму житті на зустріч з чимось хорошим і світлим та натхненним.

– Чи завжди жінці хочеться розвиватися? Коли не хочеться? Чому?

– До тих пір, поки наша культура не буде говорити дівчатам, що їм раді незалежно від їх фігури, що кожна дівчинка  цінна, дуже важлива, незалежно від того, «красива» вона чи ні, що кожна дівчинка мудра і заслуговує кращого, і має цінувати себе, своє тіло, свою внутрішню сутність, та прикласти зусилля, вчитись,  щоб цього досягнути, доти ми будемо й далі мати затурканих дівчаток, готових на усе заради їх мрій: мати айфон, гарну сумку, нігті, одяг, косметику і так далі.

– А лінь або апатія?

– Лінь і апатія звісно присутня часто теж. А ще приклад їхнього оточення і ровесників, на жаль.

У нашому підлітковому проекті для дівчаток «Я –цінна. Я –гідні. Я – особлива» ми намагаємось донести до них цей посил, про важливість їхнього навчання та розвитку, про дар жити своїм життям та бути жінкою.

– Якщо оточуючі жінки противляться, щоб жінка розвивалася, що їй робити?  Кому невигідна її праця над собою і чому?

– Ті, хто йдуть вперед, є щасливішими, завжди викликали та й будуть викликати осуд у тих, хто замкнувся вдома, ниє, жаліється і знаходить причини не для розвитку, а для оправдання.

Якщо твоя ціль важлива, і вона входить у твої пріоритети: сім’я, віра, любов, інші, то прийде час та з’явиться можливість і для власного розвитку, доповнення потрібними знаннями. Але надіятись треба на себе в досягненні результатів.

Колись прочитала чудовий вислів: «…Кожна жінка — птаха. Кожна! Проблема у тім, що більшість жінок намагаються навчитись не літати, а лише вити гнізда. Іншим ж — ламають крила, треті — складають їх до чиїхось ніг…» Макс Фрай.

Макс Фрай і сам досить дивний, а може це і не дивно, тому що він хворіє на біполярний розлад, але він правий ось у чому: ТРЕБА ВЧИТИСЬ ЛІТАТИ (звісно це метафора)! Усе решта теж важливе, але без відчуття польоту життя втрачає смак.

– Ви започаткували онлайн-проект. Що це таке? Чим корисний для жінок?

– Я вже давно зрозуміла справжню цінність і важливість жіночої дружби та підтримки. І ще давніше стала сама створювати такі жіночі групи. Навчальні, розвиваючі і терапевтичні. Мені дуже тепло спостерігати, як після наших зустрічей учасниці продовжують спілкуватися, а іноді і по-справжньому дружити. Знайти близьку подругу до душі, яка вміє підтримати тебе, з якою цікаво і добре в різні часи – це дорогого коштує! Це так важливо – в нашому житті дати можливість людям відпочити від буденності та побути просто щасливими.

Тримаємо курс на розцвітання і сяяння. Ми влаштовуємо цікаві та пізнавальні зустрічі, щоб у вас був час для себе. Особисто для мене наші зустрічі – острівець, де я – не тільки психотерапевт, а просто я – красива жінка, я – людина. Цікава дослідниця свого життя та можливостей, як і ви. Так працює наш жіночий проект ТЕРИТОРІЯ ТІЛА www.ttilo.com.ua

І незабаром, з 3-го  березня стартує онлайн-проект для тих, хто не потрапляє на живі зустрічі. http://pozytyv.in.ua/smallteretory/

Проект наш цікавий. І говорити я буду про справжнє. Про те, що мало, має і буде мати цінність. Я вірю в людей і в те, що кожен може досягнути того, про що мріє. Маю власний погляд на шлях до здоров’я і як лікар-психотерапевт, тренер, автор, ведуча, і як жінка, мама, та цей погляд не ідеальний і похибки існують. Ми разом з вами будемо щодня в закритій фб-групі онлайн пізнавати і відкриватись новому. Також з нами буде чудова команда-професіоналів своєї справи.

Отож – бажаю вам прожити якісно цю весну з нами. Переключитись і вдихнути нове та свіже. Навчитись виставляти пріоритети в житті, наповнюватись, усвідомлювати, що кожен з нас може вдосконалювати життя до кращого і вже сьогодні ми можемо змінити своє завтра.

Нині найбільше працюю з дівчатками, жінками у колі, де ми всі в одній темі, ростемо, розвиваємося в спробі реалізувати свої можливості, знайти і відродити в собі свою жіночу сутність, гармонійно ростити свої сім’ї і, звичайно, ділитися досвідом, збільшувати любов і щастя у світі.

Наталя ЛАЗУКА

Вибір читачів за тиждень

Відео