Як здійснюватимуться мрії Героїв Небесної Сотні з Тернопільщини

e1535a0-geroi-nebesnoi-sotni1320

Найкращий меморіал для полеглих – це втілення їх мрій.

А найкраще втілення – це довгострокові проекти, що даватимуть шанс молодим однодумцям у галузях, якими жили і «горіли» герої, пише life.pravda.

18 лютого у Кризовому медіа-центрі громадська організація «Родина Героїв Небесної Сотні» презентувала проект «Відзнаки Героїв», що став можливим за сприяння фонду «Відродження».

Презентація нагадувала радше родинну зустріч, аніж офіційний захід – адже випадкових і байдужих тут не було.

Події трьохрічної давнини боліли усім, проте нині цей біль перейшов у ту фазу, коли не паралізує, а спонукає до активних дій та конструктиву. Саме тому майже три години презентацій кожного із проектів та «брейншторму» наприкінці пролетіли непомітно і злагоджено.

[caption id=«attachment_69576» align=«alignnone» width=«700»]

1
1

Презентація нагадувала радше родинну зустріч, аніж офіційний захід – адже випадкових і байдужих тут не було. Фото автора[/caption]

"Більшість із них були молодими людьми, які не завжди встигли втілити свої мрії та сподіванні, – заявив на початку зустрічі Володимир Бондарчук, голова ГО «Родина Героїв Небесної Сотні» та син загиблого Сергія Бондарчука. Метою проекту є надання можливості таким самим молодим патріотам нашої країни втілити мрії в тих царинах, де навчались, хотіли навчатись, працювали наші герої".На першому етапі проекту «Відзнаки Героїв» було обрано наймолодших – Назара Войтовича, Устима Голоднюка, Дмитра Максимова, Юрія Поправки та представника наукової еліти України Богдана Сольчаника.

Проте кінцевою метою проекту, за словами Володимира, є втілення мрій кожного Героя.

«Хрещеною мамою» проекту «Відзнаки Героїв» стала Ольга Климко, волонтерка ГО «Родина Героїв Небесної Сотні» – саме їй належить ідея вшанування героїв у такий спосіб.

"Головна мета не лише вшанувати героїв і втілити їх мрії, а й показати їхню життєствердність", – зауважила вона.

Про це ж казав і Роман Мойсей, брат Василя Мойсея: «Не бідкайтеся, а проживіть це життя! Вони померли з посмішкою, нескореними!».

Роман поділився спогадом – коли приїхав забирати тіло брата, побачив, що той лежав із посмішкою на лиці...

ДЛЯ ТИХ, ХТО ДРУЖИТЬ ІЗ ПЕНЗЛЕМ

«Ласим шматком» для митців, безперечно, стане «Мистецька резиденція Назара Войтовича» в селі Травневе, звідки родом герой.

Відповідний авторський проект представила Людмила Нечай.

Вона розповіла – Назар був талановитим художником та вивчав дизайн, у підлітковому віці писав вірші, в яких казав, що мріє бачити Україну країною добрих людей.

[caption id=«attachment_69577» align=«alignnone» width=«700»]

2
2

Назар Войтович був талановитим художником та вивчав дизайн, у підлітковому віці писав вірші[/caption]

Метою проекту, за словами пані Людмили, є налагодження діалогу культур, культурної і мистецької дипломатії, а також можливість говорити про Україну та Небесну Сотню на міжнародному рівні.Проект планується як постійно діюча мистецька резиденція міжнародного рівня.

«Ми хочемо мати таку точку, яку можемо презентувати як наше українське мистецтво, щоб Травневе з'явилося на мистецькій карті світу», – зазначила авторка проекту.

У резиденції буде дві великі майстерні для митців, а також лекторій, бібліотека, техніка для демонстрації фільмів, доступ до мережі і невеличка кав’ярня. Навчальні програми та майстерні діятимуть і у період між резиденціями.

У квітні оголосять конкурс на місце у резиденціях, на якому серед кандидатів оберуть шістьох художників. Перший тренінг планують на кінець березня-початок квітня, перші відкриті лекції – на початок квітня.

[caption id=«attachment_69578» align=«alignnone» width=«700»]

3
3

Портрети Героїв Небесної Сотні – Сергія Нігояна, Назара Войтовича та Олександра Капіноса – виконані художницею Світланою Калінічевою[/caption]

«Це була наче мандрівка до самих себе, тому що коли ми знайомимося з неймовірними родинами і з неймовірними долями цих людей, таких як Назар, ми розуміємо набагато краще себе як українців і себе як людей, які віддані справі», – поділилася Олена.Представниця експертної ради проекту «Відзнаки Героїв» Олена Правило, що представляє EU-EASTERNPartnerCultureandCreativityProgram, розповіла про поїздку на батьківщину Назара та знайомство з його батьками.

На її думку, втілення цих проектів є свого роду даниною тим, хто поліг три роки тому, адже на їхньому місці міг би опинитися кожен із нас.

СПОРТ ДЛЯ ОСОБЛИВИХ

Війна довела, що для саморозвитку перешкод немає. Навіть ампутована нога або рука, або ж прив'язка до інвалідного візка – не вирок і не причина бути слабким.

Такі заходи як «Ігри героїв», що відбувалися впродовж минулого року, довели, що спорт для людей із фізичними вадами доступний і потрібний не менше, а може і більше, ніж іншим.

Тож активісти, що сприяють розвитку заходів для людей з особливими потребами, ширшому залученню молоді до спорту і патріотичного виховання, відтепер отримуватимуть відзнаку імені Дмитра Максимова.

Її презентував Микола Ляхович, начальник відділу національно-патріотичного виховання Міністерства молоді та спорту України.

«Будь-яка відзнака буде сухою і нецікавою, якщо за нею не стоять громадські активісти, люди, пов'язані з героєм, ім'я якого ми маємо вшанувати», – переконаний він.

[caption id=«attachment_69579» align=«alignnone» width=«700»]

4
4

19-річного Дмитра Максимова називали надією національної збірної спортивної команди України. Портрет виконаний художницею Світланою Калінічевою[/caption]

Пан Микола також наголосив на важливості впровадження відзнаки на належному рівні на місцях – у регіонах, містечках і селищах, та закликав ветеранів АТО, що вертаються додому після демобілізації, долучатися до ініціативи.Окрім ГО «Родина Героїв Небесної Сотні», до створення відзнаки залучили громадську організацію «Відкриті можливості».

Самого 19-річного Дмитра Максимова називали надією національної збірної спортивної команди України.

Він – срібний (у командному заліку) та бронзовий (в особистому заліку) призер з дзюдо Дефлімпійських ігор у Софії 2013 року (спортивні змагання найвищого рівня для людей, що не чують); бронзовий призер Чемпіонату світу зі східних єдиноборств серед глухих, що проходив на острові Маргарита (Венесуела) з 17 по 24 вересня 2012 року.

НАУКОВА ПЛАТФОРМА

Молоді науковці також отримали перспективу заявити про себе у світі і долучитися до міжнародної спільноти.

Аліна Свідерська, президент Кембрижської спільноти України розповіла про тревел-грант імені Богдана Сольчаника, покликаний підтримати молодих науковців.

Починаючи з 20 лютого, молоді науковці можуть подавати заявки на участь. Переможці отримають нагоду поїхати на міжнародну наукову конференцію в Кембридж і Оксфорд, Велика Британія.

"Метою тревел-гранту імені Богдана Сольчаника є допомогти молодим вченим з України знайти своє визнання, – розповіла пані Аліна. – Ми хочемо допомогти студентам, аспірантам, науковцям, викладачам які займаються науковою роботою в Україні, дати можливість представитись за кордоном, в одних із найкращих університетів світу".

За її словами, проект також дасть можливість розповісти на світовому рівні про те, які цінності відстоювали українці під час Революції Гідності.

Брати участь у програмі можуть вчені гуманітарних, природничих наук і технічних спеціальностей.

Кандидатам не лише фінансуватимуть поїздку, але й допомагатимуть знайти конференцію для участі і владнати організаційні питання.

Прийом заявок розпочато з 20 лютого, останній день подачі – 1 липня. Переможці будуть оголошені 25 липня, в День народження героя. Поїздка відбудеться восени-взимку 2017-2018 року.

Науковий співробітник Оксфордського університету, культурний дипломат, секретар Клубу випускників Оксфордського університету Мирослава Хартмонд розповіла про наукові здобутки Богдана Сольчаника – він не встиг захистити дисертацію на тему виборчих процесів в маленьких містах Західної України.

Проте на його роботи посилаються науковці, професори у вищих навчальних закладах Канади, США, Великої Британії.

"Але ми дуже сподіваємося, що він надав можливість талановитим молодим українським дослідникам долучитися до міжнародного наукового життя, – сказала Хартмонд. – Ми зможемо продовжити цей процес... Нам дійсно треба формувати науковий канал комунікації з зовнішнім світом, і Міжнародна наукова конференція виступає платформою".

[caption id=«attachment_69580» align=«alignnone» width=«700»]

5
5

Богдан Сольчаник і Юрій Поправка – Герої Небесної Сотні[/caption]

"Все починалося з шампанського!" – Олександр Волошин, переможець Антикорупційної відзнаки імені Юрія Поправки, розповів про своє останнє журналістське розслідування, котре принесло йому перемогу.У ДВОБОЇ З КОРУПЦІЄЮ

За його словами, починалося все випадково – з побаченого в продажу шампанського «Советское», продаж котрого відповідно до процесу декомунізації підпадав під кримінальну відповідальність.

Ця «зачіпка» вивела його на цілу корупційну схему, що контролювалася на вищих рівнях. Його опублікований матеріал вимагали зняти з друку «Економічної правди».

"Премія стала для мене не приводом для самолюбування, а усвідомленням, що я маю досягати того рівня, щоб бути гідним цієї премії, – заявив Волошин. – Це дало розуміння, що потрібно робити більше і досягати більше".

Олександр запевняє, що позитивні зрушення видно вже зараз, у правоохоронних структурах є дійсно нові люди, під час роботи над матеріалом з ним почали зв’язуватися оперативні працівники, що справді прагнули розібратися: «Вони дійсно хочуть відкривати провадження, розслідувати і карати винних!»

Сам Юрій вивчав соціологію і право у КПІ, і, як запевняють його рідні, не міг бачити беззаконня і несправедливості.

Ольга Климко також додала, що Антикорупційна відзнака здійснюється у співпраці з відомою міжнародною громадської організацією «Transparency international».

ЗАФІЛЬМУВАТИ ПАМ'ЯТЬ

Тетяна Ковтунович, завідувач сектору архівних фондів Українського інститут національної пам’яті запросила родичів Героїв Небесної Сотні прийти до Інституту і розповісти про те, якими були герої, як вони жили, чим займалися та захоплювалися.

Запис відбувається у рамках проекту «Майдан: усна історія».

Станом на зараз в Інституті записано вже 15 таких відеоінтерв'ю – кожен спогад і свідчення є безцінним, важливо зібрати їх якомога більше. Координує проект Ігор Кульчицький, син загиблого Героя Небесної Сотні Володимира Кульчицького.

Ольга Климко в свою чергу анонсувала появу ще однієї відзнаки найближчим часом –  імені Устима Голоднюка. За її словами, відзнака буде покликана заохочувати тих, хто навчається у вишах Збройних Сил, щоб риси мужності і готовності віддати своє життя були втілені при вихованні наших військових.

[caption id=«attachment_69581» align=«alignnone» width=«700»]

6
6

Устим Голоднюк і Володимир Кульчицький на портретах художниці Світлани Калінічевої[/caption]

«Покази, дані вами на судах, колись вийдуть як книжка!» – запевнила вона.Також волонтерка висловила особливу подяку тим, хто ходить на судові засідання, де розслідуються убивства героїв, щоб підтримати їхніх рідних.

Після представлення проектів, рідні героїв та громадські активісти ділилися ідеями та планами на майбутнє стосовно нових проектів. Звучали вірші, подяки одне одному, ідеї народжувалися буквально на ходу.

Сестра Андрія Мовчана запропонувала створити бібліотеку Героїв – і зібрати до купи улюблені книжки полеглих активістів.

Ігор Кульчицький запропонував створення творчих майстерень та освітніх програм для студентів профтехучилищ – для людей «з руками», яким був його батько.

На завершення висловився Григорій Баран, секретар правління Міжнародного фонду «Відродження».

«Відзнаки Героїв» це – відзнака тим, хто продовжує відстоювати ідеї і цінності, народжені Майданом: нетерпимість до корупції, дискримінації, відстоювання гідності і прав людини, – заявив пан Григорій. – Цими днями Україні потрібні потужні джерела для того, щоб не розчаруватися і не зрадити тим ідеалам. І, на мою думку, відзнака Героїв Небесної сотні може стати таким джерелом".

Хочеться вірити, що ці слова стануть пророчими.

Вибір читачів за тиждень

Відео