Орест Сарматський

Агро-новини 7 березня

бер07

Виробництво гречки в Україні скоротилося на 20% (ОПИТУВАННЯ)

Щорічно українці з’їдають 155-180 тис. т. гречки. Гречана крупа входить до складу продуктового кошика. Але попри це виробництво гречки в Україні у 2016 р. скоротилося на 20%, повідомляє expert-agro.com.

Пропозиція на крупу на ринку знижується через низьку рентабельність гречаної крупи на ринку України.

Україна в трійці світових лідерів по виробництву гречаної крупи

Причина зменшення посівних площ гречки пояснюється девальвацією національної валюти. Незважаючи на це, на глобальному ринку Україна входить в трійку світових виробників гречаної крупи і поступається місцем Росії і Китаю.До слова, національні виробники повністю задовольняють внутрішній попит на крупи в Україні. Частка української продукції в 2012-2016 рр. на внутрішньому ринку становила понад 99%, а частка імпорту — всього 0,5-0,9%.

Чернівецькі фермери планують вирощувати польську чорницю

Чернівецькі фермери планують вирощувати польську чорницю. За словами віце-старости Бєльського повіту Гжегоша Щетинського, для Чернівецької області, яка є малоземельною і густонаселеною, найкраще підходить інтенсивне сільське господарство, зокрема, вирощування ягід та їх переробка. Це забезпечить робочі місця і прибутки, тим паче, клімат Буковини цьому сприяє, повідомляє freelife.cv.ua.

У середині лютого делегація з Кіцманщини відвідала Польщу для налагодження контактів та отримання досвіду ведення сільськогосподарського бізнесу у західних сусідів.

072
072

Аграрії побували у Бєльському повіті та місті Бєлосток, де ознайомилися з вирощуванням борувки (сортової чорниці), що в Польщі є вигідним бізнесом.Директор ТОВ «Брусницька земля» Микола Осипчук планує цьогоріч посадити чорницю на невеликій площі (50 соток) біля хати.

«Під час візиту в Польщу ми побачили, що вирощування борувки — досить вигідний, але й затратний і клопіткий бізнес. Адже потрібно придбати недешеві саджанці чорниці, обладнати систему крапельного поливу, підготувати спеціальний ґрунт — з домішками торфу, кори, тирси. Багато різних нюансів, про які нам розповідали польські фермери. Якщо ця культура приживеться, то я й інші аграрії, що їздили переймати досвід в Польщу, плануємо садити цю корисну і цінну ягоду на більших площах», — ділиться планами Микола Осипчук.

На Рівненщині та Прикарпатті розпочали весняно-польові роботи

З приходом весни аграрії розпочали весняно-польові роботи у Рівненській та Івано-Франківскій областях, про що повідомляють Рівненська та Івано-Франківська ОДА.

У Рівненській області підживлюють озимину в Дубенському, Здолбунівському, Корецькому та Радивілівському районах. Наразі вже внесли добрива на 5 тис. га пшениці. Окрім пшениці, в Дубенському та Здолбунівському районах підживили ріпак.

073
073

У Івано-Франківській області почато підживлення у п’яти районах. Озимих зернових підживлено 5 тис. га та озимого ріпаку — 6 тис. га.Найбільші площі озимих з ріпаком підживлено у Снятинському (3,5 тис. га), Городенківському (3,3 тис. га) та Коломийському (2,5 тис. га) районах.Наразі підживлення озимих культур продовжується.

Вибір читачів за тиждень

Відео