Чим тернополяни можуть замінити м'ясо в піст

259896_2

Пройшов цілий тиждень з початку Великого посту, який продовжиться аж до святкування Пасхи (у 2017 році вона випадає на 16 квітня).

На час посту віруючим слід виключити зі свого раціону усі продукти тваринного походження, у тому числі молоко, сир твердий, сир кисломолочний. Рибу під час Великого посту можна вживати тільки двічі, в останні два тижні перед Пасхою.

Виключення з раціону м'яса і молочних продуктів може стати проблемою, оскільки саме вони є основним джерелом білка для людського організму. Білки беруть участь в обмінних процесах і у будівництві усіх клітин організму і забезпечують його енергією. Дефіцит білка може згубно позначитися на здоров'ї, саме тому тим, хто постить радять додавати у своє щоденне меню якомога більше білку рослинного походження.

Бобові 

Сімейство бобових - це лідер за вмістом білка у рослинному світі. Фахівці уточнюють, що найкращим білковим представником бобових є соя: нею замінюють м'ясо, з неї роблять молоко і сир тофу. Соєвий білок має цілий ряд позитивних функцій: він знижує холестерин, покращує роботу нирок і виводить з організму діоксин, який призводить до ракових захворювань.

«Рослинним м'ясом» також називають квасолю. Серед інших популярних бобових – сочевиця (по російськи - чечевица), горох і нут. Найвідомішим блюдом з використанням нуту є хумус: суміш пасти з цього сорту бобових, кунжуту, часнику, спецій і оливкової олії.

Крупи і каші 

Фахівці нагадують, що білки у бобових не мають у своєму складі декількох важливих для організму амінокислот, тому лікарі радять під час посту включити у свій раціон крупи і каші. Багато хто помилково вважає, що вони не містять білку, проте це не так. Наприклад, в 100 грамах гречки є присутніми 12,5 грамів білку. Звернути увагу слід не лише на класичні для української і європейської кухонь вівсяну, перлову, ячну, рисову і пшоняну каші, але і на такі пшеничні крупи, як булгур (напівфабрикат з пшениці – зерна пшениці доведені практично до готовності, але які зберегли в собі зародок і оболонку) і кускус (дуже мілкі макаронні вироби з твердих сортів пшениці).

Горіхи, насіння, висівки і злаки 

До числа багатих білком рослинних продуктів також входять горіхи. Проте слід пам'ятати, що разом з цим в них досить високий вміст жиру. Дієтологи рекомендують вживати в день не більше 30 грамів горіхів, а самим білковим з них називають арахіс.

Альтернативою тваринного білка ще можуть стати насіння соняшника, кукурудза, кіноа (вид крупи), а також висівки, тому багато хто на час посту замінює пшеничний хліб висівковим і житнім, а звичайні макарони - цільнозерновими.

Гриби і овочі 

У число рослинних продуктів з високим вмістом білка входять і гриби. На жаль, навесні вони рідко зустрічаються у свіжому вигляді, а все частіше в маринованому або сушеному.

Попри те, що овочі - це в першу чергу джерело вітамінів, серед них є і ті, що багаті білком. До них відносяться шпинат, капуста, брокколі, артишоки, картопля, морква, селера і спаржа.

Фрукти і ягоди 

Зі свіжими фруктами і сухофруктами така ж ситуація, що і з овочами. Тим, що постять і вегетаріанцям для отримання необхідної кількості білку слід вживати більше кураги, чорносливу, вишні, бананів, ківі і авокадо.

Легкого всім посту і бережіть своє здоров’я!

За матеріалами інтернет-видання «ELLE»

Заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Дементьєв Ю.Г.

Вибір читачів за тиждень

Відео