Орест Сарматський

Агро-новини 12 березня

бер12

Прогноз іноземного експерта: Скільки зерна збере Україна в 2030 р.

В Україні за останні 10 років виробництво пшениці збільшилося на 10 млн т. Причому стійка динаміка росту врожаю буде спостерігатися й надалі — до 2030 р. Україна збиратиме 35 млн т цієї культури.

Такий прогноз під час ІІ Аграрного експортного форуму: трейдинг і логістика озвучив керівник проекту «Агротрейдинг» компанії UMG Валенті Сельвесюк.

«Така тенденція підкріплюється хорошими ринками збуту на порівняно невеликих відстанях. До того ж пшениця залишається рідкісною культурою без генної модифікації», — говорить він.

1201
1201

За прогнозами представника UMG, до 2030 р. експорт пшениці із України виросте до 25 млн т з теперішніх 15-16 млн т. А от внутрішнє споживання, на думку спеціаліста, найвірогідніше, падатиме. Українська пшениця покращуватиметься у своїй якості, а це, у свою чергу, буде змінювати географію її експорту. Зменшуватиметься доля фуражної пшениці, а основним ринком збуту стане Північна Африка.

Озвучений «рецепт» рекордного врожаю озимої пшениці — 16,52 т/га

Основними факторами, які дозволили фермеру з Великої Британії Роду Сміту поставити рекорд урожайності озимої пшениці, стали довгий період вегетації і низька захворюваність на полі.

Про це він розповів в рамках Зимового зернового конгресу, який проходить сьогодні в Києві.

За його словами, попередні сезони завжди були в зоні ризику через фактори, на врожайність впливала посуха чи перезволоження, хвороби, висока температури або нестача сонячного світла.

«Втім цього сезону з погодою нам пощастило. Крім того, вся наша ферма і команда агрономів старанно працювала, щоб отримати максимум від наших ґрунтів (важкої глини). Зокрема, ми широко використовувати треки, розпушувачі, використовували солому і додавали 500 тонн гною в рік для підтримання продуктивної структури і стану грунту», — говорить він.

«N. B.!» Як встановити світовий рекорд із врожайності озимої пшениці? Сортом пшениці, як уточнив фермер, було обране насіння «Діккенс» через високий потенціал врожайності, особливо в північних регіонах. Попередником були бобові.

1202
1202

«Норма висіву становила 185 кг/га з метою дати 330 насінин/кв.м, в результаті ми мали вихід — 16,52 т/га при 15% вологості і наша врожайність стала рекордною», — додав Род Сміт.

Експерт: Озимі повертають втрачені позиції

В Україні протягом останніх 2-3 років спостерігається повернення інтересу аграріїв до озимих зернових культур.

Про це  рамках Зимового зернового конгресу, який проходить сьогодні в Києві, розповів генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький.

За словами експерта, цьому посприяли зміни природно-кліматичних умов та стабільна рентабельність озимих зернових.

«Протягом останніх двох років озимі почали повертати втрачені позиції, — розповів Тарас Висоцький. — Навесні дедалі частіше спостерігаються несприятливі умови для посіву ярих культур, які не дозволяють відсіятися у встановлені строки відсіятися, а як відомо, 10-15% урожаю залежить від вчасності посіву. Якщо порахувати фактори недоотримання врожаю, то прибуток від озимих культур є більш стабільним. Наразі ми спостерігаємо повернення озимими 10-15% площ, які були під ярими культурами».

1203
1203

Показники минулих двох врожаїв, відмітив гендиректор УКАБ, засвідчують, що все більше підприємств починають розглядати пшеницю не як частину сівозміни і можливість виплати пайовикам орендну плату, а як маржинальну культуру.

«Господарства ставлять цілі отримати не 4 т/га, а як мінімум — 6 т/га. Інвестиції в таку технологію збільшуються, так само як і ризики, тому місця для помилок не залишається», — додав він.

Вибір читачів за тиждень

Відео