13 березня в історії Тернопільщини

13

Цього дня народилися:

педагог, диригент, композитор Ярослав Баранецький (1913, м. Заліщики – 24. 06. 1980, м. Філадельфія, США);

інженер-конструктор у галузі будівництва, архітектор, доктор технічних наук, професор Львівської політехніки та Вроцлавської політехніки Ян-Антоній Боґуцький (1871, м.Тернопіль - 1948, м.Вроцлав (Польща).

директор КП «Сонячне» Степан Красуля (1972, м.Тернопіль).

лікар, громадський діяч Роман Носковський (1893, с. Сороки, нині Бучацького району – 02. 04. 1917, місце смерті невідоме);

педагог Теодор Сеньків (1883, с. Гермаківка, нині Борщівського району – 06. 04. 1974, шт.. Саскачеван, Канада);

господарник Степан Сказко (1958, с. Геленків, нині Геленки Козівського району);

download
download

архітектор Ігор Чулій (1962, м. Тернопіль).

download (1)
download (1)

український письменник, поет, сценарист, літературознавець, літературний критик, художник Григорій Штонь (1941, с.Вербовець, Лановецького району). Лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка та премії «Коронація слова». Автор понад 200 літературно-критичних і наукових праць, монографій, збірок поезій, п'єс. Автор ряду сценарію художнього фільму «Страчені світанки», а також «Чорної ради» за твором П. Куліша, стрічки «Музичні картинки» (1968), знятій на студії «Київнаукфільм».

Результат пошуку зображень за запитом "Григорій Штонь"

Цей день в історії Тернопілля:

13 березня 1944 року – помер український мовознавець, філолог і культурний діяч, дійсний член НТШ, уродженець Гусятинщини Василь Сімович. Співредактор видань «Гасло», «Селянин», «Буковина», «Шлях»), співукладач «Німецько-українського словника», автор підручника «Практична граматика української мови», професор Українського Високого Педагогічного Інституту імені Драгоманова у Празі, у 1941 - ректор професор Львівського університету.

13 березня 1943 року – з Борщівського гетто до Белжеця відправлено 400 євреїв.

13 березня 1944 року - розпочався призов чоловічого населення Галичини 1894-1926 років народження до лав Червоної Армії. Для цього було створено 8 призовних комісій. Станом на 25 квітня 1944 року було призвано 48665 чол., з них 36893 українці, 11713 поляків, 59 чехів; станом на 25 червня 1944 року було призвано 129062 чоловіки. Проводилася також мобілізація дівчат-полячок у польську армію.

13 березня 1945 року - Вишневецьке НКДБ заарештувало вчителів с.Бутин, членів ОУН Хому та Галину Тибольчуків.  Обоє засуджені до 10 років каторжних робіт.

13 березня 1972 року - Тернопільське енергетичне експлуатаційне управління сільського господарства перейменоване у Тернопільське обласне підприємство сільських електромереж. Одночасно з цим райони електромереж були ліквідовані як підприємства на самостійному балансі і підпорядковані на правах цехів обласному підприємству сільських електромереж.

В другий понеділок березня відзначається День Співдружності націй. Це свято офіційно визнане в 54 країнах, які є членами Співдружності націй. Раніше в цю міжнародну організацію входили держави, які є частиною Британської імперії, тому до 1947 року ця структура називалася Британською Співдружністю націй.

Співдружність націй має офіційно підтверджений статус, який закріплений у Вестмінстерському статуті. В органах співдружності є свій секретаріат, який займається організацією різноманітних конференцій для учасників цього мирного союзу.

Зараз це свято відзначають такі держави, як Великобританія, Канада, Нова Зеландія, Австралія, ПАР, Індія, Нігерія, Ямайка, Камерун, Мальта, Зімбабве, Мальдівська Республіка та інші. В цей день зазвичай проводяться конференції та зустрічі учасників співдружності на міжнародному рівні.

Сьогодні, 13 березня, у Таїланді відзначається Національний день тайського слона. У 1998 році уряд Таїланду ухвалив рішення зробити цей день святом, аби привернути увагу громадськості до важливості збереження цих тварин. Слон вважається національною твариною Таїланду, він навіть був зображений на першому прапорі країни. З давніх-давен слони допомагали тайцям зводити храми і міста, билися разом з ними у війнах.

Зоологи з Університету Сассекса (Великобританя) зробили цікаве наукове відкриття напередодні дня народження всіх слонів. Виявляється, слони вміють розрізняти людські голоси і приймати відповідне рішення.

Приводом для дослідження поведінки слонів у Кенії стало спостереження, що тварини агресивно реагують на червоний колір одягу людини. Більш того, слони розрізняють запахи, і, відчувши неподалік присутність представника племені масаї, негайно йдуть. Між тим, якщо поруч виявляється представник племені камба, слони спокійні. Різниця полягає в тому, що масаї – мисливці, а камба –землероби.

У рамках експерименту вчені вирішили перевірити реакцію на людський голос. На території кенійського національного парку Амбоселі слонам протягом двох років сотні разів відтворювали запис фрази «Дивись-но! Йде кілька слонів», записаної представниками масаї та камба.

Щоразу як лунав голос когось із мисливців, масаї, слони збивалися у зграю і були напоготові бігти. Коли ж звучав голос земелероба, камба, слони практично не змінювали своєї поведінки. Але вчені вирішили просунутися далі і дещо ускладнити експеримент: вони записали ту ж фразу голосами різних представників масаї чоловіків, жінок і дітей. В останніх двох випадках слони не відчували небезпеку і залишалися спокійними.

Зоологи кажуть, що подібні навички виробилися у слонів у ході боротьби за виживання на спільній з людиною території. На жаль, цей досвід не завжди безпечний для слонів: безліч цих тварин досі стає жертвами браконьєрів.

Сьогодні національний день тайського слона

13 березня в США в штаті Ілінойс відзначають День Плутона.

Результат пошуку зображень за запитом "День Плутона"

Іменини сьогодні святкують Марина, Василь, Микола, Кіра, Арсен.

Вибір читачів за тиждень

Відео