Оксана Бучко

Тернополяни  не зможуть більше дивитись «Битву екстрасенсів»?

MHN_399-080317-12-750x422

Штаф на 1,6 млн грн має виплатити телеканал СТБ за «показ програм і їх анонсів, які можуть завдати шкоди фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх дітей». Мова йде про шоу «Битва екстрасенсів». Таке рішення прийняли на засіданні Нацради 9 березня, повідомляє emmanuil.tv з посиланням на прес-центр Асоціації журналістів «Новомедіа».

Національна рада застосувала до ПрАТ «Міжнародний медіа центр - СТБ» штрафні санкції в розмірі 10% суми ліцензійного збору (що становить 1 млн 654 тис 688 гривень). До речі, попереднім рішенням Нацрада уже виносила попередження щодо показу програми та анонсів.

У ході перевірки зафіксували порушення таких вимог Закону України «Про телебачення і радіомовлення»:

- Абзац восьмий частини другої статті 6: не допускається використання телерадіоорганізацій для трансляції програм або їх відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, інтелектуальному або моральному розвитку дітей та підлітків, якщо вони мають змогу їх дивитися;

- Частини п'ятої статті 28: ліцензіат не має права поширювати програми і передачі, трансляція яких не допускається відповідно до вимог частини другої статті 6 цього Закону, а також програми, здатні впливати на нормальний фізичний, інтелектуальний або моральний розвиток дітей та юнацтва, і програми , що містять сцени, які викликають жах, сцени вбивства, насилля (фізичного чи психологічного), сцени, звернені до сексуальних інстинктів;

- Частини другої статті 62: телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх дітей, крім як протягом ефірного часу під час з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом.

Нагадаємо, що Асоціація журналістів-християн «Новомедіа» з 2014 року наполягає на припиненні показу програм «Битви екстрасенсів» і «Слідство ведуть екстрасенси» як таких, які порушують чинне законодавство України. Неодноразово члени Асоціації направляли звернення до керівництва каналу. У свою чергу, на початку 2015 року телеканал СТБ подав позов до Господарського суду Києва проти Асоціації Новомедіа (про це «Світові християнські новини» повідомляли раніше). Предметом позову була вимога спростувати інформацію про негативний вплив вищевказаних телепередач. Суд частково задовольнив вимоги.

За повідомленням «Новомедіа», Асоціація продовжує наполягати на неприпустимості популяризації телеканалом СТБ послуг екстрасенсів і здійснення згубного впливу на духовне і психічний стан глядачів. Позицію організації підтримують також профільні експерти, які підтверджують негативний вплив цих телепродуктів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео