Орест Сарматський

За що в Тернополі вручали ордени? (фоторепортаж)

DSC_0566

Волонтери та медики отримали відзнаки «За спасіння життя».

Нагадаємо, що ця нагорода – орден «За спасіння життя», створена як данина пам’яті видатного діяча в галузі охорони здоров’я і медичної освіти, лікаря та науковця, члена-кореспондента Національної академії медичних наук України, заслуженого діяча науки і техніки України, багаторічного ректора Тернопільського державного медичного університету професора Леоніда Ковальчука, який упродовж своєї лікарської діяльності врятував не одне людське життя.

Цьогорічна урочиста церемонія, як і попередні, відбулася в актовій залі ТДМУ.

- Для мене сьогодні особливий день. Я розумію, здавалося б, ну що тут такого – кусок металу, ніби нічого особливого. Але у цьому ордені втілено, принаймні, я так вважаю, все те добре, що започаткував батько, - сказав син Леоніда Ковальчука, перший проректор з науково-педагогічної роботи, доктор медичних наук, професор ТДМУ Олександр Ковальчук. - Він був доволі жорсткою людиною. Усьому, що робив, віддавався сповна, робив все щиро, з любов’ю, від душі і вірив у те, що робив. Батько не сприймав байдужості, інертності. Як хірург, він багато оперував і робив це не задля певних меркантильних інтересів чи нагород. Я вам скажу, що ми тривалий час доволі скрутно жили… Тато їздив на інвалідному «Запорожці», бо мав травмовану праву ногу, часто виїжджав у райони оперувати. Він пройшов велику хірургічну та наукову школу, започаткував цілі певні наукові напрямки в медицині, в яких чимало його учнів захистили наукові роботи. Він рятував людей, як обласний хірург, навчав своїх колег, передаючи їм свій фах, досвід, знання. А ще він щиро любив студентів. Сьогодні, у день 70-річчя батька, коли б він був живий, я впевнений, що він би схилив голову перед цими мужніми людьми, справжніми патріотами, які нині отримують оці нагороди, - сказав Олександр Ковальчук.

DSC_0597
DSC_0597

DSC_0570
DSC_0570

DSC_0572
DSC_0572

DSC_0574
DSC_0574

Він же, разом із головою Нагородної ради Ордену “За спасіння життя” – архієпископом Тернопільським, Кременецьким і Бучацьким УПЦ КП Нестором вручив нагороди номінантам. Дві з нагород отримали вдови Михайла Стасіва, добровольця, військового медика та Ростислава Манащука, начальникам караулу 14 пожежної частини Тернопільського районного відділу  управління ДСНС в області. Серед нагороджуваних героїв була і одна жінка – парамедик  Української  добровольчої армії Наталія Колодій. Відзначено і українську громаду УГКЦ церкви Різдва Христового в місті Брешія (Італія) «Віра, Надія, Любов». Починаючи з Майдану, громада надала допомогу тільки в грошовому еквіваленті на більш як на 50 тис євро, тонни гуманітарної допомоги у вигляді продуктів, одягу, три машини швидкої допомоги, мікроавтобус для капеланів, на 6 тис доларів закуплено кровоспинних  препаратів і розхідних медичних матеріалів.

DSC_0654
DSC_0654

DSC_0608
DSC_0608

DSC_0629
DSC_0629

DSC_0631
DSC_0631

Високу нагороду отримав і медик, волонтер Олексій Андрійчук, який  навчає тактичної  медицини  бійців на полігонах і в зоні бойових дій, врятував не один десяток життів у військових  умовах. Нагороджено і Володимира Бігуняка - професора кафедри хірургії навчально-наукового інституту післядипломної освіти ТДМУ. Він - лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, заслужений діяч науки і техніки України, очолює Тернопільське обласне відділення термічної травми і пластичної хірургії. Розробив нові методи лікування опіків, та операцій з використанням ліофілізованої ксеногенної шкіри, що виготовляється за його технологією в організованому ним ТОВ «Інститут біомедичних технологій». Професор Володимир Бігуняк розробив технологію та організував серійне виготовлення силіконових пластин для профілактики і лікування хворих з після опіковими, після травматичними, після операційними рубцями. Разом з науковцями ТДМУ розробив технологію та впровадив у клінічну практику імплантат з рогівки свині, який використовується у офтальмології.

DSC_0671
DSC_0671

DSC_0580
DSC_0580

DSC_0665
DSC_0665

Високу громадську відзнаку також вручено лікарю з Харкова Андрію Борисенку, одному з організаторів медично-евакуаційної служби секторів Д і С влітку 2014 року на сході України. Орден отримав і Сергій Дубров, професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О. Богомольця, головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я України, автор 168 наукових праць, 13 патентів у сфері анестезіології та інтенсивної терапії. Відзначено і військового лікаря з Миколаєва Олега Соколовського. Він, як військовий лікар 73-го центру морських спецоперацій, продовж тривалого часу, ризикуючи своїм життям, надавав медичну допомогу бійцям під час бойових завдань. Був поранений в битві під Іловайськом, повернувся на фронт до побратимів. Неодноразово рятував бійців в умовах підвищеного ризику для життя, під час бойових операцій на території ворога.

На завершення урочистої імпрези усім її учасникам було вручено унікальне видання - «Календарець українця-націоналіста 2017», в якому вміщено молитви, перелік важливих подій в історії України, цікаві факти національно-визвольної боротьби українського народу за свою незалежність.

Апогеєм урочистостей стала велика концертна програма за участю тернопільських майстрів сцени.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео