Експрес-поради тернополянам для швидкого схуднення

pohudenie

Через низку свят і холодну погоду, люди набирають взимку додаткові 2 - 5 кг. Тож тернопільський тренер ретельно вивчила поради про те, як схуднути, і відібрала кращі, щоб допомогти позбавитися від зайвої ваги.

Напевно, ви, вже не раз зустрічали поради про те, як схуднути. Дійсно багато програм і продуктів, покликані допомогти людям з надмірною вагою. Однак, саме тому так важко вибрати з них дійсно корисні й ефективні. Хіба вам ще не надоїло слухати, що для того, щоб схуднути, треба зменшити число споживаних калорій і збільшити фізичне навантаження?

Але вам пощастило - ми знайшли найбільш осмислені поради, які дійсно працюють. Тож почнемо....

Користуйтеся вимірювальною стрічкою

Ваги не завжди можуть допомогти оцінити, чи вдалося вам позбавитися від зайвого жиру. Подумайте над цим: кращий спосіб стати струнким - змінити звичний раціон харчування і одночасно збільшити фізичне навантаження. Фізичні вправи сприяють збільшенню м'язової маси, і це добре. Ви, напевно, чули, що м'язова тканина метаболічно більш активна, ніж інші тканини в організмі, тому, чим більше м'язова маса, тим більше калорій спалюється в організмі в спокої. Але ви, можливо, чули також і про те, що м'язи важать більше, ніж жир. Тому, якщо ви значно збільшите інтенсивність вправ, вага вашого тіла може насправді збільшитися!

Вимірювальна стрічка вас не обдурить. У міру того як ви будете позбавлятися від підшкірного жиру, буде зменшуватися обсяг талії, стегон, плечей. В підсумку вам не буде потрібна і сантиметрова стрічка. Про свої успіхи ви зможете судити, натягнувши на себе тісні джинси.

Їжте суп

Ви ніколи не помічали на скільки насичує суп? Їжте суп! Це один з кращих порад про те, як схуднути. Тарілка будь-якого супу, звареного на бульйоні, особливо з овочами або бобовими, - спробуйте суп з капусти, цибулі та білої квасолі - це шлях до схуднення. Візьміть собі за звичку їсти суп на обід або вечерю кожен день і через день додавайте до нього продукти з цільного зерна. У супі міститься багато поживних речовин і клітковини. Відчуття ситості, яке дає суп, дозволить вам забути про перекуски в післяобідній час або пізно ввечері.

Намагайтеся їсти домашні супи, коли це можливо. Високий вміст натрію в консервованих супах може бути некорисний для людей з високим артеріальним тиском.

Переймайте досвід колишніх курців

Змінити звичний раціон харчування, щоб схуднути, іноді буває так само важко, як і кинути палити. Потрібно навчитися не потурати своїм бажанням, а всіляко їх стримувати. Тому щоразу, коли вам хочеться макаронів або якого-небудь десерту, спробуйте подолати своє бажання так, як це роблять курці, порахуйте до 30. Зазвичай бажання помітно слабшає.

Спробуйте уявити своє струнке, засмагле тіло в шортах і облягаючій футболці.

Виробіть в собі нову звичку в якості заміни непереборної тяги до продуктів. Звичайно ж, це повинна бути здорова звичка або хоча б нейтральна, наприклад звичка пити чай (заварюйте листовий чай, щоб ваші руки були весь час зайняті), жувати жувальну гумку без цукру і т.д.

Змініть свій розпорядок. Урізноманітніть ваше дозвілля, щоб уникнути неусвідомленого переїдання. Якщо ви завжди щось їсте, коли дивитеся телевізор, то замість цього, прийшовши додому, надіньте спортивний одяг та робіть різні вправи на розтяжку, підйоми ніг і вправи для преса, дивіться улюблену передачу.

Просто скажіть собі «ні». Всякий раз, коли у курця виникає бажання потягнутися за сигаретою, він повинен згадуючи про своє рішення ніколи більше не курити. І хоча не можна повністю відмовитися від їжі, іноді корисно просто сказати «ні» одному шкідливому продукту або інгредієнту, яким ви найчастіше зловживаєте. Іноді навіть стає легше, коли вирішуєш більше ніколи не їсти, наприклад, картопляні чіпси.

Проаналізуйте свій настрій

Багато людей, навіть не усвідомлюючи цього, їдять, щоб заспокоїтися, відволіктися від проблем, отримати задоволення або заглушити стрес або інші негативні емоції. Деякі люди, подібно курцям і алкоголікам, стають фізіологічно залежними від їжі, використовуючи її як засіб для вирішення своїх основних проблем. Якщо вам здається, що ви часто їсте, щоб поліпшити собі настрій, краще звернутися до психотерапевта, а не до холодильника.

Вибирайте продукти, які не можна швидко з'їсти

Це хороша порада для тих, хто хоче схуднути, і особливо для тих, хто занадто швидко їсть (вірний шлях набрати багато калорій, навіть не усвідомлюючи це). Розширюючи свій раціон за рахунок включення корисних продуктів, намагайтеся включати такі продукти, які не можна швидко з'їсти. Наприклад, продукти, з яких потрібно видаляти шкірку або оболонку - артишоки, гранат, ківі, риба, яку потрібно чистити, або навіть круто зварене яйце.

Тренуйте свої смакові рецептори

Відомо, що, коли людина відмовляється від солі, навіть злегка підсолена їжа здається жахливо пересоленою. Те ж можна сказати і про людей, які відмовилися від цукру, - продукти починають здаватися надто солодкими. (Це хороший аргумент, щоб відмовитися від газованої води та інших продуктів і напоїв з штучними підсолоджувачами. За відсутності цих продуктів смакові рецептори налаштуються на сприйняття не настільки солодкого смаку). Цю ідею можна поширити на продукти з білої муки, і ви можете відчути, як забуваєте про смак пшеничного хліба, бубликів, булочок, макаронів і т.п., або, принаймні, про свій потяг до цих продуктів.

Пийте воду перед їжею

У кількох дослідженнях було доведено, що споживання двох склянок води перед їжею дозволяє знизити споживану кількість калорій. Деякі фахівці вважають, що краще, пити холодну воду. Теоретично це пояснюється тим, що травна система змушена витрачати енергію на зігрівання води в шлунку до кімнатної температури, в процесі чого виділяються калорії.

Спробуйте інтервальні тренування

Суть інтервального тренування полягає в чергуванні інтервалів з високою і низькою інтенсивністю фізичного навантаження. Наприклад, можна чергувати повільну ходьбу зі швидкою ходьбою. Якщо ви в хорошій спортивній формі, то можна чергувати ходьбу з бігом підтюпцем. У ряді досліджень було показано, що інтервальне тренування сприяє зменшенню ризику розвитку серцево-судинних захворювань і збільшення фізичної витривалості у людей із зайвою вагою.

Матеріал для колонки підготувала тренер танцювального клубу «Spesial dance»  Тетяна Бастюк.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео