Насіння сої без ГМО реалізується на Тернопільщині

images-cms-image-000005102-660x381

Упродовж багатьох  років  компанія «Агропродсервіс» є елітгоспом з вирощування насіння пшениці, ячменю, гороху та сої. У цьому році ми пропонуємо сільгоспвиробникам придбати насіння сої сортів «Богеміанс» та «Моравія». Це – базове елітне насіння селекції канадської фірми  «Семенс Прогрейн ІНК». У господарствах,    що входять в «Агропродсервіс», з нього розмножується сертифіковане насіння першої репродукції. Наша компанія дорожить діловою репутацією та піклується про здоров’я співвітчизників і  тому реалізує сорти сої без генетично модифікованих організмів (ГМО).

Сорти сої «Богеміанс» та «Моравія» з детермінантним (обмеженим) типом росту були зареєстровані в Реєстрі сортів України у 2010 і 2011 роках, пише agroprodservice.

Сорт «Богеміанс» – сорт інтенсивного типу, високоврожайний і високорослий, висота рослин досягає 100-120 см. Висота кріплення першого бобу – 11,5 – 12,5 см. Це – середньоранній сорт, термін дозрівання насіння становить 99-108 днів. Кількість насичених одиниць тепла – 2370 CHU.  Цей сорт характеризують важливі показники якості насіння:  чистота – 99,5 відсотка, схожість – 94 відсотка, енергія проростання – 91 відсоток, маса (тисяч насінин) – 162,3 грама, вологість – 12,6 відсотка.

Сорт «Богеміанс»  добре витримує пізні та загущені посіви, енергійно формує біомасу. Стійкий до полягання рослин та розтріскування бобів. Характеризується підвищеною стійкістю до ураження такими хворобами, як фітофтороз та біла гниль. Призначений на кормові та продовольчі цілі, має специфічні характеристики для виробництва соєвих сортів Tofu та різних напоїв. Зерно сої цього сорту містить 38-40 відсотків протеїну, 20,8-22 відсотка олії.

Сорт «Моравія» – сорт інтенсивного типу з високими результатами врожаю. Високорослий, висота рослин – 100-110 см. Висота кріплення першого бобу – 12-13 см. «Моравія» – середньостиглий сорт з терміном дозрівання – 122-135 днів. Кількість накопичених одиниць тепла – 2600 CHU. Важливі показники якості насіння: чистота – 99,8 відсотка, схожість – 95 відсотків, енергія проростання – 92 відсотка, маса (тисяч насінин) – 172,4, вологість – 12,9 відсотка.

Сорт «Моравія» – ідеальний для родючих та удобрених грунтів. Добре витримує загущені посіви, легко збирається. Цей сорт – стійкий до посухи, полягання рослин та осипання зерна. Призначений на кормові та продовольчі цілі. Зерно цього сорту – високої якості, містить 38-41 відсоток протеїну, 20,5 -22 відсотки олії.

Отож обидва сорти  сої відзначаються високим вмістом білка, недрібним насінням, рубчик і насінина в них – жовті.

Сорти «Богеміанс» та «Моравія» – високоврожайні. Середня врожайність  сорту «Богеміанс» в господарстві за останні два роки, навіть з урахуванням посушливої погоди становить 22,6 – 24,9 ц/га. Середня врожайність сорту «Моравія» – 22,7 – 28,0 ц/га. Потенційна врожайність цих сортів – 40-45 ц/га. Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Лісостепова і Степова зони України.

Компанія «Агропродсервіс» вирощує і пропонує сільгоспвиробникам виключно сорти сої без ГМО.

   –  Ми принципово дотримуємося цієї лінії, – переконує директор ПАП «Агропродсервіс» Андрій Баран. – З цією метою наша компанія вступила в європейську асоціацію «Дунайська соя», яка пропонує і підтримує виробників не ГМО-сої. У гонитві за швидким прибутком багато виробників сої забувають про важливі речі і вирощують трансгенну сою, бо вона потребує менше затрат. А наша компанія піклується про здоров’я нас і наших дітей,  про майбутнє нації,  адже цю сою використовуємо в годівлі тварин, і вона вільна від ГМО.

Тому не дивно, що в зразках насіння сої сортів «Богеміанс» та «Моравія» фахівці державного підприємства «Івано-Франківський науково- виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації” не виявили залишків пестицидів. Це засвідчує відповідний протокол, копії якого можуть отримати наші покупці.

При вирощуванні сої  господарства «Агропродсервісу» використовують лише оригінальні препарати відомих у світі виробників – Bayer, Syngenta, Basf та інших, не  застосовуючи генерики.

Чим небезпечна соя з ГМО

Їжа з трансгенними або генетично модифікованими продуктами є небезпечною для здоров’я людини, адже здатна змінити генетичний код дорослих і, особливо, дітей. І саме тому в Україні не дозволено використовувати трансгенні сорти рослин. Трансгенів бояться  і європейські споживачі. Про це  не  слід забувати українським  сільгоспвиробникам, чимало з яких прагнуть вийти зі своєю продукцією на ринки країн ЄС і там успішно її продавати.

nark_2_11
nark_2_11

   – Варто прислухатися до думки науковців-медиків, що трансгенна їжа – це страшний алерген, джерело харчових отруєнь, – застерігає агроном-консультант компанії «Агропродсервіс» Любов Джурик. –  Вона може також викликати серйозні онкологічні захворювання, наприклад, рак стравоходу. Тривале споживання ГМ-продуктів здатне зробити людей нечутливими до антибіотиків. І, нарешті, не позбавлена смислу думка, що генетично модифіковані продукти просто несмачні, без запаху та смаку, властивого натуральним продуктам.

Компанія «Агропродсервіс» також закуповує товарне насіння сої без ГМО від усіх сільськогосподарських підприємств і фермерських господарств –   для переробки на власному заводі, який відкрито у вересні минулого року.

Вибір читачів за тиждень

Відео