Оксана Бучко

Тернополяни оплачуватимуть комунальні через SMS та e-mail

komunalka

Єдину електронну систему спрощеної оплати комунальних послуг готують для українців від Нацбанку. Здійснювати перерахунок хочуть за допомогою SMS та e-mail. Наскільки вигідна така система з’ясовували у segodnya.ua.

СУТЬ НОВОВВЕДЕННЯ. Як роз'яснила керівник проекту Юлія Лях, з впровадженням е-системи оплати комунальних послуг за схемою Direct debit частка готівки в економіці країни зменшиться з 13,4% до 9,5%, а це сотні мільярдів готівки. В Європі така е-система дуже поширена: наприклад, у Великобританії з її допомогою оплачується 73% комунальних рахунків, в Нідерландах - 45%. У нас вона працює в окремих банках, але поки більшість платить за комунальні послуги по-старому - готівкою в касу.

Перш за все треба розробити єдину форму е-квитанцій для оплати компослуг. Тоді схема розрахунків зведеться до мінімуму: постачальник послуги формує платіжку і передає в банк, де у його клієнта-споживача відкритий рахунок. Банк повідомляє клієнта (за допомогою смс або e-mail) про те, що за компослуги він повинен в цьому місяці стільки-то і просить дозволити списання грошей з рахунку. Якщо клієнт підтверджує оплату, гроші списуються.

Переваги такого способу для громадянина - можливість заплатити за «комуналку» цілодобово, в будь-який день тижня, без черг, заповнення квитанцій. Очікується, що комісію за свою роботу банки не візьмуть. Так можна буде оплачувати не тільки комуналку, а й інтернет, телебачення, погашати кредити.

Очевидно, що послуга можлива лише при наявності у клієнта будь-якого рахунку в банку.

ЕКСПЕРТИ. Незалежний банківський експерт Ігор Шевченко називає таку централізацію зайвою, а її впровадження - витратним.

«Подібні онлайн-сервіси та особисті кабінети на сайтах постачальників послуг діють давно, і люди ними активно користуються. Економія часу навряд чи буде: отримавши смс про те, що треба сплатити за ЖКП стільки-то, більшість все одно захоче перевірити, за що взяті гроші», - упевнений Шевченко.

Президент Украналітцентру Олександр Охріменко - за: «Це полегшить життя як літнім, яким не треба буде вручну записувати свідчення і стояти в чергах, так і дуже зайнятими молодим людям. Нескладно прочитати повідомлення і відправити підтвердження про оплату. Також зросте платіжна дисципліна клієнтів і скоротяться витрати банків на інкасацію готівки. Але потрібна програма навчання і допомоги літнім людям».

НАРОД. Думки звичайних людей розділилися: активні користувачі банківських карт і сучасних ґаджетів однозначно за, а ті, хто ними користується мало, в кращому випадку сприймають новинку складніше. "Головна майбутня аудиторія - пенсіонери, які слабо розбираються в банківських картах, тому платять за квитанціями.

До слова, метод платежу Direct Debit (пряме дебетування) широко поширений в західних країнах, де розрахунків готівкою в рази менше, ніж банківськими картами. Суть його в тому, що кредитори можуть списувати кошти з рахунків клієнтів банку за умови, що клієнт (платник) сформував банку платіжне доручення, що обумовлює умови та терміни оплати виставленого рахунку.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео