Орест Сарматський

Агро-новини 22 березня

бер22

У законодавстві є прогалини щодо боротьби з АЧС - Лапа

Динаміка поширення АЧС в Україні є загрозливою. З початку року в Україні виявлено 55 випадків АЧС. Всього з 2012 р. на території України було зафіксовано 203 випадки захворювання у 23 областях України, повідомив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, повідомляється на сайті відомства.

Лапа зазначив, що Держпродспоживслужба разом з Мінагрополітом проводить роботу з метою стабілізації ситуації щодо АЧС, в тому числі і на законодавчому рівні.

З 2012 року при проведенні заходів з ліквідації АЧС вилучено та знищено понад 120 тис. голів свиней, зокрема понад три тис. цього року.

У порівнянні з минулорічними 56 млн грн, в цьому році виділили вдвічі більше – 113 млн грн на протиепізоотичні заходи.

«Це значно менше від потреби, але це вдвічі більше, ніж ми мали в минулому році на ці заходи, і ми вдячні за підтримку Мінагрополітики, Мінфіну і профільному комітету ВР», – розповів Володимир Лапа.

Володимир Лапа нагадав, що вакцини від цього захворювання не існує, тому найбільш ефективним способом боротьби з цим вірусом є заходи із запобігання його поширення та своєчасну ліквідацію.

2201
2201

«У законодавстві є ціла низка прогалин, які не дозволяють ефективно боротися з АЧС, включаючи розміри штрафних санкцій, повноваження поліції перевіряти супровідну документацію під час переміщення тварин тощо», — підкреслив Володимир Лапа.

За його словами, зараз, розробляється пакет законопроектів на рівні центральних органів виконавчої влади. Крім того, розроблено законопроект про підвищення рівня біобезпеки і збереження тваринництва в Україні. Цими законодавчими актами посилюється відповідальність суб’єктів господарювання, запроваджуються стимулюючі заходи, такі як: запровадження компенсації вартості вилученого поголів’я не лише для домогосподарств, а й для товарних ферм в залежності від рівня біобезпеки.

Окрім того, важливою є інформаційно-просвітницька робота. В Європі в домогосподарствах населення вирощує 10 – 15% поголів’я свиней. В Україні це 40 – 45%. Це ті господарства, в яких важко забезпечити високий рівень біобезпеки. Важливо щоб господарі знали елементарні заходи з біобезпеки, що допоможе запобігти зараженню тварин АЧС.

За 5–10 років роботи заполонять сільське господарство

Функції сільськогосподарських роботів не буде обмежуватися обробкою та моніторингом полів. Роботи автоматизують майже будь-який процес виробництва їжі, повідомляє сайт aggeek.net.

Роботи вже не є далеким майбутнім, вони є частиною нашого повсякденного життя. За кілька років «просунуті» фермери будуть обробляти поля за допомогою роботів, а самі будуть лише контролювати процес.

2202
2202

Ось кілька прогнозів про те, як роботи зроблять сільське господарство автономним.

  1. Розробники роботів зможуть витіснити виробників великої агротехніки.Вірогідно, що компанії-виробники роботів зможуть сформувати свій ринок зі значимими учасниками. Роботи зможуть автоматизувати роботу тракториста і люди з’являтимуться на полі лише для перевірки виконаної роботи. На невеликих фермах замість крупногабаритної техніки можна буде обійтися кількома компактними роботами. Існує й інший прогноз: великі корпорації скуповуватимуть компанії з розробки роботів, або розширити свій асортимент роботами.
  2. Збором даних займуться роботи.Сьогодні дані про стан ґрунту і посівів збирають різні сенсори, але в майбутньому цей обов’язок візьмуть на себе роботи. Вони нагадуватимуть фермерам коли вмикати-вимикати системи поливу, інформуватимуть про хвороби рослин, прогнозуватимуть урожайність і сповіщатимуть про те, коли краще зібрати врожай. Деякі завдання виконують сучасні апарати, але майбутні будуть більш функціональними.
  3. Стануть популярними роботи-садівники.Роботи зможуть допомагати вирощувати рослини. Такі апарати існують вже й сьогодні. Кілька роботів замінять цілий склад інвентарю та попіклуються про рослини.
  4. Вертикальні та криті ферми зможуть стати автономними.Криті ферми та вертикальні ферми завжди високотехнологічні, вони обладнані великою кількістю датчиків та системою штучного освітлення. Роботи зможуть автоматизувати процес вирощування, збору і зберігання урожаю.
  5. Аграрні роботи будуть проводитися не лише на полях та городах.Роботи зможуть допомогти покращити екологію або стати частиною сільської общини для знаходження оптимального рішення її проблеми. Один робот зможе інформувати ціле поселення риболовів чи фермерів про найбільш підходящий час для посадки рослин чи збору риби.

Посівна-2017: ранніми зерновими засіяли 273 тис. га

Посівну кампанію розпочато вже у 17 областях та засіяно 273 тис. га ранніми ярими зерновими та зернобобовими культурами.

Про це повідомляє прес-служба на сайті Мінагрополітики.

Загалом, засіяно 11% від усієї прогнозованої площі під ранні зернові (2,402 тис. га).

Зокрема, посіяно 6 тис. га ярої пшениці (3% до прогнозу), 178 тис. га ярого ячменю (10% до прогнозу), 8 тис. га вівса (4% до прогнозу) та 81 тис. га гороху (29% до прогнозу).

2203
2203

Зараз технічний парк АПК нараховує 309 тис. тракторів та понад 50 зернозбиральних комбайнів.

За даними департаментів агропромислового розвитку облдержадміністрацій за перший місяць 2017 року аграрії придбали 341 одиницю техніки на суму близько 320,5 млн грн. У тому числі, 91 трактор (100,4 млн грн), 13 зернозбиральних комбайнів (53,6 млн грн), 70 ґрунтообробної техніки (19,1 млн грн), 56 посівної техніки (40,1 млн грн) та 111 одиниць іншої техніки і обладнання (106,7 млн грн).

Вибір читачів за тиждень

Відео