Зміни самі не настануть, їх потрібно робити

41409566549bd1022e87f94099220484

Зміни самі не настануть, їх потрібно робити, - переконаний директор КП “Шумськкомунсервіс” Микола Яремчук.

Про це повідомляють на сайті Шумської міської ради - об'єднаної територіальної громади.

Про те, що комунальна галузь давно чекає суттєвої реформи, говорять не перший рік. Та директор КП «Шумськкомунсервіс» Микола Яремчук вважає: зміни – це добре, але не можна сидіти, склавши руки, і чекати, коли вони настануть. Працювати потрібно вже зараз, кожному на своєму робочому місці, а керівник має думати над тим, як якісні перетворення запроваджувати самому, спільно з колективом.

Так, це нелегко, адже комунальна галузь не може похвалитися високими доходами, можливістю солідних інвестицій у важливі для життєдіяльності міста чи села проекти. Але якщо захотіти, щось зробити можна.

- Коли я очолив підприємство, почав з інвентаризації міста, переукладення договорів, повірки лічильників, пломбування, адже багато чого було не обліковано, а, отже, від цього втрачав бюджет підприємства. На сьогодні ця ситуація виправлена, фактично, залишилося 2-3 злісних неплатники, - розповідає Микола Яремчук.

Цікавлюся, як впливає на роботу КП «Шумськкомунсервіс» система субсидіювання населення, адже не секрет, що, завдяки цьому, сьогодні чимало шумчан взагалі не платять за вивезення сміття, водопостачання…

- Так, є таке явище, - продовжує розмову директор підприємства, - але уже з другого півріччя минулого року держава частинами почала повертати кошти, щось одразу йде на оплату за електроенергію, щось поступає на рахунок підприємства.

Микола Яремчук стверджує, що позитивні зміни у їхній роботі є, і це очевидно. Адже, завдяки фінансовій підтримці міської ради, вдалося придбати асенізаційну машину, сміттєвоза, трактора МТЗ-892, гусеничного трактора, буса «Фольксваген». Цьогорічна зима показала, що громада повинна мати свій грейдер для розчищення доріг, тому міська рада обіцяла закупити його для підприємства, і в цьому напрямку уже триває робота.

Менше проривів трапляється на водомережі міста, завдячуючи придбаній автоматиці, яку встановили на водозаборі, це дозволяє регулювати наповнення башти водою. Вже цьогоріч купили установку для прочищення каналізації, тому з цим не буде проблем.

- Зробити можна чимало, але, щоб задумане вдавалося, мало лише бажання та ідей керівника, має бути колектив однодумців, який підтримає, люди повинні усвідомити, що рівень робіт, які вони виконують, мусить бути якісним, щоб не соромитися перед жителями міста. Тому працюємо і в цьому напрямку – з перших днів я взявся формувати кадровий потенціал підприємства. Колектив у КП «Шумськкомунсервіс» оновився на 70%, зараз середньооблікова чисельність складає 35 чоловік, середня зарплата – 3546 грн. Не виключаю, що кількість працюючих доведеться збільшувати, адже нещодавно на сесії міської ради на обслуговування КП «Шумськкомунсервіс» передали водомережі у селах громади разом з баштами, ще минулоріч займалися освітленням вулиць у селах, - розповідає Микола Дмитрович.

- Для нашого міста, сіл, як і всюди, болючою темою є сміття. Як боротися з цим явищем? Тим більше сьогодні, коли почалася весна, і люди все більше створюють стихійні сміттєзвалища, часто викидають відходи будь-де…

- Перш за все, треба подбати про укладення договорів на вивезення сміття, адже є багато шумчан, які його виносять, хочуть, щоб комунальники прибирали, а платити не поспішають. Часто буває таке – вивезли звечора сміття, а зранку проїхався по Шумську – його знову наскидали. Зрештою, є ж графіки вивезення, навіщо робити зло самим собі, адже і довкіллю шкодимо, і здоров’ю, і місто стає неохайним. З цим дуже важко боротися, але доки люди не навчаться культури поведінки з побутовими відходами, таких випадків нам не уникнути. Хто буде попадатися на такому – каратимемо, вже є випадок по Суражу із штрафом у 500 грн, і таку практику продовжуватимемо, - обіцяє директор КП «Шумськкомунсервіс». Крім міста, будемо працювати у селах громади, адже, на жаль, у кожному населеному пункті є стихійні сміттєзвалища. Зараз заступник міського голови розробляє графік, відповідно до якого, будемо виїжджати у села і  бульдозером загортати ці смітники. З порядку денного не зникає питання побудови сміттєпереробного заводу – постійно тривають переговори, консультації, і, на моє переконання, рано чи пізно, а це буде.

- Не менш болючою проблемою є обслуговування багатоквартирних будинків. Як вихід з ситуації, що є на даний момент, фахівці вважають створення ОСББ, які самі дбатимуть про порядок.

- Я підтримую таку ідею, але чомусь у Шумську люди не виявляють бажання цим займатися, бо, звичайно, все ляже на їхні плечі. А чи дадуть раду, якщо, для прикладу, комунгосп ставить у будинку нові двері, а його жителі лінуються взяти спільно банку фарби і нанести її, щоб не псувалися? Повірте, для підприємства від обслуговування будинків надходять не такі вже й великі суми. Але щоб щось змінити - маємо працювати спільно – не можна сьогодні самоусунутися від проблем села, міста, зрештою, будинку, де живеш, прилеглої території. Адже будь-які ініціативи, якісні зміни, виконаний обсяг роботи – це позитивний стимул, поліпшення добробуту. Зрештою, чистота і порядок – це комфорт кожного жителя, тому разом маємо до цього прагнути, - підсумовує Микола Яремчук.

Вибір читачів за тиждень

Відео