Орест Сарматський

Агро-новини 25 березня

бер25

Українські фермери отримали 716 млн грн завдяки аграрним розпискам

Зараз пілотні розписки використовують у 8 областях

В Україні вже видано 86 аграрних розписок на суму понад 716 млн грн, із них 52 — це фінансові аграрні розписки.

Зараз пілотні розписки використовують у 8 областях: Полтавська, Черкаська, Вінницька, Харківська, Хмельницька, Тернопільська, Миколаївська та Сумська, повідомляє сайт «Аграрний тиждень. Україна».

«В умовах постійного дефіциту ліквідного заставного майна цей інструмент був розроблений для поліпшення доступу до фінансових ресурсів для малих та середніх аграрних виробників. Але водночас і для більш збалансованого та надійного управління ризиками кредиторам. За аграрною розпискою кредит надається з прив’язкою до конкретного поля. Тож кредитор завжди може промоніторити ситуацію, що складається, і в разі потреби — оперативно відреагувати на неї», — пояснив керівник «Аграрні розписки в Україні» Олексій Омеляненко.

Важливим моментом є і те, що аграрні розписки вносять у Реєстр аграрних розписок, а це дозволяє відстежувати іжну дисципліну позичальника та унеможливлює повторну заставу врожаю без згоди сторін.

Окрім цього, додав Олексій Омеляненко, цей інструмент кредитування не потребує судового розгляду в разі порушення позичальником своїх зобов’язань. Це робить процес стягнення більш швидким. Якщо позичальник відмовляється виконувати взяті зобов’язання, кредитор має просто звернутися до нотаріуса, який робить відповідний нотаріальний напис. І до процесу підключається державна виконавча служба.

New life
New life

Важливим елементом є законодавчо затверджене право на передачу прав вимоги за аграрною розпискою. Використання аграрних розписок на майбутні періоди передбачає, що банки, щороку співпрацюючи з агровиробниками, будуть мати можливість швидко приймати рішення та швидко оформляти аграрні розписки. А все тому, що вже буде напрацьована відповідна кредитна історія під заставу майбутнього врожаю.

У Мінагропроді хочуть збільшити фінансування закупівлі молодняка ВРХ

Експерти Мінагропроду запропонували збільшити програму підтримки тваринництва, за якою кошти спрямовують на закупівлю молодняка ВРХ.

Про це під час засідання агрокомітету Верховної Pади повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова, пише AgroPolit.com.

«На цю програму були виділені невеликі кошти. Це 30 млн грн, які спрямовували на підтримку закупівлі молодняка тварин. Пріоритет був для великої рогатої худоби. Наразі ці гроші використані повною мірою. Ми відчуваємо значну потребу, щоб розширити цю програму», — розповіла Олена Ковальова.

2502
2502

На Чернігівщині «прикрили» підпільний цех з виробництва контрафактного молока

Цех щодоби виготовляв у середньому 1 т готової продукції, яку реалізували по всій країні

На Чернігівщині СБУ припинила діяльність підпільного цеху з виготовлення контрафактної молочної продукції.

2503
2503

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Нелегальне виробництво організував у Ніжині місцевий підприємець. Цех працював в орендованих складських приміщеннях у промисловому районі міста.

«Ділок» виготовляв фальсифікат відомого білоруського бренду в антисанітарних умовах, використовуючи відходи молочної продукції невідомого походження. Цех щодоби виготовляв у середньому 1 т готової продукції, яку зловмисник реалізував торговельним мережам по всій території України.

«Під час обшуків на нелегальному виробництві оперативники СБ України спільно з поліцією виявили обладнання для виготовлення фальсифікату, ємності з небезпечними хімічними речовинами, пакувальний матеріал та понад триста ящиків готової продукції загальною вартістю майже один мільйон гривень», — сказано у повідомленні.

Наразі відбуваються заходи для вилучення з торговельних мереж контрафактного товару. Також, за цією справою відкрито кримінальне провадження за ст. 227 Кримінального кодексу України.

Вибір читачів за тиждень

Відео