Тернополянка розповіла, чому домашній хліб кращий від магазинного

17351122_1293885750648103_180422438_n

Тернополянка Аліна Ярмакова рік тому почала сама випікати хліб. Вона любить здорову їжу. Хоче знати з чого приготовлена. Особливо дітям намагається давати лише перевірені продукти. Аліна – дочка відомого спелеолога Бориса Гори. Нині – в декретній відпустці. Виховує дворічну дочку Софійку і шестимісячного сина Святослава, повідомляє Про.те.

– Чи не важко тендітними руками вимішувати хліб?

– Зовсім не важко і не довго. Навіть цікаво, особливо донечка любить цей процес.

– Домашній хліб смачніший? Дешевший?  

– Нам більше подобається домашній, оскільки можна придумувати на свій смак – солодший чи солоніший, з житнього борошна чи кукурудзяного, з висівками чи без. Щодо вартості, то точно дорожче не виходить. От на скільки дешевше – не знаю, бо залежить від борошна.

– Як з малими дітьми знаходиш час на випічку хліба?

– Головне – бажання.

Для тих, хто хоче почати пекти хліб, маю звичайний дріжджовий рецепт. Якщо вам сподобається, починайте експериментувати з різними видами борошна (житнє, цільнозернове та інші). Раджу спробувати із житньої закваски, бо вона набагато корисніша за дріжджовий хліб. Рецепт: 750 грам борошна, 25 грам дріжджів (пресованих) розведених у 500 мл води з 1 десертною ложкою солі і 1 ложкою цукру, 2 ложки олії. Добре вимісити. Поставити у тепле місце. Коли підніметься (десь за 2 години) перекласти у форму. Почекати, щоб піднялося, змастити з олією і випікати про температурі 175  градусів.

– У дитинстві чи в юності бачила, як хтось пече хліб? Про що тоді думала?

– У мене чотири покоління по жіночій лінії – хороші майстрині з випічок хліба, короваїв, тортів. Я мріяла, щоб хоч трішки чогось навчитись і своїм дітям передати бажання робити щось смачненьке своїми руками.

– Із чим у тебе асоціюється запах хліба?

– Дім, сім’я. Крім хліба, я роблю різні солодощі: натуральний шоколад з медом і сухофруктами, козинаки із соняшника, кунжуту, енергетичні батончики, мармелад, зефір, торти. Вже навіть не лише для рідних, а й дещо на продаж. Ми – солодкоїжки, тому власне солодким більше зацікавилася, щоб не їсти синтетичних барвників, трансжирів та інших шкідливих продуктів. Щоразу шукаю натуральні замінники красивим магазинним солодощам. На днях потішила діток рожевим моркв’яними тортом, перекладеним сметанковим кремом з вишнями і буряковим соком. Також усі кисломолочні продукти роблю із заквасок вдома.

– Чим ще захоплюєшся? Про що мрієш?

– Я з тих людей, що любить все і всюди, тому захоплень хоч лопатою гортай. Цікавлюся географією України, як з наукової точки зору (якраз пишу магістерську роботу), так і як любителька подорожей, особливо трішки екстремальні види відпочинку. Загалом, цікавить все нове, що пов’язане із здоровим способом життя. Мрію насамперед про мир в Україні, про позитив і небайдужість українців, а в родині хочу затишку і злагоди. Де є спокій і любов, там кожна людина може розвиватись в тому напрямку, який їй до душі.

Вибір читачів за тиждень

Відео