Тернополяни розповіли від чого не відмовляються у піст

fullsize

Найсуворіший піст у церковному календарі – Великий піст. Його основна мета підготувати й духовно очистити християнина до зустрічі величного і світлого свята – Великодня. Загалом піст триває сім тижнів, зараз – четвертий. Чи дотримуються тернополяни посту та від чого найважче відмовитися, запитали у них, повідомляє Доба.

– Піст – це, насамперед, відмова від поганих думок і слів. В цей період я намагаюся не сваритися ні з ким і не робити нікому зла. Посту дотримуюсь тільки в середу і п’ятницю, а відмовитись не можу від музики – Катерина Шкутова, 33 роки, за кордоном.
– Під час посту людина повинна очистити свої думки від злих помислів, збагатитися духовно, зблизитися з Богом, стати добрішою. Важливо відмовитися від м’ясних і молочних продуктів, певних звичок, зосередити увагу на молитві й обов’язково очистити свою душу через сповідь. Щодо мене, то намагаюся їсти пісні страви, не відвідую нічних клубів, не вживаю спиртне. Частіше буваю в церкві, на Хресній дорозі, стаю добрішим. Найважче відмовитися від звичайного раціону і музики – студент 5 курсу ТНЕУ Василь Телеп.
– Для мене піст – це, перш за все, час для роздумів та жертви для Христа. Дотримуюсь посту в міру можливостей. Не завжди можу стриматись, але працюю над цим. Найважче відмовитись від кави та солодощів – викладач Галицького коледжу Інна Козачук.
– Піст – це обмеження в розвагах і харчуванні, прощення і духовне очищення. Я не зовсім дотримуюся посту. Під час роботи їм страви з м’ясом, розумію, що навіть коли не їстиму самого м’яса, страва все одно жирна. Вдома намагаюся готувати пісну їжу. Найважче справитися з поганими думками – Марія Кіт, працює в ресторані.

– Піст є проявом покори і щирого покаяння. Мені не завжди вдається постити. Напевно, до цього потрібно бути готовим і духовно, і фізично. Молоді це дається важче, думаю, не тому що дальше від Бога, чи не вміємо бути покірними, чи, можливо, не каємося. Здається, ми ще не свідомі того, не вистачає розуміння взагалі життя на землі – студентка 2 курсу ТНЕУ Галина Чайковська.

Вибір читачів за тиждень

Відео