Олег Снітовський

Україна дізналася, чому туристам варто їхати на Тернопільщину (фото)

t07

Основні туристичні принади Тернопілля було названо напередодні під час прес-конференції в Укрінформі.

t05
t05

- Тернопілля – край, де збереглося майже 4 тис. пам’яток історії та культури, понад 160 пам’яток монументального мистецтва. До переліку історичних населених місць України, включено і 30 населених пунктів області. А ще тут розташована третина усіх замків та замкових споруд України, природні заповідники, унікальні печери. Кожен із цих та інших об’єктів щороку приваблює тисячі туристів, - розповів під час прес-конференції начальник обласного відділу туризму Тернопільської обласної державної адміністрації Назар Яворський.

t02
t02

Наталія Волощук, голова ГО “Туристична Асоціація Тернопілля”, підкреслила, що існує багато причин здійснити подорож у пошуках нових вражень та емоцій до краю відпочинку. Наприклад, знаменитий Дністровський каньйон увійшов до фіналу 7 природних чудес України. Тернопільщина — визнана гастрономічна столиця України. У містечку Борщів щороку проводять знаменитий фестиваль Українського Борщу - “Борщ’їв”, а також не менш знаменитої борщівської вишиванки.

t04
t04

t06
t06

Для промоції туристичного потенціалу Тернопільщини згадана асоціація у травні цього року організовує в області прес-тур для журналістів всеукраїнських ЗМІ.

t08
t08

t03
t03

Під час прес-конференції було названо, принаймні, 7 причин відвідати Тернопілля у 2017 році.

Отож, Причина перша. Замки.

Більше третини всіх українських замків та замкових споруд зосереджені на Тернопіллі. Найкраще зберігся палацово-замковий комплекс у м.Збараж. Вражає своєю красою замкова гора Бона в Кременці. Чекають туристів замки в Бережанах, Бучачі, Золотому Потоці і Язлівці Бучацького району, Скалаті та в Токах Підволочиського району, Теребовлі, Микулинцях Теребовлянського району, Чорткові. Минулого року в області було започатковано традицію Свят Замків.

Серед архітектурних пам’яток дуже цікавими є центральна частина середньовічних Бережан та Кременця, оригінальні ратуші у Бучачі та Чорткові, палаци в Коропці Монастириського району, Білокриниці Кременецького району, мисливський палац у селі Рай Бережанського району, унікальний палацово-парковий комплекс у Вишнівці Збаразького району.

Причина друга. Релігійні пам’ятки.

Хтось може заперечити, що багато сакральних споруд є й в інших регіонах України. Але тільки у Почаєві Кременецького району на всі віки зберігся слід Божої Матері – відбиток її стопи. Тепер на цьому місці – Свято-Успенська Почаївська Лавра – одна з найбільших святинь православ'я.

З тієї ж самої причини постала й Зарваниця – гордість греко-католиків усього світу, яку нерідко називають українським Люрдом. В дні прощ до Марійського духовного комплексу в Зарваниці прибувають сотні тисяч віруючих з усього світу.

Більше 400 років тому Матір Божа явилася дітям села Язловець Бучацького району на Тернопіллі. Згодом на цьому місці заснували монастир сестер  Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії.

Причина третя. Скарби культури та науки.

Тернопілля – край видатних історичних постатей, що мали значний вплив на розвиток не тільки України, а й світу.

Це засновник Запорізької Січі Дмитро Байда Вишневецький, козацький ватажок Северин Наливайко, винахідник Х-променів Іван Пулюй, один з найвідоміших фізиків ХХ століття Олександр Смакула, видатний режисер Лесь Курбас, славетна співачка Соломія Крушельницька, письменники Богдан Лепкий та Улас Самчук, художники Михайло Бойчук і Яків Гніздовський, кардинал Йосиф Сліпий, класики польської та єврейської літератури Юліуш Словацький і Шмуель Йосиф Аґнон та багато-багато інших.

Причина четверта. Унікальний природно-рекреаційний потенціал.

Дністровський каньйон, що сформувала одна з найкрасивіших річок у Європі та друга за величиною в Україні після Дніпра – Дністер. Його загальна протяжність – 1365 км. Але найкрасивіші береги цієї ріки – на Тернопіллі. Типовий вигляд у Дністровському каньйоні – круті скелясті або заліснені береги (так звані «стінки»), дика й неторкана природа, мальовничі острови. Його стіни затримують сонячне тепло, через що влітку дощів тут майже не буває, а навесні природа оживає на 2-3 тижні швидше, ніж на решті території краю.

Кременецькі гори – не такі високі, як Карпати, але не менш мальовничі. Медобори – край дивовижного Товтрового кряжу. Цей чудовий куточок Тернопільщини люди назвали Медоборами через густі ліси, сонячні луки й наповнені медом та росою трави.

Ландшафти Надзбруччя славляться не лише природою, але й потужним рекреаційним потенціалом, зокрема бальнеологічним. На Тернопіллі є практично всі види лікувальних вод типу  “Моршин”, “Нафтуся”, “Друскінінкай”, які використовуються санаторно-лікувальними закладами області.

t01
t01

Причина п’ята. Печери .

Тернопілля – край, де паралельно існують два світи: наземний і підземний. Підземний – світ печер. Це одне з природних див, яким пишається Тернопілля. У світі поки що не відкрито подібних великих горизонтальних гіпсових печер із специфічною будовою. Розташовані вони на глибині від 10 до 50-60 метрів під землею. В області сьогодні їх налічується більше сотні. Але, на думку вчених у центрі Європи – на Тернопіллі у ХХІ столітті ще можливі географічні відкриття! Мільйони років трудилася природа, щоб створити під землею унікальні порожнини, що зустрічаються лише на Тернопіллі!

Причина шоста. Самобутні звичаї та обряди, гастрономія.

Тернопільська область поєднала у собі частини трьох давніх українських етнічних земель: Галичини, Волині та Поділля.

Серед розмаїття масових народних дійств для туристів дуже цікавими є етно-фестивалі «Лемківська ватра» на Монастирищинні, «Борщівська вишиванка» у Борщеві, «Братина» на Шумщині, патріотично-меморіальний фестиваль «Дзвони Лисоні» на Бережанщині, фольклорна «Купальська феєрія» на Гусятинщині, кулінарне свято «Галицька дефіляда» у Тернополі, фестивальний автомобільний ретро-тур «Золота підкова», музичний молодіжний фестиваль «Файне місто» та інші.

Особливе значення має Горошівський фестиваль Маланки, який є вершиною зимового туристичного сезону Тернопілля.

Тернопілля – край унікальних гастрономічних традицій. ЗУПИ, ПЛЯЦКИ, ЛЄҐУМІНИ – чекають на поціновувачів галицької кухні. Тернопільська оковита, Микулинецьке пиво, медовуха та хреновуха завжди є бажаним сувеніром для гостей нашого краю.

Причина сьома. Враження.

Що в нашому житті найбільше запам’ятовується? Враження та нові емоції! Тож учасники прес-конференції закликали усіх приїздити на Тернопілля знову і знову, адже це завжди нові емоції, нові враження.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео