Віра Олександрович

Тернопілля: за паї сплатили 810 мільйонів, а треба - більше (відео)

Колегія3

Підвищення орендної плати за землю – таке завдання нині поставили перед органами місцевого самоврядування на Тернопіллі.

Мовляв, сільгоспвиробники краю отримують допомогу із обласного і державного бюджетів, а також мають повну підтримку з боку влади. Тож їм також треба думати – як наповнити бюджет, вважає голова обласної держадміністрації Степан Барна.

[embed]https://youtu.be/SjJ8S0uhiPs[/embed]

Не треба ходити за ногами фермера і просити у нього гроші на школу, на дорогу. Він має сам чесно сплачувати податки і виконувати соціальну угоду, укладену із місцевою громадою, - каже голова ОДА.

Торік сільгоспвиробники Тернопільщини отримали із державного бюджету 21 мільйон, а з обласного — 820 тис. грн, повідомив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Віталій Луй.

Насамперед держава підтримувала тваринництво. Тому господарство «Україна» із Підволочиського району за придбаних племінних нетелів отримала 2,8 мільйони гривень відшкодування, — каже чиновник.

[embed]https://youtu.be/8Q1IQD0_2EQ[/embed]

У рамках програми «Фінансова підтримка заходів в АПК шляхом здешевлення кредитів», 26 господарств за 39-ти кредитними угодами за користування кредитами комерційних банків отримали 18,2 млн грн. Скористалися цим підприємства Бучацького (6,4 млн грн), Теребовлянського (1,9 млн грн) і Чортківського (1,86 млн грн) районів. Ще 11 господарств у семи районах краю отримали відшкодування відсоткової ставки за користування кредитами комерційних банків. Втім, у частині районів такою можливістю не скористався ніхто. За що чиновник зробив їм зауваження під час колегії ОДА.

Підтримка із обласного бюджету відбувалася за «Комплексною програмою розвитку агропромислового комплексу Тернопільської області». Загалом товаровиробникам і звичайним селянам виплатили 820 тисяч гривень, - уточнює він. - Це дало змогу покращити матеріальну базу восьми сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Для них придбали 15 одиниць техніки і обладнання на 520 тисяч гривень. Окрім того, купили 63,6 тонни рідкого азоту для зберігання генетичного матеріалу і здешевили 4,4 тисячі доз сперми для проведення штучного запліднення корів в особистих селянських господарствах.

Луй_ф2
Луй_ф2

До речі, у 2017 році на підтримку сільгоспвиробників у держбюджеті передбачили 5,4 млрд грн. Тож Віталій Луй закликав аграріїв не ловити гав. Так, на здешевлення кредитів буде 300 млн грн, а на закладення молодих садів, виноградників та ягідників - 75 млн грн. Традиційно державна підтримуватиме і тваринництво - 170 млн грн. А бюджетна дотація для розвитку сільськогосподарських товаровиробників і стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції становить 4 млн грн.

Якщо розглядати ситуацію в цілому по Україні, тернопільські аграрії уже подали найбільше заявок на участь у цій дотаційній програмі, — констатував він.

Варто згадати, що Віталій Луй назвав ще одну цікаву цифру - за користування земельними паями сільгоспвиробники торік виплатили 811 млн грн орендної плати, а це - 126,8% до суми в укладених договорах.

До речі, під час колегії також говорили про таке – читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Довідка. В обласному бюджеті на цей рік передбачили фінансування сільськогосподарських товаровиробників за такими програмами:

- підтримка тваринницької галузі через здешевлення вартості штучного осіменіння ВРХ і відшкодування вартості придбаного азоту (320 тис. грн); - фінансування підготовки виробничих кадрів для села (150 тис. грн); - розвиток сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (600 тис. грн, спецфонд); - часткове відшкодування вартості придбаних особистими селянськими господарствами доїльних апаратів (50 тис. грн, спецфонд).

Вибір читачів за тиждень

Відео