9 квітня в історії Тернопільщини

іменинники

В цей день народилися:

адвокат, літератор, громадський діяч Михайло Західний (1885, с.Золота Слобода Козівського району - 6 жовтня 1937, м. Бережани). Посол від партії «Праця» до сейму Польщі. Автор нарисів, публіцистичних статей у періодиці.

композитор, музикант, педагог Ярослав Злонкевич (1949, с. Вовківці Борщівського району);

злонкевич
злонкевич

лікар, вчений в галузі медицини Микола Кашуба (1949, м. Кременець);

кашуба
кашуба

адвокат, видавець, редактор Юліан Поплавський (1909, с. Волиця Бережанського району – 06. 07. 1981, м. Бережани);

поплавський
поплавський

педагог, археолог Ігор Чугайда (1947, с. Буцнів Тернопільського району – 08. 01. 1975).

чугайда
чугайда

Цей день в історії Тернопільщини:

9 квітня 1944 року – біля м.Вишнівець сталася сутичка між бандерівцями та радянськими танкістами.

9 квітня 1944 року - загони, сформовані з курсантів армійських курсів молодших лейтенантів Червоної армії, провели «прочісування» кількох районів Тернопільської області. В районі 3-х кілометрів на північний захід від с.Борщівка у бою з більшовиками загинуло 20 повстанців.

9 квітня 1945 року – в тодішньому Скалатському районі відбувся бій повстанців з винищувальним батальйоном більшовиків.

9 квітня 1938 року – органами НКВС розстріляно в Ленінграді інженера, військовика, командира Жидівського пробоєвого куреня УГА, уродженця Тернополя Соломона Ляймберґа. Під час Першої світової війни був поручником 15-го піхотного полку австрійської армії, а після проголошення ЗУНР - командир єврейської міліції в місті Тернополі. В червні 1919 року Ляйнберг призначений командиром Жидівського пробоєвого куреня Першого Галицького корпусу. До єврейського куреня (батальйону) УГА входили 4 стрілецьких сотні, скорострільна сотня з 8 кулеметів, та 3 чоти - кіннота, саперна та зв'язку. 3 серпня 1919 пробойовий курінь Ляйнберга взяв Михальпіль, полонивши при цьому майже весь більшовицький гарнізон. Як авангард бригади, курінь першим дійшов до передмість Києва — станції Святошино та зайнявши її, утримував до загального відходу УГА з Києва. З березня 1920 в Червоній Українській Галицькій Армії. Згодом служив начальником радіочастини 4-го (розвідувального) управління штабу РСЧА. У 1933 був засуджений до 3-х років позбавлення волі, після звільнення працював завідувачем радіовузла Белбаткомбінату в Карелії. Повторно заарештований 3 жовтня 1937 та засуджений до вищої міри покарання.

9 квітня 1941 року – у с.Конюхи Козівського району помер етнолог, священик УГКЦ Ксенофонт Сосенко. Навчався в Академії Мистецтв у Кракові, у Львівському Університеті на теологічному і філософському факультетах. 1888 року висвячений на священика УГКЦ. З 1901 року і до кінця життя душпастирював в Конюхах. За свою душпастирську та культурно-просвітницьку працю та захист українського населення 1920 року був арештований польською військовою владою і стояв під загрозою розстрілу. Автор праць: «Про містику гагілок», «Праджерело українського релігійного світогляду», «Культурно-історична постать староукраїнських свят Різдва і Щедрого Вечора».

9 квітня 1990 року – у США помер офіцер УГА та Армії УНР, самодіяльний диригент, педагог, громадсько-культурний діяч у діаспорі, у уродженець с.Мишковичі Тернопільського району Роман Леник.

Сьогодні - Вербна неділя.

Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя) відзначається щорічно рівно за тиждень до Великодня. Це свято ознаменувало вступ Ісуса на шлях хрещених страждань, який було розпочато після Його входу в Єрусалим. Ця подія описана чотирма євангелістами.

Ісус увійшов до Єрусалиму згідно з традицією, яка передбачала в'їзд в селище царів на конях. Пророка зустрічали натовпи людей, але вони бачили його не царем, а Спасителем, який переможе гріх і смерть.

Христос
Христос

В Україні це свято здавна називають Вербною неділею. Його назва походить від назви верби, оскільки на території України саме верба першою розпускається навесні і саме гілки цього дерева прийнято освячувати в цей день. Іудеї теж зустрічали Ісуса з гілками в руках. Інші народи часто використовують під час святкування гілки різних дерев і квітів.

У період святкування Вербної неділі ще триває піст, тим не менше, саме в цей день дозволено їсти рибу.

Іменини сьогодні святкують Мануїл, Мефодій, Мотрона, Феодосій.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео