Причепуритися до Великодніх свят: які ціни на національне вбрання у Тернополі (фото)

unnamed (5)

Спокон віків вишиванка була не лише окрасою на тілі українця, а й своєрідним оберегом. Так більшість тернополян підтримуючи традиції своїх предків, одягає вишиванку і елементи одягу з етномотивами у неділю, а особливо на Великодні свята. Оскільки, мода повертається, а етнічний та автентичний одяг цінують понад усе – то ціни на ринку коливаються. Отже, ми вирішили дізнатися, що ж тернополяни можуть собі дозволити з новинок за помірну ціну.

І так, оглядаючи інтернет-магазини, можна побачити широкий асортимент сучасного одягу з вишитими візерунками, щоправда, більшість з них – це машинна вишивка, де футболки вартістю від 250 і до 550 гривень. Вишиванки на сайтах вартістю від 550 і аж до 2,5 тисяч гривень.

unnamed (1)
unnamed (1)

Щодо чоловічого одягу, то він значно дешевший. Якщо парні вишиванки вартують від 700 до 1300 – для чоловіка, а для жінки від 850 до 1500.

unnamed (3)
unnamed (3)

На ринку машинна вишивка такої ж вартості, як і на інтернет-сайтах. А от футболки з машинною вишивкою на центральному ринку в Тернополі можна знайти навіть за 150 гривень.

unnamed (2)
unnamed (2)

Широкий асортимент борщівських суконь та вишиванок, але, на жаль, машинної вишивки. Полотно домоткане, натуральне. Ціни на них від 1200 гривень до 3 тисяч.

unnamed (6)
unnamed (6)

Автентичний одяг тут трапляється рідше, здебільшого, поруч з зупинкою «Центральний ринок» стоять чоловіки та жінки з невеличким асортиментом давнього одягу і бабуся, нижче «зеленої церкви». У них вишиванка на домотканому лляному або ж конопляному полотні від 1,5 тисячі гривень і до 3,5. А ось сердак або кептарик навпаки, від 3,5 тисяч гривень, щоправда з овечої шерсті і шкіри.

На ринку не знайдеш крайок, запасок чи плахт з шерсті. Тут – хіба тканина, полотно, штучні нитки.

Крайка звичайна від 75 грн – дитяча, від 150 – доросла. Плахта – 500 грн. Запаски віднайти вкрай важко. Модно зараз одягати спідницю «в підлогу», яка на ринку від 300 гривень.

unnamed (8)
unnamed (8)

У етномайстернях, на аукціонах чи навіть на Фейсбуці можна відшукати шерстяні крайки та запаски. Там вони від 450 гривень за одну. Плахти переважно від 2,5 тисяч.

unnamed (4)
unnamed (4)

Якщо обирати взуття, можна відшукати постоли з натуральної шкіри. Найдешевше взуття – 350 гривень. Щоправда, до них підбирають шерстяні шкарпетки, які від 120 гривень/пара.

unnamed (7)
unnamed (7)

Тобівка, тобто сумка на ринку не попадається на очі, а у етномайстернях такі від однієї тисячі гривень.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео