Орест Сарматський

Агро-новини 19 квітня

квіт19

Сім'я вимушених донецьких переселенців відкрила грибну ферму в Бахмуті

Новий вид зайнятості допомагає сім'ї не тільки виживати в чужому місті, але й будувати плани на майбутнє щодо розвитку своєї справи

Родина Сторожів із Донецька переїхала в Бахмут, коли в обласному центрі розпочалися бойові дії, а згодом відкрила власну грибну ферму, де вирощує гливи, пише «Вчасно».

Спочатку Сергій служив у зоні АТО на передовій, потім став на облік у центр зайнятості, вивчив підприємницьку справу, захистив бізнес-план для гранта і отримав допомогу, завдяки якій почав вирощувати гриби.

Частково допоміг закупити обладнання грант від чеської організації «Людина в біді», багато що Сергій і його дружина Тетяна зробили своїми руками. Кондиціонер, конвектор, а також систему вентиляції купили на грантові гроші, зволожувач пристосували побутовий.

1901
1901

Щоб гливи давали хороший урожай, їм необхідно створити відповідні умови: певну вологість і температуру.

Стежити за температурою і вологістю в приміщенні господарям поки допомагають найпростіші вимірники.

У Сергія був невеликий досвід догляду за гливами, коли він допомагав своєму товаришеві в процесі вирощування грибів. Тетяна ж працювала технологом у великому цеху, який спеціалізувався на цих грибах.

У Сторожів поки невелика грибна ферма, розташована в колишньому сараї орендованого будинку. Господарі спочатку були проти такого бізнесу орендарів, але через те, що сарай все одно розвалювався, погодилися і дозволили привести його до ладу.

Сім'я планує розширювати виробництво. Приміщення потрібно більше, а дотримуватися умов більш жорстко. В ідеалі — купити будинок і зробити льох: у землі на глибині 3-4 м для глив ідеальні умови.

Аграрні розписки: перша на Сумщині, сота в Україні

За словами координатора проекту IFC «Аграрні розписки в Україні» по Сумській області Андрія Сухоставця, знаковим є те, що ця Аграрна розписка буде сотою, повідомляє sumynews.com.

Як повідомив заступник голови облдержадміністрації Микола Подопригора, перший в Сумській області видав аграрну розписку голова ФГ «ЖВАВЕ» Буринського району Володимир Власенко. Це дало йому можливість на вигідних умовах залучити додаткові фінансові ресурси для проведення весняно-польових робіт.

1902
1902

«Основною метою запровадження Аграрних розписок в Україні є створення більш гнучкого і дієвого механізму фінансування та покращення доступу малих та середніх агровиробників до фінансових ресурсів. Аграрна розписка дозволяє агровиробникам отримати додаткове фінансування або товарно-матеріальні цінності під заставу майбутньої сільськогосподарської продукції», -  повідомляє Андрій Сухоставець.

Кабмін готує план паювання земель

Задля вирішення проблеми розпаювання земель державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, за ініціативи Кабінету Міністрів України 31 березня 2017 року був зареєстрований проект Закону №6269 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій», пише Agropolit.com.

Ініціатор законопроекту — Володимир Гройсман.

Проектом закону пропонується:

  • визначити конкретний перелік осіб, які мають право на отримання земель безоплатно у власність;
  • надати механізм розрахунку розміру та вартості земельної частки (паю);
  • врегулювати питання визначення переліку земель, які залишаються у державній або комунальній власності після розпаювання державного або комунального сільськогосподарського підприємства, установи, організації та вказати можливі шляхи їх використання.

1903
1903

Законопроект має на меті:

  1. Встановити єдиний і чіткий підхід отримання встановленими даним законом категоріями громадян (працівниками державного або комунального сільськогосподарського підприємства, установи, організації, працівниками державних та комунальних закладів освіти, культури, охорони здоров'я, розташованих на території відповідної ради, а також пенсіонерами з їх числа) земельних ділянок, які перебувають у постійному користуванні таких підприємств, установ та організацій.
  2. Врегулювати питання використання земель, які залишаються у державній або комунальній власності після розпаювання державного або комунального сільськогосподарського підприємства, установи, організації

У випадку прийняття законопроекту має бути введена в дію єдина і чітка процедура отримання вказаними категоріями громадян земельних ділянок, а також має бути врегульовано питання використання земель, які залишаються у державній або комунальній власності.

Вибір читачів за тиждень

Відео