В Тернополі презентують ексклюзивний арт-бук

16fd536233c8e52cba756a94e2341e41

У етногалереї родини Демкур «Спадок», яка діє у Тернополі (вул. Йосифа Сліпого, 7), 20 квітня 2017 року о 17.00 проводить презентацію унікального ексклюзивного арт-буку, який вийшов влітку 2016 року у «Видавництві Старого Лева» - «Скриня. Речі сили». Унікальне ексклюзивне видання над яким працювали колекціонер, авторка і упорядниця Ярина Вінницька, художниця Юлія Табенська та ідеолог проекту Дмитро Осипов, які працювали над ним до року часу.

Спеціальний гість презентації у місті Тернопіль – Ярина Вінницька, а також відбудеться майстер-клас з розписування брендованого сувеніру Арт-буку – екоторби, який проведе Юлія Табенська. Програма презентації передбачає автограф і фотосесію, спілкування з відомими митцями, пише tenews.

Найцікавішим у процесі створення книги було віднайти нову стилістику, відійти від стереотипних способів подання етноматеріалу, уникнути пафосу, патріотичної патетики, академічності. Етнографічний матеріал подано сучасно, десь з гумором і самоіронією, втім з незмінною любов’ю і шаною до цієї культури, автори дозволили собі запросити на сторінки книги імператорів, кінорежисерів. Так само і з’явилася лірична героїня – маленька дівчинка зі старої фотографії, яку автори умовно назвали Алісою, бо вона як Аліса Люїса Керола стрибає у скриню і супроводжує нас впродовж усієї мандрівки чарівним світом традиційної культури. Разом з тим арт-бук дуже айтішний, адже самі айтішники, які працювали над мультимедійною анімованою інтерактивною версією були в захваті від проекту. Студія Nravo розробила інтерактивну версію арт-буку. На його сторінках можна дізнатись, що можна і треба складати у скриню молодої дівчини, якими є весільні обряди у різних регіонах України. Додаток дає змогу долучитися до творення власної скрині.

Автори арт-буку постійно наголошують, що вони не етнографи, не професіонали. Вони належать до тих, хто безмежно любить народне мистецтво і ця книга - своєрідне освідчення в коханні до українського традиційного мистецтва, розповідь про стосунки із магічним світом, але в жодному разі не етнографічний календар чи енциклопедія українознавства. Наголошують, що найскладніше було виокремити з величезного арсеналу артефактів те, що дійсно є найціннішим в українській культурі - речі світового рівня.

«… мене часто запитують, коли я почала цікавитись етнографією. Так, от. Я не починала нею цікавитись – я жила і виростала серед неї. У мене все відбувалося за законами традиції, коли бабця передавала внучці всі свої таємні знання – рецепт найсмачнішого борщу, найпишнішої паски, вчила співати колядки, вишивати низинкою, а головне любити своє. Тому я отримала ініціацію від своїх бабусь і саме їм я і присвятила книгу, - говорить Ярина Вінницька. – Я з дитинства загіпнотизована старовинними візерунками української вишивки. Мені видається, що не ми вибираємо ідеї, а ідеї вибирають нас. Я досліджую цей магічний світ у різний спосіб – колекціоную старожитності, пишу про це блоги, створюю виставки, багато років співаю у театрі під керівництвом знаної співачки Наталки Половинки давні ритуальні пісні, і от тепер – арт бук. Впевнена бабця була б у захваті від цього проекту».

Разом з тим, «Скриня» це експериментальний проект на межі можливостей українських друкарень. Книга майже ручної роботи, яку треба було навчитись друкувати великим накладом. У книзі є мереживна висічка, що нагадує українські витинанки, друк на прозорій плівці, на кальці ефекти об'ємності, тобто це книга якої хочеться торкатись. Дизайнерами і видавцями продемонстровано інший статус народної культури. Ця книга високе мистецтво, артефакти за якими би нас впізнавали у світі. Адже кожен українець знає що таке японське кімоно чи ірландський кілт, а тут не те що японці чи ірландці не знають, а більшість українців не знають що таке полтавська плахта, чи гуцульська трійця. Є там якась непізнана таїна, яка не дає спокою. Тому презентація буде цікава як для колекціонерів ужиткових речей так і для науковців-етнографів, пошановувачів автентики, місцевих видавців і дизайнерів, художників. Запрошуємо всіх бажаючих на супер-нагоду наповнитись силою, пізнати себе справжніх, закохати українців у самих себе, навчитись шанувати своє.

Вибір читачів за тиждень

Відео