Тернополянам варто знати: оформити допомогу на дитину можна не виходячи з дому

малюк

Відтепер молоді матусі Тернопільщини можуть оформити державну виплату при народженні дитини просто вдома. А все завдяки новому онлайн-сервісу.

Без черги, зайвих нервів і надмірних зусиль - Міністерство соціальної політики пішло людям назустріч і перевело частину сервісів в електронний формат. Завдяки новаціям, допомогу після народження дитини можна оформити, не виходячи з дому.

Нині в Україні 1 мільйон 346 тисяч жінок отримують допомогу при народженні дитини. З них 440 тисячам цю допомогу було призначено в 2016 році. На кожного новонародженого платять у 2017-му 41 280 гривень і кошти виплачують кількома траншами: перший — 10 320 гривень, потім щомісяця до досягнення дитиною трьох років — по 860 гривень, - пише Урядовий кур’єр.

З 10 березня цього року запрацював новий сервіс із призначення допомоги при народженні дитини в електронному режимі.

— Механізм призначення цієї допомоги був класичним: жінці обов’язково потрібно було йти до органу соціального захисту населення, стояти в черзі й вислуховувати «вас тут не стояло, зайдіть завтра» тощо. Перенервувавши і врешті потрапивши на прийом до фахівця, треба було написати заяву, надати необхідні документи. Якщо нічого не забули — добре, інакше доведеться йти і доносити документи. Потім необхідно піти в банк, відкрити рахунок і знову повернутись до органу соціального захисту й повідомити його номер. І лише після цього можна було йти додому і чекати на кошти, які перекажуть на утримання дитини. Щоб спростити й поліпшити всю цю процедуру, запропонували її змінити. Ми пішли шляхом переведення надання послуги в електронний режим, — коментує міністр соціальної політики Андрій Рева.

У Міністерстві соціальної політики вирішили спростити шлях, розуміючи, що потенційні отримувачі допомоги - це молодь до 35 років, яка активно користується ґаджетами. Тому їм значно легше повідомити необхідну інформацію через інтернет, ніж вистоювати черги і спілкуватися з працівниками органів соціального захисту населення.

Для оформлення допомоги батькові чи матері слід зайти на сайт Міністерства соціальної політики (e-services.msp.gov.ua) і заповнити електронну форму, яку одразу ж буде зареєстровано. Згодом її можна буде оформити на єдиному державному порталі адміністративних послуг (my.gov.ua).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео