У Чорткові відбудеться відкриття пам’ятника Карлу Емілю Францозу

2016-12-27-12.03.48

30 квітня 2017 року о 13-й годині у Чорткові відбудеться урочисте відкриття пам’ятника Карлу Емілю Францозу, повідомляє Золота пектораль.

Цього ж дня самодіяльним студентським театром Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського буде представлено виставу за мотивами новели Карла Еміля Францоза «Ярмарковий день у Барнові». Ідея та постановка цієї вистави належать нашій колезі по організації «Гельсінська ініціатива-ХХІ» п. Людмилі Чижишин. Вперше в історії «Ярмарковий день у Барнові» буде представлено на сцені, – про це сповіщає в листі до посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні пана Ернста Райхеля голова ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ», член Правління Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Степаненко, запрошуючи його на цю знакову для міста подію.

«Шановний пане Посол! Щонайперше висловлюю вдячність Міністерству закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина, – пише О. Степаненко, – за підтримку ініціативи авторів проекту «Буковинсько-Галицький літературний маршрут» (п. Гельґа фон Льовеніх, Берлін, п. проф. Петро Рихло, Чернівці) та нашої громадської організації щодо встановлення у місті Чорткові бронзового погруддя німецькомовному письменникові Карлу Емілю Францозу (Karl Emil Franzos, 1848 – 1904), який народився у нашому місті та провів тут свої дитячі роки, а також описав його у своїх творах.

З радістю сповіщаю Вас, що за кошти благодійного внеску Уряду Федеративної Республіки Німеччина скульптором Романом Вільгушинським нещодавно виготовлено бронзове погруддя Карла Еміля Францоза та меморіальну дошку, які за рішенням Чортківського міського голови п. Володимира Шматька буде встановлено в історичній частині міста…»

Вибір читачів за тиждень

Відео