Віра Олександрович

Тернопілля експортує переважно сировину, а імпортує дорогі товари

Експорт

Тернопільські підприємці наторгували із зарубіжжям на більш як 147 млн доларів США.

Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Загальний товарообіг у першому кварталі склав 147,1 млн дол. США, - каже в. о. начальника Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович. - Порівняно із трьома місяцями минулого року обсяг збільшився на 16%. Зокрема, імпортували товарів на суму 75 млн дол. США, що більше на 23% від минулорічного показника. Натомість на 25% зросли обсяги експортних операцій. Тепер вони становлять 72,1 млн дол. США.

Антонович_ф
Антонович_ф

Усього із початку року, за її словами, оформили 7132 митні декларації. Серед них: 4485 – імпортних і 2646 – експортних декларації та одна, оформлена у митному режимі транзит.

Це - на 41% більше, ніж за відповідний період минулого року, - додає фахівець. - При цьому вдалося забезпечити стовідсоткове оформлення декларацій в електронному вигляді.

Загалом 1269 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, які на початку квітня перебувають на обліку у Тернопільській митниці, торгували із партнерами із 66 країн світу. Традиційно перші позиції займають: Польща (53,5% від усього товарообігу), Німеччина (11,8%), Білорусь (4%), Великобританія (3,2%) та Італія (3,1%).

У географічному розрізі найбільше товарів за вартістю в область надійшло із країн Європейського співтовариства, - додає пані Антонович. - Зокрема, із Польщі (44,6% від усього імпорту), Німеччини (20,9%), Великобританії (5,5%), Італії (4,7%) та Угорщини (2%).

Експорт товарів здійснювали до таких країн Європейського співтовариства, як Польща (59,3% від усього експорту), Німеччина (2,1%), Словаччина (1,9%) і до країн-учасниць Співдружності Незалежних Держав: Білорусь (11,8%) і Казахстан (2,7%).

Здебільшого експортували електроустаткування (44% від загальної частки експортованих товарів), м'ясо яловичини (9%), олію рослинного походження (8%), продукти переробки овочів, плодів (сік яблучний) (6%), залишки і відходи харчової промисловості (4%) та інші товари (29%), - уточнює в. о. начальника Тернопільської митниці ДФС.

А серед імпортованих товарів, за її словами, переважали електроустаткування (31% від загальної частки експортованих товарів), транспортні засоби (18%), полімерні матеріали (12%), механічне обладнання (11%), рибу (5%) та інші товари (23%).

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео