Віра Олександрович

Тернопільських підприємців скоро змусять працювати із РРО

РРО3

Суб’єкти господарської діяльності, які продають технічно складні побутові товари, зобов’язані із 8 травня 2017 року використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Докладно про це - у Переліку, затвердженому Постановою Кабміну за №231 від 16 березня цього року, повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Отже, Законом від 20.12.2016 р. за №1791 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» внесли відповідні зміни до п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України (ПКУ) і до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

РРО2
РРО2

Згідно із цими змінами, підприємці-платники єдиного податку І-ІІІ груп, які реалізовують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, зобов’язані застосовувати РРО.

Технічно складні побутові товари – це непродовольчі товари широкого вжитку: прилади, машини, устаткування та інші, які складаються із вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановили гарантійний строк, - пояснюють у податковій.

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО встановлює Кабінет Міністрів. Саме він 16 березня 2017 року ухвалив постанову за №231, якою затвердили перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій. Ця постанова набере чинність через 30 днів з дня її опублікування.

Оскільки опублікували постанову 7 квітня в газеті «Урядовий кур’єр», дата набрання чинності – 8 травня, - уточнили фахівці.

РРО
РРО

Також постановою №231 внесли зміни до Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, затвердженого постановою Кабміном від 11.04.2002 р. за №506. Із метою уникнення штрафних санкцій за порушення вимог цього Закону, рекомендують заздалегідь зареєструвати РРО для провадження господарської діяльності у сфері реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту або гарантійній заміні. Для цього необхідно:

  • звернутися до найближчого сервісного центру;
  • обрати відповідну модель РРО;
  • провести реєстрацію в органах державної фіскальної служби.

Фото із відкритих джерел

Довідка. Із повним переліком таких товарів можна ознайомитися у Центрі обслуговування платників (ЦОП, Тернопіль, вул. Білецька, 1). Номери телефонів для довідок: 43-46-10 і 43-46-46.

Вибір читачів за тиждень

Відео