Як випускники на Тернопільщині обирають навчальний заклад

arton8717

На роздоріжжі, серед безлічі шляхів, стомлені та загублені під палючим сонцем… Приблизно так почувають себе випускники шкіл.

Із спеціальністю, головним заняттям свого майбутнього життя, вони вже визначилися, а ось з вишами куди складніше. Тут варто зважити вельми багато факторів: якість навчання, відстань додому, престиж, різні умови вступу тощо. Крім того, нове покоління випускників мріє про європейську освіту (себто якісну і справедливу, тому ВНЗ повинно мати хорошу рекламу), пише «Діло».

Про що думають випускники? Що стає головним критерієм під час вибору навчального закладу? Пропонуємо Вашій увазі невеличке опитування. Висновки робіть самі. Для свого дослідження ми опитали випускників з різними характерами та здібностями. Отож, знайомтесь:

Інна – добра, мила і привітна дівчина. Добре знає хімію та біологію. Захоплюється танцями і музикою. Каже, що через хвилювання може «провалити» ЗНО.

Микола – загадковий скорпіон та холерик. Вміло приховує свої актора та сценариста. Несподівано для всіх склав пробне ЗНО на рівні медалістів. Готується без репетиторів.

Мар’яна – самовіддана учениця. Ціль життя – олімпіади та конкурси з української мови. Пише художні нариси. Не вистачило кілька балів до максимального результату із пробного ЗНО.

Петро – веселий та добрий хлопець. Завдяки хитрості зайняв перше місце на олімпіаді з інформатики. Зламав електронну скриньку дирекції школи. Любить фотографувати. Каже, що на ЗНО йому мусить пощастити.

На що в першу чергу ви звертаєте увагу коли обираєте виш?

Інна. На відгуки студентів. Офіційні сайти завжди хвалять, а мені потрібна реальна картина. Я спілкувалася з багатьма студентами.

Микола. На престиж. Такі виші зазвичай мають всебічні зв’язки, де студенти могли себе проявити. Також вони дбають про свою репутацію.

Мар’яна. Мені важлива якість освіти, а батькам – щоб були знайомі викладачі та недалеко від дому.

Петро. Я шукаю навчальний заклад із закордонними вишами. Мені потрібно щось таке, аби йшло в ногу з часом.

Чи реально на вашу думку в Україні мати хорошу європейську освіту?

Інна. Мені багато хто казав, що краще йти вчитися у Польщу. Але моя вчителька і батьки голосять: «З тебе і тут вийдуть люди». Я вважаю, якщо людина хоче чогось досягти, то вона досягне цього будь-де. Я мрію бути стоматологом і хочу мати не лише теорію, але й практику.

Микола. Це складне запитання. Я подаю документи не лише в Україні. В нас не все так, як мало б бути. Можливо, через 5-10 років все кардинально зміниться.

Мар’яна. Звичайно. Просто ті, хто не надто успішний і старанний, звалює свої невдачі на погану систему освіти.

Петро. Я планую сам собі диктувати умови навчання. Тобто, вчитися не заради того, щоб вчитися, а заради того, щоб працювати.

Серед яких вишів Тернополя ви обирали?

Інна. З самого початку я обирала між університетами ТДМУ та ТНПУ. Університет імені Гнатюка престижний, має хороші відгуки і належну навчально-технічну базу, але я не дуже хочу вчитися в педагогічному. ТДМУ більше до душі. Також я прочитала, що там вдосконалено систему навчання, яка є аналогом європейської (наприклад Віденський медичний університет). Ще кажуть, нова система тестування унеможливлює корупцію. Тому, швидше за все, я буду вступати у ТДМУ ім. Горбачевського.

Микола. У мене було три варіанти: журналістика, сценічне мистецтво, психологія в університеті ім. Гнатюка. Він досить престижний і, як бачите, всі мої дороги ведуть туди. Можливостей багато. Крім того, я шукаю долі в Чернівецькому університеті, а також у Дрогобицькому (Львівська обл.). Для мене важливий такий заклад, де б навчання не перешкоджало творчості, а навпаки ставало її частиною, мотивувало мене і постійно додавало натхнення.

Мар’яна. Я шукаю філологічне, але як каже мама «з чимось» (Наприклад, з німецькою). Ще я хотіла б спробувати вступити в ТІСІТ (Тернопільський інститут соціальних та інформаційних технологій), але, на жаль, цей заклад приватний. Бабуся хоче «запхати» мене в економічний (ТНЕУ). Там непогано, є хороша наукова школа, можна іти на інформаційні технології. Але все таки я людина гуманітарна. Думаю, що зупинюсь в Тернополі, але подаватиму документи ще у Львівський університет імені Франка.

Петро. Я ще не вирішив куди йти. Якщо чесно, мрію про Тернопільський комерційний інститут, але є багато але. По-перше, він не державний і я не зможу вчитися безкоштовно, по-друге, треба дуже добре знати англійську і математику, а я досі покладаюся на везіння. Якщо ця мрія відпадає, то подаю документи в ТНТУ ім. Пулюя. Там є все, навіть військова кафедра. І ще великий плюс, що там сформована система працевлаштування і розвиваються програми подвійних дипломів з університетами Франції, Великобританії, Німеччини. Тому, напевно, для мене це найкращий варіант.

Ваші методи вибору навчального закладу.

Інна. Я вже казала, що спілкуюся зі студентами. А ще шукаю різні відео, статті про навчальні заклади, студентські газети.

Микола. Закриваю очі і уявляю своє майбутнє залежно від того, що оберу. Де мені найкомфортніше, туди й піду.

Мар’яна. Я дослухаюся до парад старших. Вони краще знають.

Петро. Я просто опираюсь на інтуїцію. Вона мене ще не підводила.

Ось так, друже, твої однолітки обирають навчальний заклад. Можливо, їхні думки стануть тобі у пригоді. І на завершення кілька психологічних порад.

Чого робити НЕ варто під час вибору навчального закладу?

• Дозволити комусь вирішувати за тебе. Тільки ти вирішуєш свою долю.

• Довіряти тільки одному джерелу інформації. Досліди різні відгуки (як це роблять герої нашого інтерв’ю), а не лише офіційні сайти.

• Покладати великі надії на щось одне. Ніколи не вирішуй, що для тебе найкраще. Пам’ятай, що в життя все стається не так, як ми того очікуємо. Краще мати приємні несподіванки, ніж розчаровуватися.

• Робити трагедію, коли щось не виходить. Можливо, це на краще.

• Ставитися до всього байдуже, мовляв, все одно роботи не буде, із вищою освітою збиратиму полуницю в Польщі. Це банальне виправдання. Все можливо, потрібно тільки перебори свою лінь.

А тепер правильна стратегія:

- Зваж всі плюси і мінуси навчання в певному навчальному закладі. Врахуй особисте бажання, атмосферу міста і все, що важливе для тебе.

- Як герой нашого інтерв’ю, заплющ очі і уяви своє майбутнє в різних ситуаціях.

- Дослухайся до порад, але вирішуй все сам.

- Спочатку визнач мету свого життя, подумай про майбутнє і вже потім обирай спеціальність і навчальний заклад.

- Вір у себе.

- Не зупиняйся.

Вибір читачів за тиждень

Відео