Хто вивісив у Тернополі на будинку Староства синьо-жовтий прапор? (фото)

14980755_1862503983985716_7007711868810234308_n
Вдалось впізнати старшину, в центрі, на фото робітничого відділу УГА в Жіліні - чет. Павлишина Осипа Лева, який в свій час був командантом того відділу. Також його фото з часів початку ПВЗ, ПСВ, фото з похорон О.Павлишина в 1942р. в Тернопілі, та фото його могили. повідомляє Най все буде Тернопіль.
чет. Осип-Лев Павлишин. народився 18.09.1882р в с. Товстолуг Тернопільського повіту. Перед ПСВ учителював в селі Івачів Долішній Тернопільского п-ту. В часи ПСВ попав до російського полону (Ташкент), звідки в 1917р. успішно втік в Україну.
Під час Листопадового зриву власноручно вивісив у Тернополі на будинку Староства синьо-жовтий прапор, як символ влади нової Української Держави.
Разом з УГА пройшов всі тернисті шляхи. В 1924р. після інтернування повернувся в рідне село Товстолуг Тернопільского повіту, застав там населення що масово спивалося (в селі було 5 шинків), разом з чотирма тверезими однодумцями Павлишин О. разом з чотирма свідомими і тверезими однодумцями витягли село з прірви, налагодили роботу «Маслосоюзу», звели один з кращих в краю трьохповерховий народний дім, організували аматорський драматичний гурток, хор і т.д. а шинки збанкрутували.
Спочатку вчителював в рідному селі Товстолуг, за відверту проукраїнську позицію був усунений поляками з вчительської посади. Був районним комендантом УВО в Товстолузі, керівником повітової екзекутиви ОУН у Тернополі. В 1934р. поляки ув'язненили О. Павлишина в Березі Картузькій. В анкеті зазначили: «Як працівник союзу кооперативів часто виїжджає і використовує ці поїздки для організаційної роботи в дусі ОУН. Може загрожувати спокою та безпеці».
Будинок Староства. Зруйнований під час боїв за місто 1944 року. Тепер сектор Сагайдачного,2
Від 1933 – в Тернополі: бухгалтер кооперативи “Будучність”, потім – член дирекції кооп. ф-ки “Калина”.
В1939 Павлишина заарештували органи НКВС, до червня 1941 перебував у тернопільській тюрмі. Під час німецької окупації Тернополя – окруж. командант. Важко поранений випадковим пострілом, під час вишкільних вправ, помер 08.07.1942р. у шпиталі, похований на алеї Січових Стрільців в Микулинецькому цвинтарі в Тернополі.
10 липня 2016 року громада села Товстолуг, виїхала в Тернопіль, де на могилі Осипа-Лева Павлишина вшанувала пам'ять громадського діяча.
Ініціатором цього дійства був Миколенко Михайло Архипович, який зачитав архівного листа про дії цього героя, після його слів отець Василь Собчук разом з церковним хором відправив панахиду за Осипа-Лева. Жителька села Вікторія Мойшевич власноручно сплела вінок, який був поставлений дітьми на могилі.

Вибір читачів за тиждень

Відео