Орест Сарматський

Агро-новини 2 травня

квіт24

Майже 2 млрд людей в світі залежать від імпорту їжі

Дослідники з Університету Аалто у Фінляндії вперше показали широкий зв’язок між дефіцитом ресурсів, демографічним тиском і імпортом продуктів харчування.

У дослідженні, опублікованому в журналі Earth's Future (Майбутнє Землі), дослідники підкреслили, що продовольча безпека близько 1,4 мільярда людей стала залежною від імпорту, і ще 460 мільйонів людей живуть у районах, де зростання імпорту не достатнє, щоб компенсувати відсутність місцевого виробництва.

Вчені здійснили глобальний аналіз, орієнтований на ті регіони, де наявність води обмежує виробництво, і вивчали дані з 1961 до 2009 року, оцінюючи, як проблема демографічного росту зростання може бути вирішеною за рахунок збільшення імпорту продовольства.

0201
0201

Публікація аналізує статистичні дані ФАО, а також бере до уваги збільшення ефективності виробництва в результаті технічного розвитку. Аналіз показав, що для 75 % регіонів, які мають дефіцит ресурсів, імпорт продовольства почав рости, оскільки власного виробництва в регіоні недостатньо.

«Контроль попиту на продукти харчування є ключовим питанням. Контроль зростання населення відіграє важливу роль у цій роботі, але він також матиме важливе значення для підвищення виробничих ланцюгів за рахунок скорочення харчових відходів і зменшення споживання м’яса. Оскільки одна чверть всіх продуктів харчування, вироблених в світі, викидається, таке зменшення на глобальному рівні дійсно було б значущим», — каже співавтор дослідження д-р Джозеф Гійом.

Абромавічус: Земельна реформа дозволить Україні створити сильну економіку

Україна зможе отримати сильну економіку тільки шляхом проведення важливих реформ, і одна з найяскравіших і найбільш очевидних — це земельна.

Таку думку напередодні в ході прес-конференції в Києві висловив екс-міністр економіки Айварас Абромавічус.

За його словами, сильна економіка дозволить Україні отримувати західну політичну підтримку, боротися з зовнішніми ворогами, а також дасть надію на якісне життя українцям.

«Уряд пропонує запускати ринок землі шляхом продажу 200 га в одні руки, але так ми не досягнемо великого економічного ефекту. Ми не залучимо великих західних інвестицій, банки не підуть на фінансування на особливо привабливих умовах. Крім цього, у нас є тисячі компаній, які обробляють 1000 га і більше. Пропозиція по 200 га в одні руки збільшує ризики для середніх і великих виробників, ми так можемо втратити позицію великого аграрного гравця у світі», — вважає екс-міністр.

В ідеалі, зазначає Айварас Абромавічус, потрібно дозволити купувати землю юридичним та фізичним особам, щоб мати максимальний економічний ефект, ліквідний ринок.

0202
0202

На його погляд, агрохолдинги не готові до ринку, коли 200 га буде пропонуватися фізособам. «При цьому великі компанії також турбуються, що їх вартість на Варшавській і Лондонській фондових біржах недооцінена через неіснуючий ринок землі», — говорить екс-міністр.

Абромавічус зазначив, що необхідно провести максимальну лібералізацію ринку, яка дозволить залучити максимальну кількість інвестицій.

«Вся суть реформи повинна зводитися до максимізації ціни на українську землю для людей, які вже 16 років не можуть скористатися своїм законним правом власності. А 25% людей, які мають паї, вже більше 70 років. Потрібно прописати всі деталі закону про ринок землі, я буду брати участь у розробці документа з Олексієм Мушаком», — сказав він, додавши, що перехідний період перед повним запуском ринку повинен тривати не більше, ніж один рік, при цьому чим більше обмежень, тим нижче буде вартість землі.

Виробник: Фермери багато втрачають, відмовляючись від гарбузів

Вирощування десертних сортів гарбузів в промислових масштабах — один з привабливих нішевих напрямків в плодоовочевому бізнесі України.

Про це повідомив директор з розвитку південного регіону ТМ «Професійне насіння» Юрій Підлужний, повідомляє «Інфо-Шувар».

«Ціни на гарбузи в Україні дуже змінюються протягом сезону. У вересні, коли тільки починається збирання, гарбузи дуже дешеві, але, навіть при ціні 1,0-1,2 грн/кг (0,03-0,04 €/кг), фермер вже має певну маржу, бо собівартість вирощування гарбуза в середньому складає близько 0,9 грн/кг (0,003 €/кг). Протягом осені та зими гарбузи дорожчають в 6-7 разів, а навесні ціни взагалі сягають 9-11 грн/кг (0,31-0,38 €/кг) та вище», — розповів Підлужний.

0203
0203

При цьому за даними моніторингу «Інфо-Шувар», станом на початок травня 2017 р. ціни на гарбуз на оптових ринках України сформувались в такому діапазоні:

* ОРСП «Шувар» (Львів) — 9-14 грн/кг (0,31-0,49 €/кг);

* РСП «Столичний»(Київ) — 14-16 грн/кг (0,49-0,56 €/кг).

«Причиною такого стрімкого зростання ціни є брак пропозиції гарбузів десертних сортів в другій половині сезону. Українські фермери здебільшого вирощують кормові гарбузи для отримання насіння та вигодування худоби. Вирощуванням та зберіганням десертних сортів майже ніхто в Україні професійно не займається. Втім, найбільший попит саме на десертні гарбузи спостерігають навесні, особливо в період Великого Посту. В цей час деякі роздрібні мережі вимушені імпортувати гарбузи через відсутність пропозиції місцевої продукції», — говориться в повідомленні.

Для довідки: Україна щорічно імпортує близько 1 тис. т гарбузів, при тому, що власне виробництво становить близько 550-650 тис. т.

Вибір читачів за тиждень

Відео