Орест Сарматський

Агро-новини 3 травня

квіт21

Через загибель посівів ріпаку аграрії сіятимуть кукурудзу

Більшість сільгоспвиробників Кіровоградської області повідомляють про збільшення площ сівби кукурудзи

Більшість сільгоспвиробників Кіровоградської області повідомляють про збільшення в цьому році площ сівби кукурудзи в регіоні. Про це повідомляє «АПК-Інформ».

0301
0301

Відзначається, що дане рішення обумовлене необхідністю пересівання частини загиблих посівів озимого ріпаку, а також дотриманням норм сівозміни.

При цьому, аграрії відзначають, що склалися в останні дні погодні умови не вплинуть на стан посівів кукурудзи.

Аграрії в цьому році зберуть 1 млн т гороху — прогноз

За рахунок зменшення площ сої та соняшника цього року посіяли рекордні обсяги гороху – 340 тис. га. Це на третину більше, ніж минулого сезону, і роботи ще тривають, повідомляє «Телеканал 24».

Експерти впевнені, що є всі передумови отримати рекордний врожай цієї культури – близько мільйона тонн, як у 90-ті роки.

0302
0302

«Горох дуже добре експортувався за хорошими цінами в минулому сезоні. І це, звичайно, вплинуло на рішення фермерів. Вони розширили площі під горох», – зауважив директор підприємства «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов.

Продавати горох аграрії планують в Індію. Туди ж наростять експорт пшениці. Також продаватимемо зерно в країни Близького Сходу, Південно-східної Азії, Північної Африки. Зростає попит на українську пшеницю також і в Туреччині. Там добре розвинене борошномельне виробництво, тож зацікавлені в якісній сировині.

Закупівельні ціни на молоко продовжують падати

Закупівельні ціни на молоко і далі знижуються. Про це повідомляє аналітичний відділ «Асоціації виробників молока» (АВМ).

За підсумками останнього моніторингу, від 25 квітня, середня ціна на молоко екстра ґатунку знизилася на 8 коп. за тиждень — до 8,17 грн/кг. Середньомісячна ціна на таке молоко склала 8,34, що на 5,2%, або на 45 коп. нижче ціни березня.

Середня ціна на молоко вищого ґатунку минулого тижня становила 8 грн/кг, що на 13 коп., нижче ціни попереднього тижня. Середня ціна на нього у квітні склала 8,20, що на 3,7%, або 31 коп. нижче ніж у березні.

Перший ґатунку також втратив 8 копійок та коштував 7,80 грн/кг. Середня ціна за місяць склала 8 грн, що на 4,4%, або 36 коп. нижче середньої ціни березня.

0303
0303

Торік, у цей період, ціни опустилися лише на 1-5 копійок в залежності від ґатунку.

«При цьому гривня стабілізується вже майже місяць і від початку квітня укріпилася на 57 копійок – до 26,59 грн/дол. У той же час, ціни на дизпаливо демонструють протилежний тренд, з кінця березня воно подорожчало на 66 коп. — до 22,76 грн/л. Основною причиною цього було зростання цін на нафту у світі. Це у свою чергу відобразилося на собівартості молока — зростання цін на паливо нівелює вплив зниження курсу долара на ціну інших складових собівартості (кормові добавки, ветпрепарати)», — сказано у повідомленні.

Експерти асоціації нагадують про, що ще один фактор впливу на вартість молока. «Питання дотацій вже зрушило з мертвої точки, але у квітні почали виплачувати лише дотації за лютий, і в набагато нижчих обсягах, ніж обіцяли. Крім того, дотацій за січень виплачувати вже ніхто не буде», — наголошують вони.

Тож всі ці умови і визначили основну цінову тенденцію на місяць для ринку молочних продуктів, говорять експерти АВМ.

Вибір читачів за тиждень

Відео