4 травня в історії Тернопільщини

4

Цього дня народилися:

громадський діяч, видавець, директор ТОВ «Астон» Іван Білах (1964, с. Настасів Тернопільського району);

Результат пошуку зображень за запитом "Іван Білах"

педагог, письменник, член НСПУ, працює у місті Зборів, авторка повістей, новел, методичних розробок  Олеся Галич (справжнє ім’я та прізвище – Леся Білик; 1956, м. Осінніки Кемеровської області, нині РФ);

a835i1
a835i1

головний лікар Тернопільської комунальної міської лікарні №2, заслужений лікар України, лікар вищої категорії Віктор Кміта (1952, м. Тернопіль).

Результат пошуку зображень за запитом "віктор кміта"

депутат міської ради Сергій Лупак (1982, м.Тернопіль).

Результат пошуку зображень за запитом "лупак сергій"

літераторка, авторка книг «Серце, сповнене любові» та «Запізніле каяття» Оксана Максимишин (1956, с. Голгоча Підгаєцького району).

Цей день в історії Тернопілля:

4 травня 1915 року – в боях за гору Маківка в Карпатах загинув стрілець третьої сотні другого куреня Українських Січових Стрільців, уродженець с.Зарваниця Теребовлянського району, 25-літній  Осип Конюшевський.

4 травня 1919 року - у випуску  тернопільської газети “Українські вісті” жителів міста повідомляли, що поляки зранку 2 травня намагалися наступати під Львовом, але невдало – УГА у контрнаступі відбила у них три села.

“Нехай кожний українець, мешканець нашого міста, що має 18-35 літ життя, голоситься до війська і йде виганяти ворога з рідної землі. Нехай не буде в нашім місті ні одного дезертира, ні одного зрадника народу… Рівночасно звертаємося і до Вас, старших над 35 літ життя, українців міста Тернополя. Зголошуйтеся добровільно до військової служби і творіть міліцію, щоб дати можливість вислати у бій якнайбільше молодих і здорових людей”, - закликав тернополян “Комітет трудового українського населення міста Тернополя”.

4 травня 1943 року - нацисти розстріляли кілька сотень євреїв з гетто в Тернополі.

4 травня 1993 року – зареєстровано Тернопільську організацію Української асоціації творчої інтелігенції «Світ культури».

Міжнародний день пожежних був встановлений в 1999 році в пам'ять про трагічну загибель п'ятьох пожежників у лісовій пожежі в Австралії.

Дата була обрана на честь святого Флоріана Лорхського, покровителя пожежних, пам'ять якого католицька церква відзначає 4 травня.

2 грудня 1998 року в регіоні Лінтон (штат Вікторія, Австралія) розбушувалась масштабна лісова пожежа. Місцеві пожежні викликали підмогу. Коли п'ятеро пожежних, які вирушили на допомогу, в'їхали в зону вогню, вітер раптово змінив напрям. Пожежну машину охопило полум'я, і ​​всі п'ятеро загинули.

Міжнародний день пожежних був встановлений в пам'ять про ці трагічні події. У цей день вшановують пам'ять пожежних, які загинули на службі, і демонструють свою подяку і повагу тим, хто щодня ризикує своїм життям заради порятунку інших.

Символом Міжнародного дня пожежних є червоно-синя стрічка довжиною п'ять сантиметрів і шириною один сантиметр. Два різних кольори з'єднуються в середині стрічки, червоний колір символізує вогонь, а синій - воду. Крім того, ці кольори використовують служби екстреної допомоги в багатьох країнах світу.

Міжнародний день пожежних відзначають не тільки самі пожежні, а й всі працівники служб екстреної допомоги.

Іменини сьогодні святкують Олексій, Денис, Микола, Олександр, Федір.

Вибір читачів за тиждень

Відео