Науковець ТДМУ пройшла стажування в Італії

1-300x225

З вересня 2015 до березня 2017 року науковець кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Олена Бідованець стажувалася у рамках PhD-програми проекту академічної мобільності Erasmus Mundus MEDEA на базі Університету Перуджі (Італія).

Università degli Studi di Perugia є одним з перших вільних університетів в Італії. Заснований на підставі булли Папи Климента V у 1308 році. За часів Бартоло да Сассоферрато університет користувався настільки високою репутацією, що говорили, що на небі є три світила (tria lumina in orbe): Болонья, Париж і Перуджа. У 1477-1480 рр. професором університету був математик, один з основоположників сучасних принципів бухгалтерії, Лука Пачолі.

Сьогодні в університеті діє 16 факультетів, 12 дослідних центрів. Тут навчається майже 28000 студентів. Серед дослідницьких центрів варто згадати Центр інноваційних наноматеріалів для застосування у хімії, фізиці та біомедицині.

15 жовтня було організовано Erasmus Welcome Day, під час якого представляли країни-учасниці Еразмусу у Перуджі, ознайомлювали з діяльністю університету, після чого була проведена екскурсія містом.

З координатором проекту MEDEA у Перуджі – проф. Томмазо Беккарі, учасниця PhD-програми MEDEA Олена Бідованець.

Університетська клініка. Лікарня Санта Марія Мізерікордія, м. Перуджа.

Університетська клініка має сучасне обладнання, передові методи діаґностики та лікування. Студенти та інтерни («specializzandi», які проходять спеціалізацію в середньому 5 років) мають можливість освоювати методи застосування нового медичного обладнання, оволодівати сучасними методами діагностики і лікування.

Стажування відбувалося на базі клініки акушерства та гінекології, де завідуючим є професор Джан Карло ді Ренцо.

кривавий ніж
кривавий ніж

Завідувач кафедри акушерства і гінекології Університету Перуджі Джан Карло ді Ренцо, учасниця PhD-програми MEDEA Олена Бідованець.

Окрім того, під час стажування є можливість брати участь в обході, бути присутньою під час консультацій у денному стаціонарі (Day Hospital) у Клініці інфекційних захворювань.

Лікар Мауріціо Фйоріоб, завідувач Клініки інфекційних хвороб, професор Франко Балделлі, учасниця PhD-програми MEDEA Олена Бідованець.

Робота відділення спрямована на діагностику та лікування опортуністичних захворювань при ВІЛ/СНІД, а також таких інфекцій, як ендокардит, менінгіт, сепсис, туберкульоз, декомпенсовані захворювання печінки, тропічні інфекційні хвороби, лихоманки нез’ясованого генезу, внутрішньолікарняні інфекції.

У денному стаціонарі (Day Hospital) займаються консультацією, профілактикою та моніторингом диспансерних пацієнтів з ВІЛ/СНІД, гепатитами.

Під час обходу в інфекційному відділенні.

31215_mashyna
31215_mashyna

 Інфекційне відділення.

Day Hospital Інфекційного відділення.

Кошти на стажування виділила Європейська виконавча агенція з питань освіти, аудіовізуальної продукції та культури (EACEA) з метою реалізації проекту Erasmus Mundus MEDEA.

Клінічна лабораторія оснащена високотехнологічними апаратами, які дозволяють провести широкий спектр необхідних досліджень, зокрема генетичних. Власне, під час стажування була присутня під час проекту «Оцінка діагностичної точності ПЛР Real time Xpert GBS для скринінгу стрептококу групи В під час пологів». Праця відбувається у лабораторії клініки акушерства і гінекології, завідувачем якої є Джуліана Коата.

Клінічна лабораторія відділення акушерства та гінекології Університету м. Перуджа. Джуліана Коата, Елена Піккясі та учасниця PhD-програми MEDEA Олена Бідованець.

засідання
засідання

Визначення ПЛР in real time для аналізу поліморфізму генів TNF-α, виконує працівник лабораторії Елена Піккясі.

 Під час проходження стажування є можливість відвідувати конференції і конгреси, відкриті лекції провідних італійських, а також закордонних доповідачів.

засідання2
засідання2

Під час циклу лекцій д-ра Тамари Кікінадзе із Медичної Академії ім. П.Шотадзе, м. Тбілілісі, Грузія.

Під час ХVIII Національного Конгресу Асоціації Перинатальної медицини в Італії (SIMP).

 

Під час перерви із колегами на XI Конференції із терапії антибіотиками та VI Конференції із ВІЛ-інфекції та гепатитів у м. Піза.

 

Під час конгресу «Гепатит С: стабільне майбутнє без хвороби», м. Терні.

Окрім того, при Університеті діє хор, який супроводжує своїм співом усі важливі заходи Університетту – посвята у студенти, закінчення навчального року.

Хор Університету Перуджа, учасниця PhD-програми Medea Олена Бідованець.

Висловлюю щиру подяку адміністрації університету та координаторам проекту – Олещук О.М. та Лісничук Н.Є., координатору Елоді Белонас та координатору Еразмусу у Перуджі Томмазо Бекарі за надану можливість стажуватися в Università degli Studi м.Перуджа за програмою академічної мобільності студентів та науковців ERASMUS MUNDUS MEDEA.

Інформацію підготувала науковець кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Олена Бідованець.

Вибір читачів за тиждень

Відео