Орест Сарматський

Перевірки малого та середнього бізнесу фіксуватимуть на відео? (Агро-новини)

тр07
Володимир Лапа, глава Держпродспоживслужби України

Рішення Верховної Ради про продовження мораторію на перевірки малого та середнього бізнесу створює складнощі при проведенні перевірок там, де дійсно є для цього підстави. Про це повідомляє глава Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа, пише інформагенство «Уніан».

«Основна логіка була в тому, щоб зменшити навантаження на бізнес. Але це створює складнощі при проведенні перевірок там, де дійсно є для цього підстави. Щоб забезпечити більш якісну роботу, ми запустили в Києві пілотний проект з відеофіксації перевірок. До кінця весни його буде поширено на Київську область, а до кінця року — в усіх територіальних органах Держпродспоживслужби», — розповідає Володимир Лапа.

0701
0701

Якщо інспектор зловживатиме своїми повноваженнями, можна буде підняти відео і подивитись, що відбувалось безпосередньо на місці. Це може допомогти Держпродсоживслужбі претендувати на більші законодавчі повноваження щодо оперативності реакції в усіх сферах контролю.

Nestlе шукає українських фермерів, готових зайнятися сушінням

Nestlе шукає фермерів для установки обладнання для сушки овочів.

Компанія Nestlе в Україні має потребу в сушених овочах. Зокрема є дефіцит певних інгредієнтів, а сам ринок спеціалісти компанії вважають слабкорозвиненим: овочі тільки вирощуються, а переробка відсутня. Про це розповів директор Nestlе в Україні та Молдові Ансгар Борнеманн, пише «Пропозиція».

Наприклад, компанія не купує сиру моркву, а закуповує сушену для спецій або холодних соусів.

«Також можна говорити про дефіцит сушеної цибулі. Це інгредієнт, який ви-користовують у самій назві продукції (спеції, холодні соуси тощо). До то-го ж до нього висувається більше вимог», — говорить Ансгар Борнеманн.

0702
0702

«Ми ініціюємо і підтримуємо фермерів у вирощуванні овочів відповідної якості, щоб їх далі можна було сушити. Для цього співпрацюємо з компаніями Bayer, Rijk Zwаan, які крім насіння пропонують фермерам технологію вирощування, допомагають із вибором системи захисту і добрив. Зараз ми шукаємо фермерів, готових придбати обладнання для подальшої сушки цих овочів. Знаходимося на етапі переговорів і вже є кілька господарств, які почали сушку спецій. Раніше вони працювали з лікарськими травами», — розповів він.

Оскільки в Україні не вирощується часник такої якості, який передбачає подальшу сушку, у 2017 р. разом з аграріями-партнерами компанія планує закласти тестові поля часнику.

Географія співробітництва по часнику — Західна Україна, по цибулі — Пів-день і Центральна Україна, морква — Центральна і Північна Україна. Трави для Nestle вирощують на Півдні.

Як повідомлялося, в 2016 році компанія Nestle інвестувала 400 млн грн у виробничі майданчики в Україні.

Соя може замінити тваринний білок у раціоні відлучених поросят — учені

Учені Іллінойського університету встановили, що соєвий протеїновий концентрат (СПК) може замінити тваринні білки в раціоні відлучених від свиноматки поросят, пише EurekAlert!

Результати нового дослідження учених із Іллінойського університету вказують на те, що соєвий протеїновий концентрат (СПК) може частково або повністю замінити білки тваринного походження без побічних ефектів.

Рослинні білки є дешевшими, ніж тваринні протеїни, якщо використовуються в раціоні поросят. Однак часто вони можуть містити непоживні фракції, які можуть негативно позначитися на травній системі та рості.

«Ми визначили, наскільки перетравлюється/не перетравлюється сирий протеїн, дослідили вплив заміщення білків тваринного походження соєвим концентратом на показники росту поросят», — розповів професор Ганс Штайн (Hans H. Stein).

0703
0703

Учені ретельно вивчили вплив соєвого протеїнового концентрату (СПК) на показники росту і характеристик крові поросят. В цьому експерименті їх годували комбінаціями рибного борошна, білкової плазми (СПК). Різниця в раціоні не змінила показники зростання в цілому, не спостерігалося також і зниження продуктивності.

«Результати цього експерименту показали, що раціони, засновані на сої, можна вводити відлученим від свиноматки поросятам без негативного впливу на показники зростання протягом перших чотирьох тижнів після відлучення», — сказав професор Ганс Штайн.

Вибір читачів за тиждень

Відео