Орест Сарматський

Чим українських журналістів на Тернопільщині здивувала мандрівка старим кордоном? (фоторепортаж)

«Тransimperia. Мандрівка старим кордоном» - за такою назвою упродовж двох днів на Тернопільщині тривав прес-тур за участю журналістів провідних ЗМІ України

 

Як вже повідомляв «ТЕРЕН», головна мета такого прес-туру, за словами голови громадської організації «Туристична асоціація Тернопільщини» Наталії  Волощук, - показати територію старих кордонів, історія якої пройшла через різні імперії, маловідомі туристично-привабливі об’єкти області, привернути увагу до краєзнавчих досліджень, щоб кожен турист мав можливість більше дізнатися про історико-географічне минуле.

unnamed (18)
unnamed (18)

Нагадаємо, що у перший день мандрівки журналісти мандрували колишнім польсько-литовським і австрійсько-російським кордонами, що проходили територією краю. Учасники прес-туру відвідали храм святого Юрія у Чернихівцях, оглянули пам’ятник на могилі отця Степана Качали, засновника «Просвіти», церкву у Токах, де збереглися самобутні килими та тутешній замок. Також вони побували на колишній прикордонній станції Автро-Угорської імперії у Підволочиську, пройшли Хресну Дорогу на Святій Горі у Полупанівці, дізналися про цікаві факти з життя режисера та актора Леся Курбаса у його музеї, що в Старому Скалаті, сфотографували Скалатський замок.

unnamed (21)
unnamed (21)

Другий день подорожі розпочався відвідинами парку «Топільче», де стоїть пам’ятник Славку Луцишину, тернополянину, підлітку, наймолодшому воїну-санітару Першої світової війни. Потім учасники прес-туру поїхали у село Біла, де розташований музей знаменитої співачки Соломії Крушельницької. Звідти журналісти взяли курс на Глядки, що в Зборівському районі. Історик Сергій Ткачов, який спеціально для прес-туру одягнувся у форму українського січового стільця, повів журналістів до лісу. Там, на околиці села, він розповів про три лінії оборони по обидва боки річки Серет, які були там під час Першої світової майже рік. Саме біля Глядок, де колись були пагорби, а нині – лісок, збереглося найбільше довгострокових вогневих точок, бліндажів, кулеметних гнізд, залишків траншей та окопів. Того ж дня журналісти відвідали Залізці, де ознайомилися із тутешніми пам’ятками історії – залишками замку та костелу. А в Зборові учасники прес-туру після відвідин місцевого краєзнавчого музею оглянули каплицю-пантеон, відреставрований поляками.

unnamed (19)
unnamed (19)

Насиченою виявилася і оглядова екскурсія Тернополем. Особливо багато емоцій у журналістів викликало знайомство із тернопільським підземеллям. А своєрідним апогеєм мандрівки для багатьох учасників прес-туру стало знайомство із етногалереєю «Спадок» родини Демкур. Голова громадської організації «Туристична асоціація Тернопільщини» Наталія  Волощук, розповіла, що нині тут, у середмісті Тернополя, в «Атріумі» зібрано майже 5000 рідкісних старовинних артефактів народної творчості та ужиткових речей зі всієї України.

unnamed (16)
unnamed (16)

Різноманітні намиста та інші прикраси, розкішні вишиванки, розписи на глиняних виробах… А ще унікальні колекції прадавніх етнічних українських строїв, рушників, писаних домашніх ікони, оригінали рідкісних документів. І всім цим автентичним розмаїттям були просто вражені українські журналісти, які побували тут. …

unnamed (25)
unnamed (25)

unnamed (24)
unnamed (24)

Що ж,  прес-тур «Тransimperia. Мандрівка старим кордоном» - ще раз засвідчив, що його організатор – «Туристична асоціація Тернопільщини» досягнула головної мети такої дводенної подорожі – заінтригувала журналістів з різних куточків України відвідинами маловідомими, цікавими місцями Тернопілля. Хтозна, можливо саме після нових репортажів, радіо та телепередач про все побачене у тернопільському краї, туристи захочуть приїхати сюди, аби відчути і пережити все те, що відчували журналісти України під час цієї незабутньої мандрівки.

     

unnamed (23)
unnamed (23)

unnamed (22)
unnamed (22)

unnamed (20)
unnamed (20)

   Фото - автора

Вибір читачів за тиждень

Відео