Орест Сарматський

Неприємна звістка для тих, хто вирощує абрикоси (Агро-новини)

unnamed (2)

Заморозки, дощі та тривале похолодання поде. куди знищили до 100% урожаю абрикосів в Україні. На Львівщині та Рівненщині садівники також говорять про втрати частини урожаю яблук, повідомляє SuperAgronom.com.

unnamed
unnamed

Урожай абрикосів цього року буде невеликим, бо майже в усіх областях ця культура зазнала суттєвих пошкоджень заморозками, повідомили садівники з різних регіонів після настання стійкого потепління та оцінки втрат.

Зокрема в західних областях, залежно від сорту та місцевості, втрати цвіту і зав'язі становить від 60-70 до 100%, говорять агрономи. Майже повністю знищено майбутній урожай на Черкащині та Кіровоградщині — тут на гілках лишилось в кращому випадку 10-15% зав'язі. В гіршому — обмерзли й листові бруньки.

Схожа ситуація на Дніпропетровщині, півночі Одещини та Миколаївщини. Лише на крайньому півдні у приморській зоні втрати не всюди були значними і можна сподіватись на нормальний урожай, розповідають садівники.

На Західній Україні зазнали втрат і виробники яблук. Зокрема на Львівщині та Рівненщині через холодну погоду, дощі та заморозки частина цвіту яблуні згнила так і не розкрившись. Ці симптоми проявились на окремих сортах в тих садах, де через холодну погоду та дощі не вдалось провести адекватний фунгіцидний захист.

Названо ТОП-3 товарів-лідерів аграрного експорту

Експорт української аграрної продукції за три місяці 2017 р. порівняно з відповідним періодом 2016 р. збільшився на 38,3% та склав $4,6 млрд.

[caption id=«attachment_82521» align=«alignnone» width=«695»]

Êîíòåéíåð íà êðþêå íà ôîíå íåáà
Êîíòåéíåð íà êðþêå íà ôîíå íåáà

Êîíòåéíåð íà êðþêå íà ôîíå íåáà[/caption]

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, говориться в повідомленні прес-служби аграрного відомства.

«За три місяці 2017 р. експорт української аграрної продукції склав $4,6 млрд. Ми оцінюємо ці результати досить позитивно. Бачимо збільшення на $1,274 млрд або на 38,3%, порівняно з відповідним періодом попереднього року», — розповіла заступник міністра та додала, що також відбулось загальне збільшення зовнішньоторговельного обігу сільськогосподарської продукції — на 27,4% або на $1,238 млрд.

За словами Ольги Трофімцевої, в трійці товарів-лідерів українського аграрного експорту залишаються зернові культури, які складають 37% від загального експорту, також олія — 27,3% та насіння олійних культур — 10,7%.

З початку року в Україні вакциновано 1,03 млн тварин

Зпочатку 2017 року в Україні проведено 1,03 млн щеплень тварин проти сказу. Про це в ході колегії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомив директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби Борис Кобаль, йдеться на сайті Держпродспоживслужби.

unnamed (4)
unnamed (4)

Він зазначив, що для успішного подолання захворювання тварин на сказ має проводиться обов’язкова парентеральна вакцинація сільськогосподарських та домашніх тварин: імунізація всього поголів’я собак на всій території держави, у зонах стійкого неблагополуччя — щеплення котів та вакцинація сільськогосподарських тварин при спалахах захворювання та в загрозливих зонах щодо сказу перед вигоном на випас.

«Сьогодні ми зазначаємо, що для успішного подолання захворювання тварин на сказ у першу чергу має значення парентеранальна вакцинація сільськогосподарських та домашніх тварин», — наголосив Борис Кобаль.

Також Борис Кобаль повідомив, що з початку 2017 року було зареєстровано 297 неблагополучних пунктів щодо сказу.

Вибір читачів за тиждень

Відео