Ревізор з Тернополя завітав до мера Умані: куди поїхати на вихідні (фото, відео)

В рамках проекту “Uman Travel”  12 журналістів зі всієї України приїхали в Умань. Сам проект був створений з ініціативи Юлії Похолюк та відділу туризму Уманської міської ради. Учасники “Uman Travel”  мали три дні, щоб ознайомитись з містом, його архітектурними пам’ятками,  дізнатись історію міста, взяти участь у тренінгах та майстер-класах, оцінити заклади та готелі міста, зустрітись з мером та поговорити про переваги туристичної Умані.

Розпочнемо нашу поїздку з Тернополя в Умань, що ж чекає тернополян, як дістатись до Умані, яка вартість послуг – про все це ви прочитаєте далі. А для інтриги пропоную переглянути відео.

[embed]https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=m8oH8qrRIJA[/embed]

Як дістатись до Умані?

Якщо ви турист з Тернополя, який планує відвідати Умань – є декілька варіантів, щоб доїхати до цього чарівного міста. Перший – Укрзалізниця. Потрібно дістатись до Вінниці, плацкарт коштує від 80 і до 100 гривень, купе – від 120 до 180 грн. Далі зробити пересадку на автобус до Умані, квиток коштує 95 – 110 грн. Є ще варіант скористатись послугою  BlaBlaCar, у вас буде можливість поспілкуватись з водієм і дістатись Умані за 165 – 180 гривень, але такі поїздки відбуваються рідко.  Можна дістатись автобусом Тернопіль-Умань, ціна від 239 до 270 гривень. Або варіант дістатись столиці бусом за 220 гривень і пересісти на маршрутку біля ЖД вокзалу на Умань за 120 грн. Отже, якщо ви подолаєте перший етап, то успішно зможете насолодитись всіма краєвидами чудового міста.

Де жити?

Якщо Ви подолали такий шлях, слід задуматись, щоб зупинитись на декілька днів, бо за день дізнатись все про місто просто неможливо. Рекомендую готель "Фортеця«, ціна 360 грн. за номер стандарт на двох. Готельно-ресторанний комплекс »Фортеця« розташований в тихому місці міста Умань, на березі річки Уманка. Для гостей надані номери категорії »стандарт« і »люкс«, інтер'єр яких виконаний в унікальному дизайні, який поєднує в собі давню старовину і вишукану сучасність. Всі номери обладнані зручними сучасними меблями з натурального дерева, холодильником з міні - баром, телевізором, кабельним ТБ. Гостям надається безкоштовний Wi - Fi. Готельний комплекс »Фортеця" має в своєму розпорядженні ресторан, зал якого виконаний в старовинному лицарському стилі з дерев'яними меблями і великим каміном, в ресторані відвідувачі зможуть насолодитися смачними стравами української та європейської кухні. Відстань до автовокзалу - 3,1 км. Дістатись до готелю можна на таксі за 30 грн.

фортеця
фортеця

Можна зняти квартиру подобово, чи хостел, але  ціна та сама від 350 гривень, тому раджу готель.

фортецяююю
фортецяююю

Куди піти і що побачити?

Варто зразу спланувати свій час і скласти програму на два дні, щоб побачити більше і відчути максимум емоцій. Пропоную локації, які вдалось відвідати команді “Uman Travel”, адже навіщо вигадувати велосипед, якщо на ньому можна їздити.

-4yf0TMllIM
-4yf0TMllIM

Можна розпочати знайомство містом з екскурсії. Раджу замовити її у екскурсовода Владислава Давидюка, який покаже, якою була Умань 100-200 років тому. Великим плюсом  є демонстрація фото з минулого будинків і гість міста можете порівняти, як той чи інший будинок виглядав колись.

 Ви дізнаєтесь про історію міста, адже Умань – місто якому 400 років. Перша писемна згадка про м. Умань знаходиться у судовому документі 1616 р. На той час Умань – чималий ремісничий, торговельний та адміністративний центр, форпост у боротьбі з татарською агресією. Але історія ще глибша, як свідчать археологічні розкопки, в межах міста є залишки поселень пізнього палеоліту, трипільської, білогрудівської та черняхівської культур, періоду Київської Русі, скіфські кургани. Та про історію Умані вам більш детально розповість екскурсовод.

Екскурсія містом за домовленістю в краєзнавчому музеї – 50 грн./год. з групи.

Софіївка – місце в яке закохуєшся на все життя.

Це зараз можна для коханої подарувати 7 айфон, а раніше будували парки. Заснував “Софіївку” у 1976 році власник міста Умані, магнат Станіслав Щенсний Потоцький і назвав на честь дружини красуні-гречанки Софії Вітт-Потоцькох. А подарований парк був у день янгола, в травні 1802 року.

iKOCEJXaOXE
iKOCEJXaOXE

Перлиною всієї Умані та й України є парк «Софіївка». Прекрасне творіння людини, яке зачаровує в будь-яку пору року. Це частинка Греції в Умані.

“Софіївка” – національний дендрологічний парк України. Один з переможців всеукраїнської акції  “7 чудес України”.  Вартість квитка для дорослого – 40 грн., для дитини – 25 грн. Вартість екскурсії – 30 грн.

Знайомство з парком варто розпочати з катання на човні річкою Ахерон  (40 грн. дорослі, 20 грн. діти), екскурсовод зачитає вам вірші про кохання і ознайомить з початком будівництва парку.

JGWoQMzE6wE
JGWoQMzE6wE

В “Софіївці” є ще багато різноманітних цікавинок, які варто побачити: Фрнтан “Семиструмінь”, павільйон “Флори”, “Венеціанський” міст.

Особливе місце, яке потрібно відвідати – це Уманський національний університет садівництва, який  має кафедру технології зберігання і переробки плодів та овочів, де відбувається дегустація вин.

DSC03575
DSC03575

Кожний зможе відчути себе справжнім поціновувачем вина. Вас навчать, як правильно визначати смак та якість, з яких фруктів виготовлене вино. Після дегустації ви будете справжнім знавцем і хороший веселий настрій вам гарантований. Рухаємось далі.

Глибоко під землею заховані скарби

Вся Умань просякнута таємничими підземеллями, не виняток і Василіанський  монастир, який  завжди славився своїми підземними ходами. В 30-их рр. XIX століття окружний Соціально-історичний музей, нинішній краєзнавчий, уперше почав детально досліджувати монастир. Під будівлею знайшли цілий підземний поверх із коридорною системою й багатьма кімнатами. Стіни, викладені з дикого каменю, мають товщину 1,5 м. Підземелля по периметру проходить під стінами монастиря. І вже звідти й почалося риття «підземного міста». Численні обвали у старій частині міста – «Раківці», на місці ратуші, нинішнього ринку й церкви, являли світу величезні тунелі з арками, кам’яними стінами, іноді (як повідомлялося в київській пресі кінця 20-их рр. XX ст.) навіть вибіленими.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Qt5YohDJXMk[/embed]

Один із знайдених ходів був обкладений цеглою виробництва XVIII ст. і вів з монастиря до крутого схилу річки Уманки. Хід був висотою з людський зріст, шириною – майже півтора метри. Пізніше знайдено ще три підземні ходи, що починалися від стін монастиря. За легендою в цих ходах заховані скарби.

DSC_0157_774x516
DSC_0157_774x516

Попереджаю, одразу, якщо ви вирішили спуститись в підземелля, одягайтесь тепліше. Екскурсію для вас проведе монах-екскурсовод Володимир Шварсман. Графік роботи: з 8.00 до 17.00, вихідні – субота, неділя. Вартість екскурсії «Таємничими підземеллями Василіанського монастиря» – 20 грн. (дорослі), 10 грн. (діти). Що робити ж далі…

Гайда в майстерню до діда Панаса і Тараса

Майстерня діда Панаса і Тараса наповнена позитивом і українськими традиціями. Для вас проведуть майстер-клас, як виготовити глечик з глини, розкажуть про особливості і характер глини.

Ac-Egi9mZV0
Ac-Egi9mZV0

Відвідування «Майстерні діда Панаса і Тараса» – 10 грн. Майстер-клас з гончарства – 60 грн.

Хто любить забавки цікавіші, може спробувати себе у ролі Гефеста і виготовити у кузні власний металевий виріб. Тільки будьте обережні з вогнем. Коваль – Віктор Богоявленський проведе для вас майстер-клас.

DSC_0275_774x516
DSC_0275_774x516

Маленький Ізраїль

Тільки в Умані можна перенестись в маленький Ізраїль, доторкнутись і пізнати іншу релігію. Для гостя міста варто побувати на могилі  хасида рабби Нахмана. Після смерті свого вчителя багато хасидів приходили сюди, щоб ушанувати його пам’ять.

DSC_0065_774x516
DSC_0065_774x516

 А з 1998 року і по сьогодні Умань – центр святкування єврейського Нового року. В єврейський Новий рік Рош ха-Шана і на свято Суккот сотні тисяч ізраїльських хасидів прагнуть потрапити в невелике українське містечко Умань – на могилу рабі Нахмана. Кожен хасид вважає своїм обов’язком хоч раз у житті побувати на місці священного поховання і відспівати молитву родоначальнику брацлавського хасидизму.

okVOT4VxB3A
okVOT4VxB3A

За останні 15 років Умань стала меккою для ультрарелігійних євреїв усього світу. Щорічно сюди прилітають близько чверті мільйона хасидів. Багато хто з них для того, щоб здійснити цю поїздку, беруть кредити в банках або займають гроші у друзів.

В районі Паломництва – безкоштовний вхід на всі локації. Тільки одягніть кіпу.

Подорож до трипільців

Варто відвідати музей трипільських поселень-гігантів. В 2007 році за селом Легедзино розкопали скіфський курган, довгий час вели розкопки готського некрополя і 33-ий рік «риють під трипільців». В околицях Легедзино знаходиться саме велике у світі поселення часів Трипільської культури.

Знайдений тут посуд, фрагменти  інструментів праці, наконечники для стріл, крючки лягли в основу музею, який влаштовує цікаві акції. На свята Івана Купала  і Толоки до Легедзино з’їжджаються сотні людей.

На початку XXI ст. відомо більше 2000 трипільських поселень, з яких біля 30 поселень-гігантів площею більше 100 га. Відкриття цих поселень в 60-і роки минулого століття стало справжньою науковою сенсацією.

fullsize (2)
fullsize (2)

 Окремим напрямком роботи заповідника є експериментальна археологія. Вперше в Україні в 2003 році було реконструйовано трипільське житло в натуральну величину і його експериментальне спалення є початком великої програми з дослідження проблеми трипільського житлобудування.

Екскурсія у Легедзено, знайомство з «Трипільською культурою» буде коштувати для дорослих 20 грн. дітям 10 грн. Вартість екскурсії для групи 200 грн.

 У кожному місті є краєзнавчий музей, але в Умані він особливий

Уманський краєзнавчий музей – один з найстаріших музеїв Черкащини. Фондова збірка Уманського краєзнавчого музею нараховує близько 50 тисяч експонатів. Серед них – унікальні археологічна та нумізматична колекції, предмети декоративно-прикладного мистецтва, воєнно-історичні, історико-побутові, художні, документальні та фотодокументи.

Xsg5y6nGqv8
Xsg5y6nGqv8

Експозиція Уманського краєзнавчого музею, що розміщається в експозиційних залах широко висвітлює історію Уманщини з найдавніших часів до сьогоднішнього дня та природу краю.

Вартість екскурсії – 50 грн./год. з групи. 10 грн. – діти, 15 грн. – дорослі.

Де поїсти смачно і дешево?

Після екскурсій і ходіння містом, апетит буде гарним, але де смачно поїсти? Мабуть Умань запам’ятається своєю кухнею і закладами, де можна наїстись дешево та смачно. Рекомендую ресторан «Пан Кабан», який запрошує в гості всіх, хто хоче затишно провести час, відпочити від повсякденної метушні під приємну музику в хорошій компанії. Ресторан зустріне вас привабливою обстановкою, доброзичливою атмосферою та привітним персоналом.

tnbm8V_4Il4
tnbm8V_4Il4

«Пан Кабан» хоче відрізнятися від інших насамперед смачною корисною їжею за доступними цінами.  За 50 гривень можна замовити першу страву, другу і компот.

Меню закладу із задоволенням оцінять м'ясоїди, вегетаріанці і просто любителі смачно поїсти.

«Українське село» – це справжній рай на землі

Якщо у вас є час і ви хочете відпочити від шуму міста і опинитись в справжній українській хатинці, де вас радо зустріне господиня і нагодує смачно, то раджу завітати в «Українське село».

X4Ev46dWvM8
X4Ev46dWvM8

Заклад дотримується українських традицій у всьому, починаючи від зовнішнього вигляду, закінчуючи смачною кухнею. Після того, як всі тарілки були порожні, а карп, драники, вареники, шинка, узвар, були в животі, зізнаюсь чесно, таке відчуття, наче до бабусі в гості з’їздив. До Умані повертатись не хотілось, чи то земне тяжіння подіяло на організм. На ціни увагу можна не звертати, бо дуже смачно.

mbDeA74aiWM
mbDeA74aiWM

 «Українське село» – це справжній рай на землі, що знаходиться в селі Сичівка, це траса Умань-Вінниця, 519 кілометр, Черкаська область, Христинівський район.

mySPbBShqsc
mySPbBShqsc

Ревізори завітали до Мера Умані

Під час проекту, кожний з ревізорів міг оцінити готелі, туристичну складову міста, заклади харчування. Учасники проекту “Uman Travel”  мали змогу зустрітись з молодим і амбітним міським головою Олександром Цебрієм і поділитись своїми враженнями та баченням розвитку туризму в Умані. Адже Умань має великий потенціал для приваблення туристів.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=lQuk_c0ezL0[/embed]

Далі буде…

Після трьох днів в Умані, хотілось продовжити відпочинок далі. Організатори “Uman Travel”  зробили все для того, щоб ревізори побачили місто і поїхали щасливими по своїх містах.

[embed]https://www.youtube.com/watch?time_continue=251&v=lnNRVlXe2sg[/embed]

За цей час журналісти стали однією командою і однією сім’єю. Висновок один. Рекомендую Умань для поїздок тернополянам і не тільки, бо Умань – місто, де тебе чекають.

06grhPNXxN8
06grhPNXxN8

Наступне місто, в яке приїдуть ревізори з різних областей України в липні, буде Тернопіль. Яку ж оцінку поставлять ревізори Файному місту дізнаємось згодом…

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео