Віра Олександрович

Веземо готівку через кордон: про що варто знати тернополянам

unnamed (4)

Порядок переміщення готівки (у тому числі, й дорожніх чеків) і банківських металів через кордон регламентує Інструкція про переміщення цих речей через митний кордон України.

Затвердили цей документ постановою Правління Національного банку України (НБУ) від 27.05.2008 р. за №148 (далі – Інструкція №148). Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

  • Відповідно до п. 1 глави 2 Інструкції №148 фізична особа незалежно від віку має право ввозити в Україну і вивозити за межі України готівку в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро, без письмового декларування митному органу, - кажуть митники.

Згідно із п. 2 глави 2 Інструкції №148 фізособа-резидент має право ввозити в Україну і вивозити за межі України готівку у сумі, що перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро, за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі і за наявності документів, що підтверджують зняття готівки із рахунків у банках (фінансових установах), та квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою, якщо така мала місце, винятково на ту суму, що перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро.

  • Фізособа-резидент-працівник дипломатичної служби України, який повертається в Україну після завершення довготермінового відрядження, має право ввозити в Україну готівку, видану закордонною дипломатичною установою нашої країни у вигляді компенсаційних виплат в іноземній валюті, у сумі, що перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро, - додають у податковій, - але – лише на підставі довідки закордонної дипломатичної установи України про суму виплаченої готівки за підписами керівника і спеціаліста з фінансових питань закордонної дипломатичної установи України, скріпленої відбитком печатки цієї установи.

Строк дії таких документів - 90 календарних днів, починаючи із дня зняття готівки з рахунків у банках (фінансових установах)/дати видачі довідки про виплату готівки закордонною дипломатичною установою України.

  • Фізособа-нерезидент має право ввозити в Україну готівку у сумі, що перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро, за умови письмового декларування контролюючому органу у повному обсязі (п. 3 глави 2 Інструкції №148 – прим.), - уточнили митники.

Фізособа-нерезидент має право вивозити за межі України готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 тисяч євро, якщо сума готівки, що вивозиться, не перевищує суми готівки, письмово задекларованої цією особою контролюючому органу при ввезенні в Україну.

  • Вивезення готівки у такому разі здійснюється за умови її письмового декларування контролюючому органу у повному обсязі (п. 4 глави 2 Інструкції №148 – прим.), - пояснюють фахівці.

Митна декларація є підставою для вивезення (увезення) зазначеної у ній готівки і банківських металів і здійснення операцій за дорученням резидента або нерезидента протягом одного року з часу оформлення декларації. Фізособа-нерезидент має право вносити кошти на рахунки в уповноважених банках або виконувати інші операції в банках України на підставі митної декларації у випадках, передбачених законодавством України.

Фото із відкритих джерел

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео