На Тернопільщині збудують потужну сонячну електростанцію

03-11-14-foto-cikavosti600x338-3

За участю голови районної державної адміністрації Ігоря Яворського відбулись громадські слухання в селі Лопушани з питання будівництва та розміщення сонячної електростанції на 2-х земельних ділянках загальною площею 64,1 га та потужністю 22,78 МВт на території Гукалівської сільської ради Зборівського району Тернопільської області (за межами населеного пункту).

Як повідомляє прес-служба ОДА, на зустрічі були присутні перший заступник голови райдержадміністрації Михайло Бігус, в.о. начальника відділу архітектури, містобудування, розвитку інфраструктури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Ігор Шуберт, депутат Зборівської районної ради Степан Прінь, а також Чун Хен - директор компанії «Донсо ЛТД», республіка Корея.

Мережеві сонячні фотоелектричні станції – один з видів електростанцій, що використовують для генерування електрики альтернативні джерела енергії. Сонячні батареї перетворюють енергію сонячного випромінювання в змінний струм, який потім надходить в загальну електромережу. Мережеві сонячні системи, як об’єкт сонячної енергетики, можуть використовуватись як для генерації екологічно безпечної електроенергії з метою подальшої реалізації в загальнодержавну електромережу за зеленим тарифом, так і для вироблення електроенергії для власного споживання. Загальна вартість проекту – близько 100 млн. євро.

«Даний проект має ряд переваг для Зборівського району: по- перше, сільський бюджет додатково наповниться коштами в розмірі близько 600- 900 тис. грн. від орендної плати ( в залежності від вартості землі та орендної ставки), що значно покращить соціально- економічний стан громади; по- друге, на майбутньому підприємстві працюватиме 20-30 чоловік та сезонні працівники, що дасть змогу працевлаштуватись жителям Зборівщини та зменшить рівень безробіття в районі»,- наголосив Ігор Богданович.

В ході жвавих обговорень, місцева громада підтримала проект розміщення сонячної електростанції на території Гукалівської сільської ради Зборівського району Тернопільської області. В свою чергу, інвестори обіцяли сприяти соціально- економічному розвитку місцевої громади зокрема та району в цілому.

Вибір читачів за тиждень

Відео