Палац Потоцьких і досі зберігається на Тернопільщині (фоторепортаж)

image

У 1755 році власником Козови, через шлюб з Теофілою Потоцькою, стає Август Фредерік Мошинський (XVIII-1768), гербу NaŁęcz, який спорудив новий палац-садибу, на пагорбі, поблизу місця де знаходився мурований готичний костел знищений комуністами.

Не вельми вишукана архітектурна споруда у три поверхи, зараз не дуже нагадує родинне помістя, але в середині арочні перекриття в коридорі, товщина стін, та глибокі муровані з каменю підвали вказують на те, що це палац-садиба. Не виключено, що підвальна частина споруди була зведена з залишків замку Потоцьких. Навколо палацу було закладено великий парк, пише castlesua.

Трохи нижче школи можна побачити залишки парку, зокрема, стару липу та декілька інших дерев. А на місці, де знаходився оборонний замок Потоцьких, використовуючи залишки мурів, Мошинський збудував фабрику. В часи Австро-Угорщини палац перепрофілювали на будинок суду, судову тюрму, частину садиби займало помешкання судді. За Польщі, з 1929 по 1939 роки в приміщенні палацу знаходилася школа. В часи «комунізму» там була катівня НКВД, пізніше друкарня. Зараз в палаці знаходиться редакції газети «Вільне слово».

ПАЛАЦ.

Вибір читачів за тиждень

Відео