Віра Олександрович

«Так, ми перед ЗНО застосовуємо металодетектори» - Юрій Шайнюк

Шайнюк

На перші тести із зовнішнього незалежного оцінювання, або ЗНО, на Тернопіллі прийшли не всі абітурієнти. А дехто навіть примудрився порушити прийняті правила і вимоги, а тому його результати уже анулювали.

Втім, картина у нашому регіоні – не є критичною. Наш край, порівняно із іншими, поки що виглядає досить благополучно, каже відповідальний за організацію зовнішнього незалежного оцінювання, або ЗНО, на Тернопіллі Юрій Шайнюк.

- Насправді, у вашої посади – дуже складна назва: заступник директора із питань ЗНО і моніторингу якості освіти обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти… Скільки ж ви уже років найбільше в області знаєте про ЗНО?

- Усе почалося із 2005 року і продовжилося у 2006-му. Тобто уже минуло 10 років, як в Україні запровадили зовнішнє незалежне оцінювання. Причому наша держава запізнилася із запровадженням ЗНО років на 10, порівняно із іншими державами пострадянського простору. Але більше відстрочувати не можна було. Тому при інститутах післядипломної педагогічної освіти – а вони є у всіх областях – запровадили нову посаду - заступник директора із питань ЗНО. Так сталося, що призначили мене. Тим паче, я в освіті – давно. Свого часу був директором школи. Відтоді саме наша установа здійснює організаційно-методичну підготовку і моніторинг процесу зовнішнього незалежного оцінювання.

Так, нам дійсно довірили складну роботу, і поки що ми із нею справляємося. Звісно, один Шайнюк усього не зробить (усміхається – прим.)… Уже маємо певний досвід і особливих претензій до нашої діяльності наразі не було.

- А скільки цього року абітурієнтів мали бажання пройти ЗНО?

- На жаль, ми маємо останніми роками суттєвий демографічний спад. Тому, якщо порівнювати із 2008-2009 роками, то кількість зареєстрованих на ЗНО зменшилася майже на половину. Це суттєва різниця…

- Перші ЗНО пройшли 23 травня. Це була українська мова і література. Були уже тести із кількох іноземних мов. Згодом – математика… 16 червня – останньою буде хімія…

Так, графік тестів дійсно щільний. Але ми працюємо відповідно до наказу Міністерства освіти, згідно із календарним планом проведення тестування. Дати проведення ЗНО були відомі ще з осені. І власне, абітурієнти про це теж знали. Тестування йдуть інтенсивно – через 2-3 дні.

Не переживайте, ми все встигнемо до початку вступної компанії. Цього разу вона розпочнеться 12 липня… Тобто ще буде час і на апеляції, і на додаткову сесію ЗНО – для тих, хто із поважних причин не зміг з’явитися у пункт тестування у призначену дату.

- Що вже можна сказати – за підсумком старту ЗНО? Якісь порушення уже виявляли?

Маю цікаву інформацію про ЗНО із української мови і літератури. Нагадаю, воно є обов’язковим, причому результат тестів із мови цього року враховують як підсумкову атестацію. Так от, у нас було зареєстровано 5 тисяч 742 учасники. Взагалі не прийшли 196 осіб. Ще один абітурієнт запізнився, але – такі вимоги: його не допустили до складання тестів. Фактично, статистика у нашій області дуже позитивна – 96,6%. Загалом в Україні – близько 95%.

Працювали 24 пункти. Їх створили як у Тернополі, так і в містах обласного значення і в більшості районних центрів. Це дозволило суттєво скоротити для абітурієнта відстань від дому до пункту тестування. Так, порушення є. Наразі ми маємо дві скарги. Наразі проводиться розслідування. Але – це не були апеляції. Їх подають безпосередньо у пункті тестування. Якщо факти, наведені у скаргах, підтвердяться, то будуть зроблені відповідні висновки. Але я вже пересвідчився: до таких кроків переважно вдаються діти і їхні батьки, коли розуміють, що вони тестування провалили… Втім, винних, у першу чергу, треба шукати в собі. Треба відповідати за свої знання і вчинки.

Окрім того, на прикрий жаль, ми вже маємо два видалення із пункту тестування. У цих абітурієнтів виявили мобільні телефони. Випадки – банальні. І нікому від того краще не стало, адже всі розуміють: ці діти уже втратили у цьому році можливість вступу до вишу. Ще раз нагадую, українська мова – базовий предмет, результати із цих тестувань є обов’язковими для абітурієнта.

- А як ви боретеся зі шпаргалками? Адже нині є сила-силенна різних способів…

- Так, паперові шпаргалки уже давно не в моді (усміхається – прим.). Зараз зазвичай використовують різні гаджети, що здатні суттєво допомагати. Але глушіння цих приладів на пунктах тестування ми не можемо застосовувати, бо це впливатиме на стан здоров’я абітурієнтів. Адже переважно йдеться про юнь, якій навіть 18 не виповнилося. Але регламентом роботи пункту тестування передбачене використання металодетектора. І якраз завдяки цьому оснащенню ми і виявили два мобільних телефона. Наголошую: персонал при цьому діяв правильно, не порушуючи жодних інструкцій…

До речі, усі, хто нині працює на пунктах тестування, проходив відповідне навчання, тому ці люди розуміють і свою відповідальність за роботу, і те, як треба поводитися у складних ситуаціях. Зрештою, учителі звикли все робити правильно...

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео