Бузок звичайний родом… з Кременця (фоторепортаж)

IMG_Syringa vulgaris Ogni Donbassa

Тернопільська батьківщина бузку.

Історія Кременецького ботанічного саду починається з 1754 року, коли був створений аптекарський город. У 1806 році заснований ботанічний сад, потім його частково перепланував ірландський садівник Діонісій Мікклер. У 1809 році директором ботсаду став австрієць Віллібальд Бессер. У розбудові ботсаду брало багато науковців європейського рівня. Тому не дивно, що скоро ботсад поповнився багатьма новими одиницями, так в 1810 році його колекція рослин складалась із 2882 видів. Кременецький ботанічний сад в першій чверті 19 століття був одним із найбільш відомих і флористично багатих садів Російської імперії. Багато рослин на Україні вперше акліматизовано саме у ньому. У 1832 році сад перевезли у Київ, де на основі його колекцій заклали університетський ботанічний сад (нині імені академіка О. Фоміна).

Сьогодні ботанічний сад на новому щаблі розвитку. Збільшилося фінансування, пожвавилась робота. Його колекційний фонд нараховує понад 2000 видів та форм. Створені мальовничі альпійські гірки з багатим видовим різноманіттям. Тут розташовані експозиційні ділянки красивоквітучих рослин, злакових трав, лікарських рослин, пряноароматичних, овочевих, кормових, водних, витких, плодових, сірінгарій тощо.

Власне про останній я й поспілкувалася із завідувачкою відділу дендрології Кременецького ботанічного саду Русланою Щурик. Сірінгарій – не що інше як територія, де у відкритому грунті культивують бузок.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

— Пані Руслано, знаю, що Кременецький ботсад і бузок поєднує давня історія.

— Так. Бузок звичайний походить з Балканських гір. А ось в Україні він вперше з’явився саме в Кременецькому ботанічному саду на початку XVІІІ ст. Оскільки цей кущ має дуже декоративний вигляд та легко розмножується, він досить швидко поширився по всій Україні: спочатку ним прикрашали ділянки біля своїх садиб багаті та заможні, а пізніше й бідніші люди.

Варто сказати, що у природі існує 28 видів бузку. Проте найрозповсюдженіші в Європі тільки два — угорський та звичайний. Перший в Україні можна побачити вкрай рідко, зокрема у Карпатах, його занесено до Червоної книги України. А ось бузок звичайний нині представлений різними сортами.

IMG_S.v.Berryer
IMG_S.v.Berryer

— Розкажіть про бузки, котрі можна побачити у вашому ботанічному саду.

— Наша колекція складається з чотирьох видів бузків — амурського, звичайного, пекінського, угорського та одинадцяти сортів бузку звичайного. Кожен із них має і свій час, і особливості цвітіння.

Приміром, вражає кольорове різноманіття сортів бузку звичайного. Так, Berryer має лілові з фіолетовим відтінком квітки, Buffon — ясно–лілові з рожевим відтінком, Khmelnizky — інтенсивно рожеві, Taras Bulba — темно-лілові з синюватим відтінком, President Loubet — ясно–пурпурові, лілові, Ogni Donbassa — червонувато–лілові з ясно–ліловими кінчиками пелюсток, Reaumur — пурпурово-темно–лілові, з синім відтінком, Necker — ясно-рожеві. Білим квітують Mm. Lemoine (до речі, це один із найдекоративніших серед білоквіткових сортів світової селекції), Vestale має сніжно-білі, а Casimir Perier кремувато-білі квіти.

Види бузку теж вартують особливої уваги. Приміром, бузок амурський — старожил нашого ботанічного саду, він зростає тут із 1983 року. У природі він розповсюджений в Амурській області, Приморському краю, Китаї, Кореї, на Курильських островах. Висота цього дерева може сягати до 23 метрів, а в культурі це кущ заввишки 5–7 м. Його білі квітки дуже духмяні та приваблюють багато бджіл.

З 2002 року зростає в ботсаді бузок пекінський, який надав місцевий любитель. Природній ареал поширення — Китай. Це дерево у природі може сягати до 23 м, або рости великим кущем заввишки до 6 м. його сніжно-білі квітки дуже духмяні. З того ж року у нас росте бузок угорський, Карпатський ендем. Це кущ до 3-4 м заввишки, дещо розлогий. Квітне лілово–рожевим.

IMG_S.v.Taras Bulba
IMG_S.v.Taras Bulba

— Знаю про лікувальні властивості бузку.

— Ліки з нього використовуються тільки в народній медицині, де відомі як потогінний засіб. Крім того, відвар з бузку звичайного застосовують для покращення апетиту. Його вживають у комплексі з іншими травами для лікування бронхітів, бронхіальної астми та набряків ниркового походження.

Настій з квітів використовують для лікування виразки шлунка, ревматоїдного поліартриту, ревматизму, артралгії, невралгії та задишки. Відомо також, що чай з квітів бузку поліпшує стан хворих на епілепсію. Досить часто свіже подрібнене листя рослини прикладають у вигляді компресів до наривів для прискорення дозрівання та гоєння.

Щоби приготувати настій з листя бузку звичайного, потрібно взяти 10 г сировини та 200 мл окропу. Настоюють його вісім годин, потім проціджують і вживати по столовій ложці тричі на добу.

Мазь для зовнішнього застосування виготовляється з 1 частини перетертого на порошок листка та 4 частин вазеліну. Цей засіб допомагає при невралгії та артралгії.

Проте слід пам’ятати, що бузок звичайний містить отруйні речовини, тому застосовувати його слід лише після консультації з лікарем-фітотерапевтом.

1
1

Запитувала Анна Золотнюк

Фото Руслани Панасенко

Вибір читачів за тиждень

Відео