Безвізовий режим для маленьких тернополян

віза

Як відомо, 17 травня в Європейському парламенті відбулася урочиста церемонія підписання законодавчого акта, згідно з яким з 11 червня для громадян України вводиться безвізовий режим з Європейським Союзом.

Про те, що потрібно для того, аби поїздка за кордон у безвізовому режимі відбулася без зайвих проблем, «НОВА…» уже писала. Нині окремо зупинимося на особливостях оформлення поїздок до країн Євросоюзу без візи для дітей, які днями роз’яснили у Державній прикордонній службі України.

Найголовніше: щоб їздити до Європи без візи, обов’язково потрібно мати біометричний закордонний паспорт громадянина України. Це стосується і дорослих, і дітей. Українцям зі звичайними, не біометричними закордонними паспортами, потрібно, як і раніше, оформлювати візу, пише nova.te.ua.

* Паспорт громадянина України для виїзду за кордон дітям від народження і до 16 років оформляється терміном на 4 роки.

* Після 16 років видаються паспорти з повним терміном дії —  на 10 років.

* Зверніть увагу: до 12 років діти не здають відбитки пальців, тим не менш такий паспорт зберігає статус біометричного і дає дозвіл на безвізовий в’їзд до ЄС.

* З 12 років ця процедура (відбитки пальців) є обов’язковою.

* Підпис дитини при оформленні паспорта ставиться, починаючи з 14 років.

* Діти віком від 16 років і старші мають право подорожувати до Європи без віз самостійно, до 16 років виїжджати за межі України можна лише у супроводі обох батьків, або у супроводі одного з батьків чи з довіреною особою, маючи при собі нотаріально завірену згоду батьків.

* Якщо дитина віком до 16 років виїжджає з одним із батьків (опікунів, усиновлювачів), то необхідна нотаріально завірена згода другого з батьків (опікуна, усиновлювача).

* Якщо один із батьків живе за кордоном, то згоду засвідчують у консульських установах МЗС України.

* Якщо один із батьків не хоче підписувати згоду, то такий спір вирішується у судовому порядку. Основна мета розгляду —  довести, що виїзд за кордон відбувається в інтересах самої дитини.

* Окрім біометричного паспорта, як і для дорослих, для поїздки у країни ЄС у безвізовому режимі дітям необхідні також підтвердження мети та умов перебування і фінансове забезпечення.


До речі.

Як розповів голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк, станом на 18 травня майже 3,5 мільйона українців вже оформили біометричні паспорти для виїзду за кордон. Цікаво, що після остаточного ухвалення рішення ЄС кількість оформлюваних щодня біометричних паспортів зросла з 14 до 19 тисяч. Для порівняння: в аналогічний період минулого року оформляли в середньому 9-11 тисяч паспортів щодня.

Вибір читачів за тиждень

Відео