Орест Сарматський

Чому тим, у кого безсоння, варто пити молоко, надоєне вночі (агро-новини)

unnamed (3)

Молоко, надоєне вночі, допоможе впоратися з безсонням і нав'язливою тривогою.

У цьому впевнені корейські дослідники, повідомляє Асоціація виробників молока з посиланням на Agrostory.

unnamed (1)
unnamed (1)

Вчені виявили, що нічне молоко володіє великим заспокійливим, седативний ефектом, тому після нього люди і тварини довше сплять і менше схильні до фізичної активності.

З іншого боку, коли вини не сплять, то активніше досліджують нові території, що говорить про знижену тривожності. Ефект від молока сонних корів був такий самий, як після діазепаму, широко відомого заспокійливого і снодійного препарату. При цьому за електроенцефалографією нічого незвичайного в ритмах мозку після нічного молока не було виявлено, в той час як від діазепаму виникали характерні аномалії, що відображали седативний ефект ліків.

Денне молоко теж може працювати як розслаблюючий засіб, проте в меншій мірі, ніж нічне.

Порівняльний біохімічний аналіз показав, що в нічному молоці міститься на 24% більше амінокислоти триптофану, який стимулює сон, а також в 10 разів більше гормону мелатоніну, що регулює добові ритми. Очевидно, сонний стан корів позначається і на складі молока, яке утворюється у них ночами.

Вчені створили пристрій, який виробляє паливо із повітря

Команда вчених із Бельгії розробила пристрій, що виробляє паливо, очищуючи повітря.

unnamed
unnamed

Конструкція винаходу проста — він складається з двох камер, які розділяє спеціальна мембрана. В одній камері очищується повітря, в другій — накопичуються забруднюючі речовини, з яких отримують водневий газ. Цей газ можна зберігати та використовувати в якості палива для транспорту, повідомляє EcoTown.

Мембрана — найновіша і найважливіша складова пристрою. Вона складається з комбінації спеціальних наноматеріалів. Пристрій бельгійців ефективно працює лише під сонячним світлом. За словами вчених, він функціонує так само, як і сонячна батарея. В обох випадках використовується сонячне світло для перетворення енергії шляхом хімічної реакції.

Зараз цю технологію планують адаптувати для промислового використання. Крім того, ведуться роботи по підвищенню ефективності пристрою для його подальшого застосування в автівках. Це дозволить електромобілям не лише не забруднювати навколишнє середовище, а й очищувати його.

  «Хліб України» має сплатити 2 млрд грн

Державна акціонерна компанія «Хліб України» за рішенням суду має сплатити Державному агентству резерву України понад 2 млрд грн.

unnamed (2)
unnamed (2)

Про це говориться в повідомленні Держрезерву.

Як відзначається, позовні умови до відповідача по декількох справах були мотивовані тим, що «Хліб України» порушив умови договору і не повернув відпущену Держрезервом на умовах позики пшеницю. Боржник рішення суду щодо повернення заборгованості та штрафних санкцій не виконав.

Після цього Держрезерв звернувся до суду із заявою про зміну способу виконання рішення, зобов’язавши ДАК «Хліб України» сплатити вартість матеріальних цінностей державного резерву.

Враховуючи неможливість повернення пшениці боржником, господарський суд міста Києва прийняв рішення змінити спосіб виконання із майнового на грошовий  та видав накази про примусове виконання на суму більше 2 млрд грн.

Вибір читачів за тиждень

Відео