«Нелегкий шлях пройшла ця церква, але вистояла завдяки вірі і незламності своїх вірних дочок і синів», - Митрополит Василій

0061

Святкування 300-річного ювілею церкви Вознесіння Господнього в м. Чорткові в неділю 28 травня 2017 р.Б. розпочалося Божественною Літургією, яку очолив Архиєпископ та Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк), разом із владикою Димитрієм (Григораком), єпархом Бучацьким та духовенством єпархії, повідомляє www.tze.org.uа.

Вірні греко-католицьких парафій м. Чорткова також чисельно прибули на святкування ювілею. Церква і подвір’я не просто було святково прибране, а дихало святістю молитов тих, які в попередніх століттях заносили їх до Господа. Митрополит Василій у своєму повчальному слові розповів, який нелегкий шлях пройшла ця церква, але вистояла, завдяки вірі і незламності своїх вірних дочок і синів.

Після Літургії відбулося нагородження грамотами жерводавців та посвячення води, а на площі Героїв Майдану всі жителі міста і гості мали чудову нагоду послухати прекрасний спів і місцевих виконавців, о. Валерія Сиротюка, народного артиста України Павла Дворського, а також тріо священиків «Новий час».

Всі раділи разом з «Церквою-ювіляркою», яка своєю материнською любов’ю і надалі береже дітей від зла і нещастя, благословить на добре і праведне життя.

00700042

Довідка про храм Вознесіння Господнього

Церква розташована у Чорткові на вулиці Залізничній. Вона є витвором народної архітектури, унікальним зразком українського дерев'яного будівництва. Частини тризрубної дерев’яної церковної будівлі довжиною 25м з одним (бічні) і двома (середній) заламами верхніх ярусів при однаковій висоті мають різний периметр і завершення, згладжені за допомогою симетричною даху над бічними частинами. Вінчає конструкцію переважна висота зімкненої покрівлі центральній частині і три декоративних главки.

Народні умільці спорудили (1630) цей храм без єдиного цвяха. Разом з містом церква зазнавала жахливих руйнувань під час нападу на Чортків татар у 1640 і турків у 1672 роках. Повністю церква відбудована у 1717 році. Тому саме цей рік вважається новою датою народження храму. Тоді ж, під час свята Вознесіння Господнього, освячена як Вознесенська (до цього часу була церквою св. Миколая).

З документів видно, що кушніри передали на ремонт церкви 890 злотих, зароблених від продажу трьох соболиних кожухів (вартістю по 70 злотих), п'яти кожухів з рисі (по 80 злотих) і семи лисячих (по 40 злотих). У 1996-1997 роках Вознесенську церкву було реставровано. Зараз вона відноситься до Бучацької єпархії УГКЦ.

прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

Вибір читачів за тиждень

Відео