Олег Снітовський

Приємна новина для деяких абітурієнтів з Тернопільщини: «технарі» нарешті у фаворі держзамовлень

грин

Міністерство освіти і науки України збільшило державне замовлення на технічні спеціальності.

Про це заявила міністр освіти Лілія Гриневич, повідомляють ЗМІ.

«Ми зменшили держзамовлення на такі спеціальності, як менеджери і юристи, а збільшили держзамовлення на технічні спеціальності», – сказала Гриневич.

Крім того, Гриневич заявила, що при вступі до магістратури за спеціальністю «право» необхідно буде здати незалежний іспит.

Також, за словами міністра освіти, в майбутньому планується ввести іспит з іноземних мов для вступників до магістратури.

«Вже минулого року українська мова і література мала поєднане ЗНО із Державною підсумковою атестацією. Це важливо і для самих дітей, вони не змушені двічі складати іспит. Якщо вони вже йдуть на Зовнішнє незалежне оцінювання, це можна зарахувати і як Державну підсумкову атестацію. А нам це дозволяє побачити картину по всій країні в результаті досягнення загальної середньої освіти», – зазначила міністр.

«Цього року додалися як ДПА на вибір математика або історія України. Для нас цікаво відслідковувати, який напрямок обирають діти: гуманітарний чи технічний. Я не приховую, що ми зацікавлені розширити вивчення математики у школі. Це дуже важливо для формування логічного мислення, щоб потім діти обирали природничо-математичний напрям. Потім із цих дітей ми матимемо інженерів, програмістів, тих людей, які фактично розбудовуватимуть економіку України», – заявила Гриневич.

Це логічне рішення уряду України, яке враховує тенденції збільшення потреби у фахівцях з технічних спеціальностей на ринках праці України і Європейського союзу, поділився з кореспондентом «ТЕРЕНу» ректор Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, професор Петро Ясній. За його словами, університет розширює коло спеціальностей, які користуються попитом на ринках праці і освітніх послуг. Зокрема, ліцензовано 4 магістерські програми підготовки «Автомобілі та автомобільне господарство», «Інформаційні технології у приладобудуванні», «Консолідована інформація», «Кібербезпека». Щодо підготовки кадрів в університеті, то нині вона охоплює  освітньо-кваліфікаційні рівні молодшого спеціаліста, бакалавра (26 спеціальностей), спеціаліста (25) та магістра (30), освітньо-науковий рівень доктора філософії та доктора наук. Загалом, нині за всіма напрямами та спеціальностями в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя (з урахуванням коледжів) навчається майже дев'ять тисяч осіб.

Вибір читачів за тиждень

Відео